Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikupljeno do 19h

Izlazne ankete su predviđale tijesnu borbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portal Dnevnik.hr i Nova TV donijeli su prve procjene rezultata izbora na temelju izlaznih anketa.

Pratite uživo iz minute u minutu rezultate izbora na portalu Dnevnik.hr i Novoj TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lokalni izbori 2021. DIP: Nova aplikacija za rezultate glasanja Slika nije dostupna Velik broj nevažećih listića Split: Opara odgovorio na Kerumove teške optužbe o krađi glasova

DIP je u 22 sata objavio prve neslužbene rezultate parlamentarnih izbora. Situaciju pratite ovdje.

A kada su u 19 sati zatvorena birališta Nova TV i Dnevnik.hr objavili su prve procjene rezultata izbora na temelju izlaznih anketa. Rezultatima izlaznih anketa nije obuhvaćena dijaspora niti 8 zastupnika manjina. Rezultati izlazne ankete obuhvaćaju rezultate prikupljenje do 19 sati, a situacija je sljedeća:

Narodna koalicija - 57

HDZ i partneri - 57

Most - 12

Živi zid - 7

IDS/PGS/RI - 3

Bandić Milan 365 - 2

HDSSB - 1

Pametno - 1

Upravo je stranka Pametno za sada prvo iznenađenje izbora. Podsjetimo, veliko terensko istraživanje Nove TV predvidjelo je da bi ova stranka mogla osvojiti mandat u Saboru. To sada potvrđuju izlazne ankete. Ovdje pročitajte biografiju Marijane Puljak, predsjednice stranke Pametno. 

Političke analitičarke o rezultatima izlaznih anketa

21:46 - Političke analitičarke Željka Antunović i Bianca Matković, bivše potpredsjednice i ministrice u Vladi Ivice Račana i Jadranke Kosor u studiju Nove TV komentiraju rezultate izbora.

'Mislim da smo prije nepunih godinu dana nešto slično i predvidjeli. Bili smo jedinstveni u tome da eksperiment u koji je Hrvatska ušla nema neku perspektivu', rekla je Antunović.. Dodala je i da se teško mogu očekivati neke velike promjene obzirom na rezultate kojima trenutno baratamo. Smatra da Narodna koalicija nema previše razloga biti zadovoljna ovim rezultatima, te da je vrijeme da se zapitaju u čemu je problem i zbog čega danas ne mogu govoriti o barem 10 mandata više nego na proteklim izborima. Brine ju ono što će se dogoditi nakon izbora.

Biaca Matković također je rekla da je današnja situacija vrlo slična onoj na prošlim parlamentarnim izborima. 'Mislim da je bilo ključno nakon rušenja Vlade, ključan trenutak je bio izbor novog vodstva stranke koje je pomaknulo HDZ s krajnje desnice', rekla je Matković, komentirajući rezultate HDZ-a.

Poruke iz stožera: Stigli Plenković i Petrov

21:33 - Anita Martinović javila se iz stožera HDSSB-a. Dragan Vulin rekao je da nisu razočarani rezultatima izlaznih anketa prema kojima dobivaju jedno mjesto u Saboru. Kaže da su konstanta u Hrvatskom saboru i da ne posustaju ni milimetra. HDZ-u koji očekuje njihov glas još neće odgovoriti.

21:30 - Most dobiva jako lijepe riječi i iz HDZ-a i iz SDP-a, a Mostovac Tomislav Panenić kazao je da podaci koji dolaze s terena ohrabruju te da dobivaju sve više glasova iz manjih sredina.

21:19 - Ranko Ostojić (SDP) zahvalio je biračima i rekao kako duboko vjeruje kako će s rezultatima koji će biti do jutra biti moguće složiti drugačiju vladu. Zoran Milanović bi prema neslužbenim informacijama u stožer Narodne koalicije trebao stići nakon 22 sata.

21:11 - 'Što se tiče 11. izborne jedinice HDZ je opet išao s listom. Mi smo sigurni da će sva tri mandata biti u koristi HDZ-a', rekao je u razgovoru s Andrijom Jarkom Milijan Brkić (HDZ). Siguran je da će HDZ formirati buduću vladu kojoj će na čelu biti Andrej Plenković.

20:53 - Krešo Beljak (HSS) u stožeru je Narodne koalicije, a novinare je zanimalo bi li mogao u koaliciju s Mostom koji je žestoko kritizirao u kampanji. Odgovorio je niječno. 'Ja osobno ne, ali mi ćemo kao stranka dati bezuvjetnu podršku Zoranu Milanoviću, nećemo tražiti ništa. Podržat ćemo tu vlast, ako će ići s Mostom, tako da Hrvatska dobije stabilnu vlast, To je u ovom trenutku najbitnije, osobni interesi moraju biti po strani. Mi nismo foteljaši, podršku Zoran Milanović ima i dalje, apsolutnu i bezuvjetnu', poručio je.

20:48 - Božo Petrov, došao je u izborni stožeru Mosta u Zagrebu nešto iza 20 sati u pratnji supruge Maše. Dočekan je burnim pljeskom okupljenih članova i simpatizera Mosta.

20:19 - Niko Delić iz Udruge Franak rekao je kako za sada nema odluka o koaliciji s velikim strankama. 'Rezultati su na pragu očekivanja. Nadamo se još kojem mandatu više', rekao je Belić govoreći iz stožera Živog zida.

20:11 - 'Treba pričekati konačne rezultate, naš je stav je jasan, mi možemo podržavati manjinsku vladu ili onu vladu koja će podržavati naše programske ciljeve. Zasad nemamo nikakvo opredjeljenje', rekao je Ljubo Jurčić, član Bandićeve koalicije koja prema rezultatima izlaznih anketa ima dva mandata.

20:10 - Ines Strenja Linić poručila je da je Most zadovoljan rezultatom izlaznih anketa. 'Imat ćemo i više mandata, pokazali smo kontinuitet i stabilno glasačko tijelo. Bili smo brana nacionalne sigurnosti i građani su to prepoznali', kazala je.

20:08 - 'Rezultati će se mijenjati iz minute u minutu, tako da nas očekuje jedna duga noć, do jutra nećemo znati koliko je koja stranka osvojila. Idemo vidjeti kraj, što će se dogoditi s graničnim mandatima, kome će otići, pa ćemo vidjeti jesmo li bili u pravu', poručio je Mirando Mrsić iz stožera Narodne koalicije, komentirajući rezultate izlaznih anketa.

20:06 - Šef HDZ-a Andrej Plenković došao je među simpatizere u stožer HDZ-a u kojem se iščekuju rezultati i rekao da je zadovoljan izlaznim anketama.

Prve reakcije na izlazne ankete

Prema prvim procjenama rezultata na temelju izlaznih anketa, koje su uključivale rezultate prikupljene do 17.30 sati situacija je bila sljedeća:

Narodna koalicija - 58

HDZ i partneri - 57

Most - 11

Živi zid - 7

IDS/PGS/RI - 4

Bandić Milan 365 - 2

HDSSB - 1

Ovo su bile prve reakcije iz stožera:

19:35 - Ivo Stier (HDZ) iz stožera HDZ-a poručio je kako ankete pokazuju tendenciju da je HDZ sada, kada je samostalno izašao dobio više mandata nego kada je išao s koalicijom, a njihov glavni suparnik SDP nije.

19:26 - Kako je prošao izborni dan, hoćemo li dobiti stabilnu vladu ili bi mogli na još jedne izbore, komentirao je za Novu TV politički analitičar Tihomir Cipek. Pročitajte što je rekao.

19:23 - U stožeru Živog zida poručuju da su bili spremni i na jedan mandat i na deset mandata. 'Mi ćemo se potruditi da ostanemo neutralni i vjerodostojni', kazala je Vladimira Palfi.

19:22 - Vjekoslav Đaić je nakon objave rezultata izlaznih anketa razgovarao s potpredsjednicom stranke Bandić Milan 365, Jelenom Pavičić Vukičević, koja je izrazila zadovoljstvo tim rezultatom. Vukičević je zahvalila svim biračima, a na pitanje razmišljaju li već o postizbornim koalicijama, rekla je da se u ovom trenutku u stožeru ne zamaraju takvim razmišljanjem.

Ivica Lovrić, šef kampanje koalicije 'Za premijera' poručio je da su očekivanja te koalicije ispunjena.

19:19 - Stigle su i prve reakcije iz izbornog stožera Mosta.  Ivan Kovačić iz Mosta kazao je Barbari Štrbac kako je zadovoljan s ovim brojem mandata.

19:16 - Ovo su izlazne ankete koje su zaključne sa 17.30 minuta. Objavit ćemo i dodatne ankete koje će uključiti podatke do 19 sati, obrazložio je rezultate izlaznih anketa Mislav Bago. Ta anketa dati će točnu sliku kako bi mogao izgledati Hrvatski sabor.

19:13 - 'Prema prvim podacima osvojili smo više glasova sami nego je osvojila Domovinska koalicija osam stranaka i time možemo biti zadovoljni', rekao je Gordan Jandroković (HDZ). Na ovom linku doznajte više informacija iz stožera HDZ-a.

19:10 - Stižu i prve reakcije na prve procjene rezultata izbora. 'Očekivali smo više, ali ovaj rezultat je dobar jer smo relativni izborni pobjednici, što je najvažnije', rekao je Siniša Hajdaš Dončić. Na ovom linku doznajte više informacija iz stožera Narodne koalicije.

STANJE NA BIRALIŠTIMA TIJEKOM DANA PROVJERITE NA OVOM LINKU.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene