Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ vs SDP

PUSTA OBEĆANJA ILI OZBILJNE NAMJERE Usporedili smo demografski program dva najveća bloka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska demografska slika urušava se već više od dva desetljeća, no nijedna vlada dosad nije pronašla rješenje tog problema. Dva najveća bloka, HDZ-ov i SDP-ov, pripremili su programe i za demografiju. Doznajte njihove glavne smjernice.

Za Hrvatsku s više beba HDZ u svom programu opet nudi jednokratnu naknadu od 1000 eura. Rodiljama obećavaju i punu plaću za drugih šest mjeseci porodiljnog dopusta.

Pročitajte i ovo Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema" Slika nije dostupna Socijalni program ADUTI NARODNE KOALICIJE 'Ispravit ćemo nepravdu s porodiljnim naknadama'

U Narodnoj koaliciji su skromniji u obećanjima. Oni bi produžili porodiljnu naknadu za još dva mjeseca, ali ta dodatna dva mjeseca ne bi smjela prelaziti 5000 kuna.

'Dodatna ulaganja za to su 400 milijuna kuna i to ćemo osigurati u proračunu, plus sredstva za status roditelja odgajatelja u obiteljima s četiri i više djece i povećanje jednokratne naknade za novorođenče na sedam i pol tisuća kuna. Ukupan trošak je milijardu kuna', kazala je HDZ-ova Ivana Maletić.

'Još jedanput žele prevariti građane, delimitiranje drugih šest mjeseci je miljardu i pol kuna koje naprosto nema u proračunu. Ovo naše iznosi oko 350 milijuna kuna. Mi otprilike znamo gdje te novce možemo pronaći i to je jedino realno', rekla je SDP-ova Milanka Opačić.

Odskočnu dasku za obitelji s djecom HDZ priprema i najavom novog Obiteljskog zakona. Omogućit će, kažu, dostupnije vrtiće i dnevne boravke produljenjem radnog vremena.

Mjere za podršku roditeljima planira i Narodna koalicija. U Zakon o radu uveli bi poseban dopust od nekoliko dana za roditelje kada dijete polazi u vrtić te u prvi razred osnovne škole.

'Mislimo da je to realno, za razliku od ovoga gdje vi ne možete utjecati i ništa ne možete propisivati jedinici lokalne samouoprave, jer to je direktno u njihovoj ingerenciji', rekla je Opačić.

'Moramo dograditi i izgraditi nove dječje vrtiće i dobro ih opremiti i za to imamo sredstva iz Fonda za ruralni razvoj tako da ćemo, koristeći ta sredstva uz lokalne jedinice i nacionalni proračun, podići mogućnosti smještaja djece', kazala je Maletić.

I poticanom stanogradnjom HDZ se želi obračunati s crnom demografskom statistikom. Cilj im je subvencionirati kamate na stambene kredite te neiskorištenu državnu imovinu ponuditi kao socijalne stanove.

Narodna koalicija stanove ne bi gradila, a ističu da novca za subvencioniranje kamata za stanove i kuće u proračunu nema.

'Želimo imati ozbiljnu i cjelovitu politiku u tom dijelu u suradnji s lokalnim jedinicama. Da zaista potaknemo mlade, posebno na život u ruralnim područjima kojima potpuno prijeti depopulacija', kazala je Maletić.

'Mi smo pokazali da možemo graditi stanove koji su trebali biti usmjereni ka zbrinjavanju mladih obitelji, a što se tiče subvencioniranja kamata, ponovno moraju reći odakle novci? Novci moraju doći iz državnog proračuna. U ovom trenutku proračunski deficit je tako velik da je sve ovo skupa nerealno', napominje Opačić.

Mladi odlaze, stanovništvo sve starije

Dok mladi odlaze iz države, stanovništvo je sve starije. HDZ želi zaustaviti iseljavanje dugotrajnim zapošljavanjem mladih pomoću novca iz europskih programa za mlade. Iseljenike žele privući izmjenama Zakona o prebivalištu i bržim dobivanjem državljanstva.

Zapošljavanje je jedini način, smatraju u Narodnoj koaliciji, da se zaustavi masovni odlazak u inozemstvo. Tu najviše računaju na nastavak programa stručnog osposobljavanja.

'Osmislili smo mjere za mlade ljude koji odradili svojih godinu dana, više od 60 posto njih na realnom tržištu našli su posao. Dakle, pokazali smo da s određenim mjerama možemo pružiti mladima da se pripreme za tržište rada i da dobiju radno mjesto. S tim mjerama trebalo se nastaviti', rekla je Opačić.

'Vrlo je konkretno kreiranje radnih mjesta, posebno kroz mjere recimo samozapošljavanja gdje ćemo mlade već na fakultetima potaknuti da kroz inkubatore i konkretna znanja koja imaju i sami stvaraju radna mjesta, a u suradnji s gospodarstvenicima gdje ćemo ih zapravo obrazovati za konkretne poslove, odmah ćemo im osiguravati posao', kazala je Maletić.

Ako se negativan trend nastavi, demografi prognoziraju, za 30-ak godina bit će oko milijun Hrvata manje. Dosad se još nijedna vlada nije uspjela uhvatiti u koštac s ovim problemom kako treba, vidjet ćemo hoće li i ove najave ostati samo pusta obećanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene