Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petrov:

"Prepušta li Vlada INA-u novim prijedlogom zakona o privatizaciji MOL-u?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov upozorio je u četvrtak da predloženi nacrt izmjena Zakona o privatizaciji INA-e, koji je Vlada uputila u javnu raspravu, upućuje na ukidanje članka 10 toga Zakona, čime se otvara put potpunom MOL-ovu preuzimanju najveće hrvatske kompanije.

"Most nezavisnih lista ne slaže se s time da vlada RH prepusti zaštitu i interesa i sigurnosti svoje države izmjenom zakona, što su pokušavale i prethodne vlade napraviti još od 2013., izbrisati jedan članak, čime će se zapravo legitimno prepustiti sve ono o čemu se sporilo i zbog čega je nepravomoćno osuđen prethodni predsjednik vlade Ivo Sanader: omogućit će se MOL-u da preuzme INA-u", rekao je Petrov na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Slika nije dostupna burna sjednica Saborska rasprava o izmjenama Zakona o INA-i: Pogoduje li se MOL-u? Bulj poderao zakon

Pročitajte i ovo Jelena Perčin, Momčilo Otašević (Foto: Facebook) Morala je Jelena Perčin objasnila nam je zašto se ranije vratila s porodiljnog: ''Meni bi plaća pala na skoro 50 posto''

Riječ je o članku 10 Zakona o privatizaciji INA-e, a upravo je taj članak spriječio MOL da uspije u dosadašnjim namjerama da 'razmontira' INA-u, dodao je.

"Po svemu sudeći, po dokumentu koji je vlada RH pustila u javno savjetovanje, gdje se govori o usklađivanju sa stečevinama Europske unije, izgleda da će taj članak ukinuti te time dati alibi MOL-u da preuzme većinsko vlasništvo i da na kraju u potpunosti razmontira INA-u", upozorio je Petrov.

Je li komentar Stjepana Hausera o predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović primjeren?

  • Da.
  • Ne.

Ukupno glasova:

Europska komisija tražila je od Hrvatske izmjenu Zakona o privatizaciji INA-e u skladu s pravnim stečevinama Europske unije. Saborski zastupnik Tomislav Panenić pojasnio je kako bi to bilo na štetu RH, arbitražnog postupka i INA-e kao vertikalno integrirane kompanije.

Članak 10 je ključan jer regulira pitanja prodaje i stjecanja udjela u tvrtki. U njemu stoji da se, dok je RH vlasnik više od 25 posto udjela u INA-i, imovinom većom od 25 posto ne može raspolagati bez suglasnosti Vlade, te da dok je RH vlasnik 10 i više posto dionica, ne može nitko steći više od 10 posto – a to znači više od 50 posto (dionica) – bez suglasnosti Vlade.

Vlada je Europskoj komisiji uputila usklađeni nacrt novoga prijedloga zakona, zbog čega je privremeno obustavljen postupak protiv Hrvatske pokrenut prije godinu dana pred sudom EU-a, što upućuje na to da je Europska komisija zadovoljna izmjenama koje je predložila hrvatska vlada, odnosno, da promjene idu u smjeru zadovoljavanja zahtjeva Europske komisije, dakle, ukidanja članka 10, smatra Panenić.

Kao jedan od mogućih scenarija u tome slučaju vidi mogućnost da MOL u kratkome roku prikaže dodatnih 1 posto udjela, koliko mu nedostaje, te se etablira kao većinski vlasnik INA-e, čime bi RH izgubila sva prava i ukinula sve barijere za samostalno odlučivanje MOL-a u upravljanju tom tvrtkom.

Ukidanjem toga članka ne samo da će se ukloniti sve prepreke za takav rasplet, već će time odluke Ive Sanadera dobiti legitimitet, smatra Panenić. "Ako izmijenimo zakon, niti jedan sud više neće potvrditi pravomoćnu presudu Sanaderu", upozorio je.

Most stoga zahtijeva da Vlada hrvatsku javnost transparentno i točno informira o sadržaju prijedloga te tome na koji način pristupa članku 10. "Smatramo da treba otvoriti javnu komunikaciju, Vlada mora objaviti koje su to izmjene koje planiraju donijeti", rekao je.

Na novinarsko pitanje što Hrvatska može i treba napraviti u vezi s odlukom Europskog suda u Luksemburgu o izručenju Zsolta Hernadija, optuženog da je Sanaderu dao mito kako bi prepustio upravljačka prava u INA-i Mađarima, Božo Petrov kazao je kako smatra da Hrvatska i dalje treba na isti način kao i do sada zahtijevati da se on izruči Hrvatskoj, napomenuvši kako je, međutim, "pitanje jesu li oni već na određeni način postigli dogovor". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene