Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na sjednici sabora

Peđa Grbin traži Kuščevićevu smjenu: ''Ministar koji svaki dan krši zakon nema srama pa priča kako se obogatiti do 44. godine''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je 12. sjednica Hrvatskog sabora, a u sabornici je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin govorio i o ministru Lovri Kuščeviću.

Peđa Grbin u sabornici je govorio o Lovri Kuščeviću te je rekao da ga treba smijeniti. 

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Peđa Grbin samo jedna u nizu afera Grbin očekuje potporu oporbe: "Smjena ministra i savjetnika ne znači ništa, predložit ćemo raspuštanje Sabora"

''Ovdje se ne radi samo o dvije nekretnine koje nisu upisane u katastar. Ovdje se radi o ministru koji je stvorio sustav premrežen nepotizmom i korupcijom. Izvlači nekretnine iz poduzeća koje završi u stečaju, a on zaradi milijune.

Nije dostojno političara. On mijenja prostorne planove da bi prijatelji i obitelj stekli novac. Ministar koji svaki dan krši zakon nema srama pa priča kako se obogatiti do 44. godine. Vi iz hrvatske interesne zajednice, što je previše i od vas je previše. Smijenite Kuščevića'', poručio je Grbin.

''Zbog svega onoga što je radio u zadnjih desetaki više godina ministar Kuščević nije ni zaslužio da uopće bude imenovan za ministra u Vladi RH'', rekao je Grbin i dodao da ako Kuščević sam ne podnese ostavku, vladajuća većina bi ga svakako trebala smijeniti. ''Ono što je ministar Crnoja napravio je bila, najjednostavnije rečeno, svinjarija. Ovo što je Kuščević radio je daleko ozbiljnije. Kod njega vidimo kontinuitet kršenja zakona'', kaže Kuščević.

O suflerima, koje je spomenuo i premijer Plenković rekavši da upravo oni podmeću njegovim ministrima, Grbin kaže da su to zemljišne knjige. ''Onda ministru podmeće katastar, ugovori koje je potpisivao, općina kojoj je bio na čelu koja je mijenjala prostorni plan kako bi se on okoristio'', smatra Grbin. Ističe da su HDZ-u i ministrima ''uhvaćenima s prstom u pekmezu'' krivi svi, od crnih labuda do medija, osim njih samih.

Grbin se osvrnuo i na kandidature za predsjedničke izbore. Rekao je da je Kolinda Grabar-Kitarović svoju kampanju započela prije godinu i pol. ''Rekao sam da je ona svojim stalnim izmještanjem ureda po Hrvatskoj pokrenula kampanju o trošku poreznih obveznika'', smatra Grbin. Ponovio je i da je SDP svoju potporu iskazao Zoranu Milanoviću.

Podsjetio je i na predsjedničinu izjavu za Dnevnik Nove TV ako ne osvoji novi predsjednički mandat na izborima, posla ima i u svijetu. ''Time je jasno rekla hrvatskim građanima da ju u Hrvatskoj zanima jedino i iskjučivo vlast, a ako te vlasti onda ju za Hrvatsku boli briga'', kazao je Grbin.

I Grmoja traži Kuščevićev odlazak

Smjenu Lovre Kuščevića traži i Mostov Nikola Grmoja koji ističe da je puno ljudi u ovoj državi u akademskom i poduzetničkom smislu napravilo mnogo više od Kuščevića, ali da se nisu obogatili, a neki su, kaže, i napustili Hrvatsku. "Postavlja se pitanje zašto. Zato što je nedostajao ključni sastojak u Lovrinom receptu za uspjeh - nisu bili članovi vladajuće stranke niti načelnici iz redova te stranke", ocijenio je.

"U normalnoj državi ovakva afera znači ostavku ministar, a samo u Plenkovićevoj Hrvatskoj ne znači jer kad bi primijenio takve kriterije morao bi se odreći više od polovice ministara", ustvrdio je Grmoja.

Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama, u slučaj ministra Lovre Kuščevića uključio se i USKOK, koji, navodno, provodi izvide vezane za ministrove nekretnine.

Također, bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, kojeg je spomenuo Grbin, varao je državu. Živio je na jednoj, bio prijavljen na drugoj adresi. Smetnuo je s uma i povlašteni kredit koji je dobio, ali kuću nije sagradio. Kad je otkriveno da je lagao, dao je ostavku. Bio je ministar s najkraćim stažem - samo šest dana. Mala baraka Oreškovićevoj Vladi bila je veliki politički teret.(V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene