Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramota usred sezone

Pitka voda u elitnom dijelu Vodica zagađena fekalijama: Turisti bježe, iznajmljivači u očaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodovodna pitka voda u elitnom dijelu Vodica pomiješala se s fekalijama. Turisti napuštaju svoje domaćine i situacija svakako nije nimalo ugodna.

Pročitajte i ovo Sugovornica Ivka Mnogi nemaju pitke vode Baki Ivki iz slavine teče - žuta voda: "Pa pijem, što ću kad ne mogu kupovati, pijemo svi..." Slika nije dostupna Lete šake Rat za goste i kupce: Svađe i tučnjave od sjevera do juga, a turista ima dovoljno za sve. Lučki kapetan ima savjet za smirivanje situacije

Već treći dan stanovnici i turisti dijela Vodica nemaju pitku vodu. Problem je u tome što se vodovodna voda pomiješala s fekalijama. Za pitku vodu sada se koristi voda iz spremnika. Ovime je pogođeno 30-ak kućanstava. Mnoga od njih iznajmljuju apartmane turistima koji sada iz njih bježe.

Problem je iznimno velik jer je ovo turističko mjesto, srce je turističke sezone, vrućine su i sparine, puno je turista i ovo je ''šaka u oko'' za turističke djelatnike.

"Kasno poslijepodne voda je stigla, ali još nije za piće, tj. i dalje je potencijalno opasna za život građana koji je konzumiraju. U tijeku je kriminalističko istraživanje, podnesena je kaznena prijava protiv vlasnika jedne od zgrada u ovom kvartu zbog ugrožavanja života i zdravlja ljudi. Iz šibenskog vodovoda poručuju kako bi se stanje trebalo normalizirati tijekom sutrašnjeg dana ili eventualno prekosutra. Iznajmljivači najavljuju i tužbe jer su im gosti otišli", izvijestio je za Dnevnik Nove TV reporter Šime Vičević.

Razgovarali smo s Marijom Juras, stanovnicom Vodica. ''Do problema je došlo u ponedjeljak ujutro u osam sati. Kad sam ustala ujutro i obavljala jutarnju higijenu, osjetila sam da voda miriše na fekalije. S obzirom na to da imamo septičku jamu, mislila sam da je u tome problem. Moji su se gosti počeli buniti i pitali što je s vodom. Odmah sam nazvala centar za obavještavanje, vodovod i Zavod za javno zdravstvo. Iz vodovoda su stigli za sat vremena. Sanitarna inspekcija uzela je uzorak vode. Došla je i inspekcija Zavoda za javno zdravstvo. Ustanovili su da je voda mutna i da nije za piće'', rekla je Juras dodavši da su već te večeri gosti počeli odlaziti.

Problem je nastao u obližnjoj zgradi novogradnje. Ondje se dogodio tehnički kvar. Pitka voda iz vodovodnog sustava pomiješala se s vodom iz fekalija koja je dolazila iz ilegalne bušotine.

Vlasnik zgrade prihvaća odgovornost i kaže da se kvar dogodio te je spreman ponuditi oštetu svim stanarima koji su izgubili pristup pitkoj vodi zbog ove situacije.

No, građani su ogorčeni te su se jutros okupili oko zgrade u izgradnji i tako izrazili svoje nezadovoljstvo koje proživljavaju ovih dana.

O ovom se slučaju oglasio i vodovod, a njihovo priopćenje  prenosimo u cijelosti:

''Dana 25. srpnja 2017.g. oko 8 sati djelatnik Vodovoda i odvodnje d.o.o. od građana Vodica iz ulica Blata i Prvićka je obaviješten o promjeni izgleda boje i mirisa vode. Na temelju prijave djelatnik Vodovoda i odvodnje d.o.o. je izašao na sporno mjesto te je utvrdio da se oko 30-ak kuća opskrbljuju zdravstveno neispravnom vodom.

Kao uzrok onečišćenja utvrdio je nelegalnu bušotinu za navodnjavanje zelene površine koja je napravljena na cjevovodu za opskrbu pitkom vodom u vlasništvu Vodovoda i odvodnje d.o.o. u vrijeme gradnje stambenog objekta u kojem se nalazi osam stanova i to na adresi u Vodicama, Prvićka ulica bb.

Utvrđeno je da je nelegalna bušotina neovlaštena spojena na vodoopskrbni cjevovod od strane fizičke osobe - investitora i izvođača predmetne stambene zgrade građevine u Vodicama, Prvićka ulica bb, čime je došlo do kontaminiranja našeg sustava za opskrbu pitkom vodom. Istoga dana je obavljeno ispitivanje vode od strane Zavoda za javno zdravstvo i interno ispitivanje od strane Vodovoda i odvodnje d.o.o. te su oba nalaza pokazala da voda nije zdravstveno ispravna, a o čemu su korisnici usluge odmah po saznanju obaviješteni – navodi se u priopćenju 'Vodovoda''.

Građani žele da ih se spoji na drugu vodovodnu cijev

Investitor novogradnje Zoran Josipović došao u četvrtak među susjede i ustvrdio kako bušotina nije nelegalna, rekao je da žali zbog svega što se dogodilo i ponudio da će im nadoknaditi štetu.

"Nije riječ o nelegalnoj bušotini, dakle zgrada ima legalne priključke za vodu i sve ostalo, to je bušotina za navodnjavanje zelenih površina oko objekta. To je bunar na 30 metara dubine i nema veze sa fekalnim vodama u zgradi, nije blizu fekalija i ne znam kako je došlo do ove situacije. Sustav je više od godinu dana radio kako treba i očito je došlo do problema, ne znam zašto i stalo mi da što prije to riješimo i otklonimo smetnje", izjavio je Josipović.

Izjavio je da ga nitko nije kontaktirao i da nije znao da je protiv njega podignuta kaznena prijava za što je saznao iz medija. Ali tijekom davanja izjave Josipovića su napali susjedi te se brzo udaljio.

Ministar turizma Gari Capelli kaže da ovaj problem nije u nadležnosti ministarstva turizma, a to da turisti odlaze, napominje, još ne znamo. ''Pa to ćemo vidjeti jutros je li to tako. Neće otići, možda će se preseliti u neki drugi objekt, ali... Kažem, sanitarna radi svoj dio posla pa ćemo znati točno situaciju'', rekao je. (I.D. / Š.V. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene