Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo 15 minuta nakon pada

Pljušte reakcije na pad GUP-a, odmah odgođeno glasanje u Saboru: "Nakon ovoga možda slijede parlamentarni izbori"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nižu se reakcije na pad GUP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova odbacili gradonačelnikov prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, nakon što su prethodno većinom glasova odbacili 11 HDZ-ovih amandmana na taj dokument.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Milan Bandić nakon pada gup-a Ovako su Plenković i Bandić bježali od novinarskih pitanja: "Molim vas jedan dan pauze"; "Sve sam rekao danas" Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba Burna sjednica Nakon Bandićeva govora prekinuta maratonska sjednica Gradske skupštine

Od 49 zastupnika za GUP ih je bilo 18 te 31 protiv. Samo 15 minuta kako je u Skupštini grada Zagreba pao Generalni urbanistički plan došlo je do promjene dnevnog reda u Saboru. Glasanje koje je, kao što je to uobičajeno, bilo na dnevnom redu u petak iznenada je skinuto i odgođeno za idući tjedan.

Iz Službe za medije Sabora odgodu glasovanja objasnili su time što će u petak značajan broj zastupnika biti odsutan zbog službenih putovanja.

Ističu kako je odluka o promjeni rasporeda donesena prije današnjeg glasanja o zagrebačkom GUP-u te da nije povezana sa stanjem u vladajućoj koaliciji.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić izjavila je u utorak da stranka Milana Bandića nije razočarana time što GUP nije izglasan te da se ništa spektakularno ne događa između koalicijskih partnera.

"Mi uopće nismo razočarani, mi smo pokazali da se vrijedi boriti za interese građana i kvalitetan dokument", rekla je Majić novinarima nakon što je pao Bandićev GUP jer ga nije podržao niti njegov koalicijski partner HDZ.

"Postoje granice u pregovorima koje se ne mogu prijeći i mislimo zapravo da se ne događa ništa spektakularno između koalicijskih partnera", dodala je.

Ipak, smatra da je na taj način zaustavljen razvoj grada i donošenje vrlo kvalitetnog dokumenta.

Što se tiče pitanja budućnosti političkog braka između Bandićeve stranke i HDZ-a, Majić te odnose ne bi mistificirala. "Odnosi u koaliciji su složeni i višeslojni. Ovisi tko u tim odnosima ima više slojeva u koaliciji", rekla je.

Tvrdi da im je najviše žao građana jer su mislili na razvoj grada. "GUP se povezivao s jednom temom, no znate da on nije bio jedan projekt", naglasila je.

Kojić: "Bandić sigurno nije onaj koji će opstruirati odnose"

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković kazala je da će nakon rušenja ovog GUP-a proučiti sve prijašnje slučajeve i vidjeti koji je idući korak.

Istaknula je kako joj je žao što nije usvojen ovaj prijedlog izmjena jer bi neke procedure bile olakšane, no GUP je i dalje na snazi pa će se postupati po postojećim pravilima.

Na pitanje je li istina da se novi GUP ne može donijeti dok se postojeći ne izmjeni, Jerković odgovara kako je Zagrebu tek u drugoj polovici 2019. izmjenom zakona omogućeno da započne izradu zagrebačkog GUP-a.

"Mi smo pokazali da smo demokratska stranka koja drži do principa i naše vjerodostojnosti ovime što nismo podržali GUP jer nisu podržani naši amandmani. To ne znači da nećemo nastaviti suradnju u smislu boljeg života u Zagrebu", rekao je HDZ-ov Kazimir Ilijaš.

Gradski zastupnik Slavko Kojić (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti) razočaran je ishodom glasanja o izmjenama GUP-a jer je u taj dokument uložen veliki trud. No, kaže, HDZ, koji je opterećen unutarstranačkim izborima, ima demokratsko pravo zauzimati stavove koji mu odgovaraju.

"Neopravdano vrlo često znaju upirati prste u Milana Bandića da im je on kriv za određene neuspjehe. Mislim da to ne odgovara istini, no to je njihovo pravo. Očito su oni ocijenili da im je to isplativije, i jednoj i drugoj strani, jer ovo je pitanje unutarstranačkog, a ne koalicijskog odnosa", komentirao je Kojić.

Na upit o kazni koalicijskom partneru jer nije podržao GUP, poručio je da ne treba nikoga kazniti jer je to demokratski proces koji pokazuje demokratski zrelo društvo. Vjeruje da će se vrlo skoro GUP ponovno naći pred zastupnicima.

Kojić nije želio komentirati budućnost političkog braka između Bandića i HDZ-a, ali tvrdi da Bandić "sigurno nije onaj koji će opstruirati odnose".

Ostojić: "Možda idemo na parlamentarne izbore"

SDP-ov potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Rajko Ostojić kazao je da postoji niz scenarija kako će se rušenje GUP-a odraziti na koaliciju HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, dodavši da je to možda i put u parlamentarne izbore.

Ostojić je ocijenio da je neizglasavanje GUP-a pobjeda građana i struke, a ne pobjeda neke stranke ili političke opcije.

"Mi smo samo glasali za ono što ste od nas tražili", kazao je Ostojić zahvalivši građanima, arhitektima, urbanistima i svima koji su pomogli da se takva odluka donese.

Na pitanje je li to što HDZ-ovi gradski zastupnici nisu podržali izmjene zagrebačkog GUP-a ujedno početak kraja koalicije zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s HDZ-om na nacionalnoj razini, Ostojić je odgovorio kako je sve moguće.

"Možda idemo na izvanredne parlamentarne izbore, sve je otvoreno. Možda je ovo početak izbjegavanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Možda je gradski HDZ odbio poslušnost predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću", izjavio je Ostojić dodavši da postoji cijeli niz scenarija.

Anka Mrak Taritaš iz Glasa napisala je na Twitteru: "Pobjeda građana Grada Zagreba! Bandićev GUP je pao."

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević istaknuo je kako je "igra živaca završila".

"Mi smo kao oporba bili dosta disciplinirani i cijelo vrijeme smo za svako prebrojavanje uvijek imali dovoljno ruku da srušimo GUP. HDZ-u je ovo očito bio preveliki zalogaj s obzirom na pritisak struke, 20.000 građana koji su izašli na prosvjed i pritisak javnosti pa to nisu mogli progutati", ocijenio je Tomašević.

Ustvrdio je da su HDZ i Bandić napravili sve da dođe do dogovora pa bi GUP prošao da nije bilo ujedinjene struke, oporbe i građana. Uvjeren je da Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće, ali i da je Bandiću ovo zadnji mandat.

"Ovo se još nikad nije dogodilo, koliko sam ja u Skupštini, da na kraju Bandiću nešto ipak ne pođe za rukom. Uvijek bi kupio zastupnike, skupio bi 'žetončiće'. Ovo je prvi veliki poraz Bandića i samo još jedan dokaz da su mu ovo zadnji dani na vlasti", ocijenio je Tomašević koji se i na Facebooku osvrnuo na pad GUP-a.

"Srušili smo HDZ-ove amandmane i nakon toga srušili smo Bandićev štetan i zastario GUP! Hvala građanima i struci! Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće, a bome mu treba i novi gradonačelnik!" napisao je Tomašević na Facebooku.

 

"Nego Milane, sada kada je GUP pao, hoćeš li pajdi iz Dubajia morati vratiti sve specijalne terete ili ćeš za 90 dana, kako to propisuje poslovnik Skupštine, opet u bitku za GUP? Samo ti kreni u bitku, nemoj me razočarat, i reci pajdi u Kamgradu da ne gasi strojeve koji će rušiti Velesajam jer nema predaje, Milane, samo juuuuriiiš!", napisao je Dario Juričan na Facebooku.


 


 

  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene