Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz poznatih lica

Brojni uglednici na posljednjem ispraćaju Jure Radića na Mirogoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednji ispraćaj za Juru Radića na Mirogoju je vodio Josip Bozanić.

Na posljednji ispraćaj za Juru Radića, jednog od najbližih suradnika prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, došao je niz poznatih osoba iz političkog života.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

U ime HDZ-a na ispraćaju je govorio Andrej Plenković koji je kazao da je Radić bio stručnjak za mostove, 'one stvarne, ali i metaforičke'.

'Ti si bio i ostao čovjek, na svojim leđima, za opstanak Hrvatske. Život ti je tekao između elita i malih ljudi. Demokršćanske vrijednosti obilježile su tvoj život. Tvoj život bio je blagoslovljen brojnom obitelji', rekao je Plenković.

Na ispraćaj su, između ostalih došli Željko Reiner, Predrag Šustar, Gordan Jandroković, Miro Kovač

Podsjetimo, nakon duge i teške bolesti prošlog tjedna u 63. godini preminuo je političar i poduzetnik Jure Radić.

Jure Radić je, kao jedan od najbližih suradnika prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, obnašao dužnost predstojnika Ureda Predsjednika RH, bio je i sveučilišni profesor, ministar obnove i razvitka i predsjednik Uprave IGH. Novi Maslenički most njegov je najpoznatiji, ali i najviše osporavan projekt.

Rođen je 15. rujna 1953. u Baškoj Vodi. Nakon srednje škole u Makarskoj, odlazi u Zagreb gdje upisuje Građevinski fakultet, a istodobno sluša i tri godine Laičke teologije i Više bogoslovne škole.

Nakon fakulteta završava postdiplomski studij mostogradnje. Do 1979. bio je asistent na Građevinskom fakultetu, nakon čega postaje tajnik Društva hrvatskih građevinskih konstruktora. Od 1987. pa sve do 1989. na dužnosti je predstojnika katedre za mostove. Dok je bio na toj dužnosti, nadizirao je gradnju dubrovačkog mosta. Od 1991. predsjednik je Skupštine zagrebačkog sveučilišta. U međuvremenu je imenovan pomoćnikom ministra znanosti, tehnologije i informatike, a vrlo skoro i samim ministrom istog ministarstva.

1992. postaje predstojnik Ureda predsjednika RH, a 1993. na Drugom Općem saboru HDZ-a postaje glavni tajnik te stranke.

Godinu dana kasnije, u listopadu 1994., razriješen je dužnosti predstojnika Ureda predsjednika te postaje ministar obnove i razvitka u vladi Nikice Valentića.

Bio je ministar do 2000. godine, a potom prelazi u IGH. U listopadu 2006. godine imenovan je direktorom IGH, a prije toga bio je predsjednik Nadzornog odbora IGH.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene