Obavijesti Video Pretražite Navigacija
22 ugovora

Na Savjetu za Slavoniju dodijeljeni ugovori od 690 milijuna kuna, Vukovar dobio samo 4,5 milijuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vukovaru je u ponedjeljak predsjednik Vlade predsjedao 10. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Na sjednici su osim ministara, župana, gradonačelnika, saborskih zastupnika bili i predstavnici Svjetske banke.

Pročitajte i ovo Poduzetnik Marko Barčan i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) MARKO BARČAN Odlučio je ostati i boriti se: Ovaj mladi Slavonac hrabro se bacio u poduzetničke vode Slika nije dostupna Ima li pomaka? U Pakracu je održan i sedmi po redu Savjet za Slavoniju: Evo koliko je dosad dodijeljeno razvoju te posrnule regije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak u Vukovaru da je provedba projekta vezana uz Slavoniju, Baranju i Srijem sve kvalitetnija i konkretnija.

"Jako je važno da u idućoj financijskoj perspektivi EU na temelju teritorijalne strategije omogućimo još konkretnije operativne programe kako bi smo poruku ravnomjeravnog regionalnog razvoja onih dijelova Hrvatske kojima je potrebna dodatna finacijska injekcija, dodatni investicijski zamašnjak zbog novih radnih mjesta, zbog demografske revitalizacije, zbog ostanka naših ljudi u Slavoniji, učinili još boljom u desetljeću koje je pred nama", rekao je Plenković.

Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem rekao je da je od ukupno 18,5 milijardi kuna namjenjenih tom projektu ugovoreno 11,3 milijarde kuna, a isplaćeno 4,5 milijardi kuna po konkretnim projektima.

Odgovarao je i na pitanja novinara o tijeku sastanka s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom rekavši da su razgovarali o naporima Vlade usmjerenima na razvoj grada Vukovara, a, među ostalim, i o procesuiranja ratnih zločina.

"Što se tiče pitanja ratnog zločina dotakli smo ih se vrlo kratko. Ponovili smo da su, kada je riječ o mandatu ove Vade, nadležna tijela policije i državnog odvjetništva učinila više nego godinama prije", rekao je Andrej Plenković.

Na pitanja novinara odgovarao je i ministar regionalnog rvazoja i fondova EU Darko Pavić koji je rekao da se od ugovorenih 11,3 milijarde kuna, 2,8 milijardi kuna odnosi na projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji dok se na Grad Vukovar odnosi nešto više od milijardu kuna.

"Vlada je kanalizirala novčana sredstva u Slavoniju koju europski fondovi mijenjaju na bolje", poručio je Pavić.

Po njegovim riječima, hrvatsko predsjedanje EU vjerojatno će se zatvoriti donošenjem proračuna EU za iduće sedmogodišnje razdoblje u iznosu većem od tisuću milijardi eura.

"Unutar toga želimo da projekt Slavonija, Baranja i Srijem ima svoje istaknuto područje, a podloga za to je izrada teritorijalne strategije za Slavoniju, Baranju i Srijem koju smo upravo danas lansirali", naveo je Pavić.

Dodijeljena su 22 ugovora

Nakon sjednice Savjeta dodijeljena su 22 ugovora ukupne vrijednosti 690 milijuna kuna od kojih je 480 milijuna kuna namjeneno upravo za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški i Orahovici.

Vukovar danas dobio 4,5 milijuna kuna 

Sjednicu Savjeta pratila je i reporterka Nove TV Marina Bešić Đukarić. 

Članovi Savjeta uoči božićnih blagdana u Vukovar su stigli s ne baš punom vrećom darova, barem ne za Vukovarce i za stanovnike Vukovarsko-srijemske županije koji su od danas ugovorenih ukupno 600 milijuna kuna, dobili tek oko 4,5 milijuna kuna. Radi se o projektima besplatne prehrane za školsku djecu i nekoliko darovanih državnih nekretnina.

Članovi Savjeta uvjeravaju nas kako je najistočnija županija iz Projekta Slavonija dosad povukla milijarde i to za promet, komunalnu infrastrukturu, gospodarstvo, poljoprivredu, a premijer Plenović podsjetio je i na niz novih zakona za Vukovar.

Ugovori koji su danas potpisani ukupno su vrijedni 690 milijuna kuna. No ono što je zanimljivo je što dobar dio tog novca ipak neće ostati u Slavoniji. Više od 300 milijuna kuna odlazi u Šibenik, u Petrinju, Sinj, u Daruvar i to za uspostavu veteranskih cenatara. Premijer Plenković je objasnio da je to u Vukovaru potpisano jer je ovaj grad jedna simbolika, no kasnije su nam iz Ministartsva regionalnog razvoja pojasnili da će centar u Daruvaru služiti Slavoncima sve dok ne dobiju svoj centar.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene