Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi takav način pljačkanja

Otkriveni detalji: Kako je banda rumunjskih pljačkaša praznila bankomate po Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bankomate su na području Zagreba, Istre i Primorsko-goranske županije pljačkali državljani Rumunjske koji su iz bankomata izvukli više od milijun i pol kuna. Policijski službenici u Hrvatskoj prvi se put susreću s načinom na koji su Rumunji pljačkali bankomate.

Nikad prije viđen način pljačkanja bankomata u Hrvatskoj odvijao se ovog mjeseca na području triju županija. Policija je zajedničkom suradnjom djelovala brzo i uhvatila počinitelje. Radi se o Rumunjima. Naime, državljani Rumunjske u policijskim su krugovima i inače poznati po ovakvim pljačkama.

Pročitajte i ovo Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja Ilustracija Uhićeni su Sve su isplanirali, ukrali auto, krenuli u pljačku, a onda se dogodilo nešto što nisu očekivali

Nakon dovršenog kriminalnog istraživanja, policijski sužbenici Policijske uprave zagrebačke sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli detalje neobičnih pljački s velikim ulovom.

Pojasnili su kako su pljačkaši pristupili bankomatima i iz njih uzimali novac. Naime, tijekom noći bi lemilicom izrađivali otvor na bankomatu i uz pomoć mobitela i laptopa spajali se na uređaj za izbacivanje novca. Elektroničkim putem izdavali bi naredbu bankomatu da se izbaci sav novac iz bankomata. Utvrđuje se koji je to program kojim su bankomatu davali naredbe tijekom pljački.

''Uporabom lemilice ili akomulatorske bušilice na bankomatu pokraj tipkovnice za unošenje pina izrađivali su otvor da bi imali pristup instalaciji bankomata te se uz pomoć mobitela i laptopa spajali na periferni uređaj za izbacivanje novca iz bankomata s kojim bi najvjerojatnije prilagođenim za uporabu u tu svrhu, određenog programa, izdavali nalog bankomatu da izbaci sav novac koji se u tom trenutku u njemu nalazio'', izvijestila je PU zagrebačka.

Uhićeno je pet osoba, za jednom se još traga.

Pljačkaši su iz bankomata otuđili namanje 1.517.500 kuna, a prilikom pretrage apartmana u kojima im je u Hrvatskoj bilo prijavljeno prebivalište, oduzeto im je 71.900 kuna, 7.170 eura i 100 funti, prijenosno računalo, više mobilnih uređaja, USB kabel prerađen za spajanje na priključak perifernog uređaja bankomata, SIM kartice, bušilica s ''krunom'' za izradu rupa, bankovne kartice, više odvijača, dlijeto, ruksak kao i dijelovi odjeće koju su počinitelji imali prilikom počinjenja kaznenih djela

''Presijekli smo seriju pljački''

Prvo su se ova nedjela događala u Istri, a istarska je policija kolegama iz ostalih županija poslala obavijest o tome. Nakon toga slične su se pljačke događale u Primorsko-goranskoj županiji, a potom i u Zagrebu. Zvonimir Petrović, ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe organiziranog kriminaliteta, rekao je da je policija znala da se radi o stranim državljanima i da moraju djelovati brzo. Pljačkaše su uhvatili u dvjema skupinama na području Zagreba.

''Ovom akcijom presjekli smo seriju koja bi se sigurno nastavila i u drugim gradovima, a možda i zemljama u okruženju'', rekao je Petrović.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, pet državljana Rumunjske predano je pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su policijski službenici dostavili Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Jedna osoba je u bijegu i za njom se intenzivno traga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene