Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako dobiti izbore?

MNOGO OBEĆANJA - NOVCA NIOTKUDA Stranke nude sve više, uzeli smo kalkulator u ruke i računali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogo obećanja, novca niotkuda - u tih nekoliko riječi moglo bi se sažeti sve ono što smo posljednjih dana čuli u utrci za izbore.

Porezna rasterećenja i rodiljne naknade - teme su na kojima svi pokušavaju skupiti dodatne bodove. Iz HDZ-a za rješenje loše demografske slike - majkama obećavaju punu plaću za vrijeme cijelog rodiljnog dopusta. A tu je i jednokratna pomoć za dijete u iznosu od 7.500 kuna.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Uzeli smo kalkulator u ruke i računali s profesorom Stjepanom Štercom s PMF-a. To obećanje stoji oko 3 milijarde kuna.

'To je čitav set mjera koje uvodimo kako pratimo gospodarski rast i razvoj. Upravo smo zato prva 4 poglavlja posvetili svim mjerama vezanim uz gopsodarski rast i razvoj', rekla je Ivana Maletić iz HDZ-a.

Narodna koalicija, pak, obećaje manje. Prvih 6 mjeseci rodiljnog punu plaću, druga dva mjeseca 5 tisuća kuna, a ostala 4 mjeseca - kao i do sada - 2.660,80 kuna. Izračunom smo došli do iznosa od 2,2 milijarde kuna. Lider SDP-a Zoran Milanović ne odgovara otkud novac, ali se pita otkud novac HDZ-u.

'Znaš da nećeš dati tisuću eura po svakom djetetu. Znaš da kada govorimo o produljenju porodiljnih naknada i kada kažemo da ćemo ga produljiti za dva mjeseca i limitirati na 5 tisuća kuna ne dvije i pol više, oni istrče i kažu - mi ćemo na godinu dana. To košta milijardu i pol kuna. Gdje ćete naći taj novac', pita Milanović.

U isto vrijeme i jedni i drugi najavljuju porezna rasterećenja - nižu stopu PDV-a i povećanje neoporezivog dijela plaće.

'Mi kažemo - dižemo ga na 3 tisuće kuna, HDZ to čuje i kaže - mi na 3.700, 4700, zvuči li vam to kao licitacija u nekoj komediji B produkcije. Dakle, nećemo tako. To košta', ističe Milanović.

'Imate ćemo veće stope rasta, te veće stope rasta će stvoriti i povjerenje u hrvatsko gospodarstvo. Automatski će nam i kreditni rejting porasti. Na taj način će se sniziti i kamate na javni dug. Tu su već uštede oko 3 milijarde kuna na snižavanju kamata koje mogu pokriti sve mjere, ne samo populacijske politike nego i mjere vezane za porezna rasterećenja', objašnjava Maletić.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek, tvrdi da su sva obećanja neozbiljna. 'Svake izbore stranke licitiraju s promjenama različitih vidova poreznih oblika, izvjesno je da takve promjene nisu dubinski analizirane i da su one vrlo vjerojatno popis dobrih želja', kaže Vizek.

'Tih sredstava sasvim sigurno u proračunu ima. I jedna ozbiljna Vlada mora konačno donijeti odluku i postaviti to pitanje kao temeljno pitanje budućnosti Hrvatske i postaviti si pitanje jesu li sredstva koja su usmjeravaju na relativno nebitne djelatnosti iz proračuna, važnija od usmjeravanja u demokratsku revitalizaciju Hrvatske', rekao je Šterc.

Čini se kako obećanja nisu problem, već kako namaknuti novac za njihova ostvarenja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene