Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SALMONELA INFANTIS

NIJE OPASNA ZA LJUDE? Piletina povučena zbog tipa salmonele kojeg hrvatski i europski propisi ne smatraju opasnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od gotovo dvije i pol tisuće vrsta salmonele, hrvatski i europski propisi opasnim smatraju samo dva soja. Onaj treći soj, salmonela infantis, zbog kojeg je povučena piletina dvaju proizvođača, nigdje se ne navodi.

Proizvođač koji je za dva slučaja pojave ovog tipa slamonele, čak dvaput oslobođen odgovornosti na sudu, sada se na meti inspektora našao i treći put.

Ministarstvo poljoprivrede poziva se na izvješće Hrvatske agencije za hranu o tom tipu salmonele.

Zbog salmonele infantis, piletina Perutnine Ptuj naredbom Ministarstva poljoprivrede povučena je s tržišta.

Iako propisi opasnom smatraju samo salmonelu enteritidis i tifimurium.

"U našim uzorcima i našim proizvodima te dvije vrste salmonele nema. A oni su izolirali, odnosno pronašli salmonelu infantis koja uopće nije zakonom definirana kao kriterij sigurne hrane", kaže Tomislav Prekupec, prehrambeni tehnolog iz Perutnine Ptuj.

Za isti slučaj, isti tip salmonele, Perutnina je čak dvaput na sudu oslobođena krivnje. U ta dva slučaja prijavilo ih je Ministarstvo zdravlja.

Proizvođač se poziva na zakon, a Ministarstvo poljoprivrede opravdanje za povlačenje piletine nalazi u izvješću Agencije za hranu. "Znanstveno izviješće o riziku od S. Infantis u pilećem mesu za zdravlje ljudi Hrvatske agencije za hranu... navodi kako meso peradi u kojem je utvrđena S. Infantis, predstavlja rizik za zdravlje ljudi, posebice djece, starijih i osoba slabijeg imuniteta", poručuju iz Ministarstva.

"Mišljenje Hrvatske agencije za hranu je mišljenje o salmoneli infantis, da je ona potencijalno opasna. Ali potencijalno su opasni svi mikroorganizmi koji su prisutni oko nas. I ono nije zakonska osnova", kaže Prekupec. 

Pa im ovakve odluke, tvrde, nanose štetu. A treba li zakon ograničiti infantis, stručnjakinja za peradarstvo, dvoji. Do sada se, kaže, nisu radila sustavna praćenja te vrste salmonele.

"Ovako ne znam je li opravdano u zakonu da ju stavimo ili ne, mislim da će to pokazati možda sljedeće izvješće", kaže Estella Pruckner Radovčić s Veterinarskog fakulteta, koja u naše proizvođače ne sumnja. "I danas sam kupila piletinu i mislim to raditi i dalje. Perad se cijepi protiv salmonele, zaista se sve poduzima da bi to bilo na najmanjoj mogućoj mjeri", kaže Pruckner Radovčić.

Kupci podržavaju kontrole. Treba samo paziti na higijenu, a hranu dobro termički obraditi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene