Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBRAĐENO 100% IZBORNIH JEDINICA

HDZ pobijedio najžešće rivale! Rezultat iznenadio Narodnu koaliciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo (DIP) obradilo je 100 posto biračkih mjesta.

Održani su još jedni neizvjesni parlamentarni izbori u Hrvatskoj. Poznati su privremeni i neslužbeni rezultati izbora koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP). Obrađeno je 100 posto biračkih mjesta.

Rezultati su sljedeći:

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga? Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

HDZ i partneri - 61

Narodna koalicija - 54

Most - 13

Živi zid - 8

IDS/PGS/RI - 3

Bandić Milan 365 - 2

HDSSB - 1

Nezavisna lista Željko Glasnović (dijaspora) - 1

Od tri mandata koliko ih nosi XI. izborna jedinica - dijaspora, dva mandata osvojio je HDZ te će u devetom sazivu Hrvatskog sabora biti Božo Ljubić i Željko Raguž, a jedan je mandat osvojio nekadašnji HDZ-ovac Željko Glasnović, koji je na izbore izašao s neovisnom listom.

INTERAKTIVNA KARTA Pogledajte kako je glasovala Hrvatska

Plenković: Otvoreni smo za suradnju sa strankama koje su nam slične

U izbornom stožeru HDZ-a okupljenima se obratio Andrej Plenković.

'Mislim da smo uspjeli u ovoj kampanji unijeti jednu novu kulturu komunikacije, vratiti sadržaj politici i temeljiti kampanju na programu', rekao je Plenković.

'Još jednom ponavljam da smo otvoreni za suradnju strankama koje su nam programski i svjetonazorski slične. Razgovarat ćemo s našim partnerima i dogovoriti platformu za poslije izborne razgovore', poručio je Plenković. Cijelo obraćanje pogledajte OVDJE.

Petrov: Most je rekao svoje

Nakon Zorana Milanovića koji se obratio u stožeru Narodne koalicije, okupljenima u stožeru Mosta obratio se Božo Petrov čiji je govor prekidan gromoglasnim pljeskom i uzvikivanjem 'Hrvatska', 'Hrvatska'.

'Veliko hvala svima koji su prepoznali Most i dali svoj glas. Uzurpirat ću ovu priliku makar me i osudili radi oovoga da pozovem sve mlade uključitite se u borbu za vašu budućnost. Nisu svi isti', poručio je Petrov koji je na kraju rekao medijima da nekoliko dana uzmu pauzu od Mosta jer su oni svoje rekli. Cijelo obraćanje pogledajte OVDJE.

Milanović se obratio u stožeru Narodne koalicije

Nakon što je u DIP-u održana konferencija za medije na kojoj su objavljeni neslužbeni rezultati, u stožeru Narodne koalicije obratio se Zoran Milanović.

'Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku, osam mjeseci smo sudjelovali u eksperimentu, gdje smo bili - nigdje, što smo radili - ništa', poručio je Zoran Milanović u obraćanju okupljenjima u stožeru Narodne koalicije. Izrazio je žaljenje zbog male izlaznosti, ali naglasio da se glasovi još broje. Cijelo Milanovićevo obraćanje pogledajte OVDJE.

'Gledajući na trenutni rezultat, za kojeg vjerujem da će ići prema izlaznim anketama, reklo bi se da Milanović svojim istupom ne odbacuje veliku koaliciju', komentirala je Milanovićevo obraćanje Željka Antunović. Rekla je i kako se nada da je obavio neko prethodno savjetovanje među partnerima kakvu poruku poslati.

PROČITAJTE REAKCIJE NA NESLUŽBENE REZULTATE:

Euforija u HDZ-u

U HDZ-u je, kada su objavljeni prvi neslužbeni rezultati, prema kojima je HDZ imao 10 mandata više od Narodne koalicije, očekivano, zavladala euforija.

'S obje noge stojim na zemlji, naravno da sam sretan. Trendovi su jasni, nakon 25 posto obrađenih rezultata, HDZ kao samostalna stranka na izborima ima deset mandata više od SDP-ove koalicije. Mislim da je prilično jasno tko je pobjednik i koji su trendovi', rekao je Željko Reiner (HDZ). Ovdje doznajte više informacija o stanju u stožeru Hrvatske demokratske zajednice.

U stožeru HDZ-a je nakon objave prvih nepotpunih službenih rezultata uslijedilo odobravanje i skandiranje 'HDZ, HDZ', i 'Pobjeda, pobjeda'.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je u nedjelju zadovoljstvo prvim neslužbenim rezultatima DIP-a (nakon obraćenih 25 posto biračkih mjesta) istaknuvši kako će HDZ biti relativni izborni pobjednik.

'To što sada iz DIP-a vidimo pokazuje trend, a to je da će HDZ biti relativni pobjednik izbora. Vidjet ćemo koja će biti razlika, a to odgovara projekcijama koje smo mi radili i koje su bile drugačije od do sada objavljivanih anketa. Vjerujem da će na kraju rezultat biti takav koji će omogućiti formiranje parlamentarne većine, a nakon toga i stabilne Vlade', rekao je Jandroković novinarima nakon objave prvih neslužbenih rezultata DIP-a.

'Most ima razloga za optimizam'

Nakon gotovo 62 posto obrađenih biračkih mjesta Vlaho Orepić rekao je da su očekivali ovakve rezultate i da se biračko tijelo Mosta stabiliziralo.

'Osnova za bilo kakve razgovore je mogućnost realizacije programa. Čestitam svima koji su osvojili mandidate, ali želimo politički ambijent u kojem ćemo omogućiti sami sebi da realiziramo ono što smo zamislili', rekao je Orepić. Dodao je kako će Hrvatska vrlo brzo otići naprijed.

Robert Podolnjak u izbornom stožeru Mosta kazao je nakon objave prvih neslužbenih rezultatakako je rano za zaključke, ali da Most ima razloga za optimizam.

'Rezultati će oscilirati za jedan do dva mandata. Most je ostao stabilna politička opcija usprkos svim napadima. Pitanje je može li tko može doći do parlamentarne većine', kazao je poručivši da će Most inzistirati na svojim jamstvima.

Božo Petrov pojavio se nekoliko puta u stožeru Mosta, a njegovo obraćanje očekuje se kada Državno izborno povjerenstvo u ponoć objavi rezultate.

Slaven Dobrović rekao je da se iz rezultata vidi da Most ima svoje stabilno biračko tijelo.

Turobna atmosfera u Narodnoj koaliciji

Atmosfera u stožeru Narodne koalicije je nakon objave prvih neslužbenih rezultata, prema kojima su bili u velikom zaostatku za HDZ-om, bila  turobna.

Predsjednik HSS-a, Krešo Beljak, rekao je što misli. 'Ne mogu biti zadovoljan, očekivao sam da će razlika biti veća u korist Narodne koalicije, vidjet ćemo', kaže Beljak.

Prema informacijama s terena, Anka Mrak Taritaš je, postigla odličan rezultat u svojoj izbornoj jedinici. Procjenjuje se kako je odnijela 23 posto preferencijalnih glasova. Rezultat je to, kaže, kampanje na terenu. 'Moram priznati da ne mogu skriti zadovoljstvo svojim rezultat, ali ne mogu skriti ni tugu, radovalo bi me da imamo 62 mandata', rekla je.

Željko Jovanović uvjeren je da će imati mogućnost oformiti stabilnu vladu. Zoran Milanović uskoro bi trebao stići u stožer.

Živi zid spreman za razgovore

Iz koalicije Živog zida kažu da su spremni za razgovore, ali pitanje je hoće li se kome prikloniti. Poručuju da im još ne zvone telefoni te da je za to još rano.

Članica Živog zida Vladimira Palfi rekla je u nedjelju da su u koaliciji 'Jedina opcija' zadovoljni prvim neslužbenim rezultatima po kojima osvajaju sedam mandata, te da su ih i očekivali jer je predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić odradio vrhunski posao kao zastupnik u Saboru.

'Nadam se da će rezultati ostati isti. Prošle izbore smo imali negativno iskustvo kad su nam izlazne ankete davale tri mandata, a na kraju smo dobili jedan mandat sa 100.000 glasova', komentirala je Palfi u izbornom stožeru Jedine opcije gdje su prve neslužbene rezultate dočekali ne previše euforično.

'Naš projekt je postigao veliki uspjeh. Očekivali smo to', poručio je Ivan Vilibor Sinčić. Poručio je da će ostati homogeni u Saboru i da je siguran koliko može biti siguran da neće biti razilaženja. Gotovo je siguran da će doći do velike koalicije HDZ-a i SDP-a. Ivan Lovrinović rekao je da je vrlo zadovoljan rezultatima.

Vulin: HDSSB se nada osvajanju dva saborska mandata

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je u nedjelju, nakon prvih privremenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koji su stranci predviđali dva saborska mandata, kako se nada da će se taj rezultat zadržati, čime bi se ponovio ishod prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Ako se to i ne ostvari i budemo imali samo jedan mandat HDSSB ostaje parlamentarna stranka i borit ćemo se za interese našega zavičaja, jer ovdje se živi lošije nego u ostatku Hrvatske, kazao je Vulin u izbornom stožeru u Osijeku.

Osnivač HDSSB-a i prvi na koalicijskoj listi HDSSB-a i HKS-a u 4. izbornoj jedinici Branimir Glavaš izjavio je u nedjelju kako su mu ovo zadnji parlamentarni izbori u političkoj karijeri, ali da je spreman pomagati stranci u pripremi lokalnih izbora iduće godine.

Političke analitičarke o rezultatima i izlaznosti

Političke analitičarke Željka Antunović i Bianca Matković, bivše potpredsjednice i ministrice u Vladi Ivice Račana i Jadranke Kosor u studiju Nove TV komentirale su rezultate izbora.

'Svi se moraju zapitati što se to dogodilo', rekla je komentirajući manju izlaznost Željka Antunović. Govoreći o koaliranju rekla je kako misli da će biti 'povuci-potegni'.

Bianca Matković rekla je da je kamapnja gotova, da loptu treba spustiti na zemlju i preuzeti odgovornost. Poručila je i da je HDZ uspio konsolidirati svoje biračko tijelo.

Na pitanje je li moguće postići dogovor u roku dva tjedna Željka Antunović rekla je kako bi to bilo dobro, ali da sumnja da će se tako dogoditi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene