Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj oboljelih raste

Petero zaraženih groznicom Zapadnog Nila bori se za život, svi su na aparatima za disanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Epidemija groznice Zapadnog Nila zahvatila je Hrvatsku. Petero zaraženih smješteno je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević gdje se bori se za život, potvrdio nam je doc. dr. sc. Marko Kutleša iz Klinike.

Broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila raste, potvrđeno nam je u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Cijepljenje Broj oboljelih porastao Prijeti li epidemija još jedne zarazne bolesti? "Može izazvati ozbiljne komplikacije, pogotovo kod osoba s oslabljenim imunitetom"

"Svih pet zaraženih pacijenata u vrlo je lošem stanju, spojeni su na aparate za disanje i u komi", kazao je za DNEVNIK.hr dr. Kutleša. Dodaje kako je peti pacijent već bio kod njih, no tada bolest nije bila dijagnosticirana.

Kaže da je situacija kod svih neizvjesna te da su mogući svi ishodi bolesti. Ranije smo doznali da je Klinika zaprimila ukupno 11 zaraženih, a od toga ih je osam bilo u kritičnom stanju.

Prof. dr. sc. Bruno Baršić iz Klinike kazao je da u prilog ovoj situaciji ne ide činjenica da je bolnica morala posuđivati respiratore iz KBC-a Rebro i Dubrava. Ukupno su morali posuditi četiri respiratora. Kazao je kako intenzivna jedinica Klinike ima velik priljev pacijenata, a oprema im je krajnje dotrajala. "Svima se dijeli, nas se preskače", kazao je Baršić.

Većina pacijenata iz Sjeverne Hrvatske

Većina pacijenata dolazi iz Sjeverne Hrvatske: Zagreba, Čakovca, Varaždina i Koprivnice. Bolest se ne može prenijeti ljudskim kontaktom. Prenose je zaraženi komarci, a mogući put zaraze je i transfuzija krvi.

Kod većine zaraženih ljudi uopće nema nikakvih simptoma. Oko 20 posto zaraženih razvije nespecifičnu bolest s povišenom temperaturom koja sliči na gripu. Samo manje od jedan posto zaraženih razvije neuroinvazivnu bolest, što se očituje ili upalom mozga ili upalom moždanih ovojnica ili paralizama i to je taj teški oblik bolesti koji se prepoznaje. Poznato je da najviše obolijevaju starije osobe, nešto češće muškarci nego žene, te oni koji imaju kronične bolesti, šećerne bolesti ili bolesti imunološkog sustava, pa čak i s povišenim krvnim tlakom. Zbog čega baš oni, nema objašnjenja.

Ako nema komaraca, nema prijenosa bolesti. Ne može se iskorijeniti komarce. Na vodenim površinama kao što su močvare i jezera stalno su prisutni. Ali svatko u svojoj okućnici može spriječiti množenje komaraca tako da ne ostavlja vodu da stoji, da se oni mogu razmnožavati. Vjerojatno bi tijekom rujna moglo biti još prijava oboljelih, a onda bi se to u listopadu postupno trebalo smanjivati.

Liječnici građanima poručuju da nema mjesta za paniku jer se, barem za sada, ne radi o epidemiji velikih razmjera. Kako nam je rečeno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do sada su im dojavljena 32 slučaja oboljelih od groznice Zapadnog Nila.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine na području Europe zabilježeno je ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše, 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene