Obavijesti Video Pretražite Navigacija
umro u 88. godini

Plenković, Jandroković i Bandić uputili pisma sućuti obitelji Branka Lustiga: "Otišao je bard"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branko Lustig, istaknuti filmski producent i dvostruki dobitnik Oscara, umro je u srijedu u Zagrebu u 88. godini. Premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputili su obitelji pisma sućuti.

Premijer Andrej Plenković s velikom je žalošću primio vijest o odlasku velikoga Branka Lustiga, piše u pismu koje je uputio obitelji.

"Cijeli je njegov umjetnički opus bio obilježen tragedijom židovskoga naroda, osobnom nesrećom bivšega logoraša Auschwitza i Bergen-Belsena i njegove obitelji stradale u koncentracijskim logorima. Životna je zadaća Branka Lustiga, svjedočio je, zauvijek zacrtana posljednjim riječima njegovih supatnika – da kaže svijetu kako su živjeli i kako su umrli. I učinio je to na najbolji mogući način, impresivnim radom na Schindlerovoj listi, jednim od najvećih filmova svih vremena s tematikom holokausta, za koji je zasluženo dobio prvog Oskara, kao i Zlatni globus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U intervjuu za DNEVNIK.hr Branko Lustig preživio je Auschwitz: "Oprostio sam, ali nisam i neću zaboraviti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Surađivao s velikim imenima Branko Lustig radio je u Hollywoodu, ali i njegova nevjerojatna životna priča dostojna je filma

Samo se vrhunskim stvaralačkim činom moglo izreći strašno iskustvo dječaka koji je upoznao život i smrt u nacističkim logorima. Posve je očekivano svoju nagradu darovao Muzeju holokausta u Izraelu, a inicirao je i zakladu posvećenu prikupljanju snimljenih razgovora s preživjelim svjedocima holokausta.

Neumorno stvarajući filmove, desetljećima je držao i predavanja na hrvatskim i svjetskim sveučilištima i školama, a posebno se bavio educiranjem mladih. Jedna od poruka koje moramo pamtiti jest ta da oružje za masovno uništenje nisu bombe, nego mržnja među ljudima, nesnošljivost i zaslijepljenost, jer kad bi se to zaboravilo, značilo bi to da je zlo pobijedilo.

Istina je da je Branko Lustig svojom umjetničkom i ljudskom poslanicom pobijedio", piše u premijerovu pismu obitelji.

"Poštovana obitelji Lustig, s tugom sam primio vijest o odlasku vašeg supruga i oca. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, upućujem vam izraze iskrene sućuti", piše Gordan Jandroković.

Ističe kako će se Lustiga pamtiti kao istaknutog filmskog djelatnika višestruko nagrađivanog najvećim svjetskim filmskim nagradama za brojna svjetska filmska ostvarenja.

Posebno će se, dodaje, pamtiti njegov iznimni doprinos u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

"Njegovo zalaganje za osnaživanje svih vrijednosti demokratskog društva, a posebno razumijevanja među narodima, ostat će nam u trajno nasljeđe, pogotovo mlađim naraštajima. U ovim bolnim trenucima za vašu obitelj, primite još jednom izraze moje duboke sućuti i poštovanja“, zaključuje Jandroković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je u četvrtak telegram sućuti obitelji preminulog istaknutog filmskog producenta i oskarovca Branka Lustiga. Istaknuo je kako je otišao počasni građanin Zagreba, promicatelj demokratskih vrijednosti, tolerancije i razumijevanja među različitima.

"S velikom tugom primio sam vijest o smrti velikana koji je prije svega bio velik čovjek - čovjeka iznimna znanja, iskustva i nevjerojatne biografije. Koračajući zagrebačkim ulicama, s njim je, ruku pod ruku, hodala dobrota", navodi Bandić u telegramu.

"Otišao je bard hrvatske i zagrebačke kulturne scene, moj veliki prijatelj, čovjek iza kojega ostaju velika djela i neizbrisiv trag u srcima svih koji su imali čast poznavati ga, razgovarati s njim, osjetiti dubinu ljudskosti kojom je zračio i kojom je osvajao", kaže Bandić.

U ovome trenutku osjećam obvezu naglasiti da sve na čemu smo zajednički radili, da sve ono što je započeo i što mu je mnogo značilo - ide dalje. I Dani židovskog filma, i Muzej tolerancije, i Spomenik žrtvama holokausta, poručio je Bandić u telegramu sućuti obitelji Lustig.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene