Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio imena svih ministara

Andrej Plenković predstavio sastav nove Vlade: Pogledajte tko su novi ljudi u njoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Plenković, nakon sastanka vrha HDZ-a, predstavio je javnosti novi sastav Vlade.

Premijer Andrej Plenković predstavio je javnosti nakon sjednice Predsjedništa HDZ-a sastav nove Vlade i otkrio imena svih ministara. ''Dobili smo apsolutnu podršku na sastanku u stranci. Program Vlade se finalizira i bit će predstavljen uskoro. Išli smo na smanjivanje ministarstava, a četvero kolega iz prethodne Vlade prelaze u Sabor'', rekao je.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Za predsjednika Sabora predložen je Gordan Jandroković, a za potpredsjednike Željko Reiner i Ante Sanader. Branka Bačića predložili su za predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a.

Plenković je kazao da će Vlada imati 18 članova i četiri potpredsjednika. ''To su Tomo Medved, ujedno i ministar branitelja, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, ministar financija Zdravko Marić te gospodin Boris Milošević, potpredsjednik Vlade i onaj koji zadužen za društvene djelatnosti i manjinska prava'', rekao je.

Imena svih ministara

Ostali članovi Vlade su:

Ministar obrane – Mario Banožić,

Ministar pravosuđa i uprave – Ivan Malenica,

Ministar branitelja – Tomo Medved,

Ministar unutarnjih poslova – Davor Božinović,

Ministar financija – Zdravko Marić,

Ministrica turizma i sporta – Nikolina Brnjac,

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije – Nataša Tramišak,

Ministar znanosti i obrazovanja – Radovan Fuchs,

Ministar gospodarstva i održivoga razvoja – Tomislav Ćorić,

Ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine – Darko Horvat,

Ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – Josip Aladrović,

Ministrica kulture i medija – Nina Obuljen Koržinek,

Ministar vanjskih poslova – Gordan Grlić Radman,

Ministar zdravstva – Vili Beroš,

Ministrica poljoprivrede – Marija Vučković,

Ministar mora, prometa i infrastrukture – Oleg Butković.

Četiri potpredsjednika Vlade

Novo lice u Vladi bit će SDSS-ov Boris Milošević, kao potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i ljudska prava te jedini neće biti i ministar, a potpredsjednici će biti i ministri Davor Božinović, Tomo Medved te Zdravko Marić. Uz Miloševića, Marić jedini nije član HDZ-a, ali je kao nezavisni na parlamentarnim izborima nosio HDZ-ovu listu u 5. izbornoj jedinici.

Milošević je rođen 5. studenoga 1974. u Šibeniku, a diplomirao je pravo na riječkom Pravnom fakultetu. Bio je pravni savjetnik u Srpskom narodnom vijeću, pomoćnik ministra u Ministarstvu uprave u vrijeme Vlade premijera Zorana Milanovića, kao voditelj Uprave za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, a bio je i saborski zastupnik SDSS-a.

Dvije nove ministrice

Novo lice u Vladi je i Nikolina Brnjac koja će biti na čelu Ministarstva turizma i sporta. Rođena je 11. srpnja 1978. godine u Karlovcu, a doktorirala je Tehnologiju prometa i transporta na zagrebačkom Fakultet prometnih znanosti.

Na ministarsko mjesto dolazi s mjesta državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a ranije je bila i državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Područje interesa su joj, uz ostalo, intermodalni transportni / prometni sustavi te je autorica više od 50 znanstvenih radova i stručnih članaka iz područja intermodalnog prometa i logistike u nacionalnim i međunarodnim časopisima. Hobi su joj trčanje i plivanje.

"Obavila je jedan odličan posao, prije toga je bila u ministarstvu prometa, mora i infrastrukture, i vjerujem da ćemo sa spajanjem turizma i sporta dati dodatnu snagu brendiranju Hrvatske'', poručio je premijer Andrej Plenković kada je riječ o Brnjac.

Novi stari ministar

Nova ministrica je i Nataša Tramišak koja će voditi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. Rođena je 6. svibnja 1982. godine, završila je pravo na osječkom Pravnom fakultetu.

Na mjesto ministrice dolazi s mjesta pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije koji, uz ostalo, priprema, provodi i prati projekte i mjere u području energetike i energetske učinkovitosti, razvojne projekte i programe razvoja Županije sufinancirane iz fondova EU i ostalih međunarodnih i nacionalnih fondova te državnih tijela. Stručnjakinja je za strateško planiranje, upravljanje projektima u ruralnom razvoju te za javnu nabavu.

Radovan Fuchs dužnost ministra obrazovanja već je obnašao u Vladi Jadranke Kosor od 2009. do 2012. godine. Njegovo ministarstvo tada je pripremalo zakone o visokom obrazovanju koji nikada nisu usvojeni. Na poziciju ministra dolazi nakon što je bio Plenkovićev savjetnik za obrazovanje.

''Organizacija nastave na jesen apsolutni je prioritet, da vidimo da učenici mogu po svim pravilima struke i epidemiološkim naravno mogu se vratiti u učionice, ako je to sve moguće'', rekao je Fuchs.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene