Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborni kalkulator

Oni su pobjednici u svojim izbornim jedinicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo pregled osvojenih preferencijalnih glasova po izbornim jedinicama na parlamentarnim izborima 2016.

Prema izbornom kalkulatoru Hrvatska demokratska zajednica u Saboru ima 61 zastupnika, a s Mostovih 13 zastupnika imaju 74. Tu su i manjine koje uglavnom idu uz relativne pobjednike. Zajedno s 8 zastupnika manjina, koje su uglavnom bile parlamentarna potpora, imaju 82 zastupnika u Hrvatskom saboru što je dovoljno za sastavljanje Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanka manjina i HDZ-a KRAJ DRUGE RUNDE 'Sve ove špekulacije o sastavu Vlade, ministrima... to je račun bez krčmara' Slika nije dostupna Analiza izbora Ivan Vrdoljak izjavio što očekuje od HDZ-a i Mosta

Narodna koalicija ima 54 zastupnika, kada bi sebi priključili Most to bi bilo 67. Trebao bi im i Živi zid. Ako bi priključili IDS, PGS i Listu za Rijeku došli bi do 78 zastupnika. Sa svim manjinama je 86 saborskih zastupnika. Izuzetno šaroliko društvo za upravljanje zemljom.

Rezultate parlamentarnih izbora pročitajte OVDJE

Kako je glasovala Hrvatska?

U I. izbornoj jedinici najveći broj preferencijalnih glasova osvojio je Zoran Milanović. U toj izbornoj jedinici u Hrvatski sabor ušao je i Andrej Plenković.

U II. izbornoj jedinici, kao prva, s najvećim brojem preferencijalnih glasova ulazi Anka Mrak Taritaš.

U III. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, najveći broj preferencijalnih glasova dobio je Siniša Hajdaš Dončić.

Najveći broj glasača u IV. izbornoj jedinici koja obuhvaća Osječku i Virovitičko-podravsku županiju glasovao je za Tomislava Tolušića.

U V. izbornoj jedinici u kojoj Hrvatska demokratska zajednica nikada nije gubila, najveći broj preferencijalnih glasova osvojio je Zdravko Marić.

VI. izborna jedinica, koja obuhvaća dio Zagreba i Sisačko-moslavačku županiju i Veliku Goricu, najveći broj glasova dala je Goranu Mariću.

U VII. izbornoj jedinici najveći broj preferencijalnih glasova osvojila je Milanka Opačić.

VIII. izborna jedinica, koja obuhvaća Primorsko-goransku i Istarsku županiju, najveći broj preferencijalnih glasova dala je Borisu Miletiću.

Glasači IX. izborne jedinice u kojoj je pobjedu odnio HDZ, najveći broj preferencijalnih glasova ipak su dali SDP-ovu Ranku Ostojiću.

X. izborna jedinica koja obuhvaća Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju najveći broj glasova dala je Hrvatskoj demokratskoj zajednici, a najveći broj preferencijalnih glasova osvojio je Damir Krstičević.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene