Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objava do kraja mjeseca

Plenković na pitanje jesu li odabrani francuski avioni: "Na sastanku smo sve raspravili. Neću više o tome u ovom trenutku"

Odluku o kupovini 12 borbenih zrakoplova Vlada bi trebala donijeti do Dana oružanih snaga, a neslužbeni izvori govore da će to biti francuski F3R Rafale.

Hrvatska Vlada odlučila je kupiti 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale. Cijeli paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, Hrvatsku bi mogao stajati nešto manje od milijardu eura, piše Jutarnji list, pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Riječ je o borbenom avionu a najstariji avion koji bi bio isporučen Hrvatskoj ima 10 godina.

Ukoliko bi ugovor bio potpisan ove godine, Francuska bi prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest godinu dana kasnije.

Iz Vlade su nakon objave ove informacije u medijima poručili: "Riječ je o klasificiranim podacima, niti jedan podatak u dvije godine koliko je postojalo Međuresorno povjerenstvo u cijelom procesu nije izašao u javnost, stoga ne želimo komentirati spekulacije koje izlaze u pojedinim medijima."

Premijer nije htio potvrditi je li donesena odluka

Premijer Andrej Plenković danas je u Gospiću komentirao nabavku aviona. Kazao je da je danas bilo Vijeće za obranu i postoji priopćenje o tome.

"Neću više o tome u ovom trenutku", rekao je Plenković. Dodao je da su na sastanku sve raspravili, ali nije htio potvrditi je li donesena odluka o kupovini aviona.

Na ponovljeno pitanje je li odluka o avionima već donesena te je li to povezano s time koliko je novca Hrvatska dobila od EU-a, Plenković je kazao: "Ne znam čiji su to navodi. To su neke tlapnje koje su bile u eteru, čini mi se. Ne mogu se više sjetiti tko je to od ovih oporbenjaka govorio."

Premijer se još osvrnuo i na odnos s predsjednikom Milanovićem te na smjenu Dijane Zadravec. 

O Milanoviću i Zadravec

Komentirao je i svoj odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je nakon sastanka Vijeća kazao da nije bilo neugodno na sastanku te dodao kako ne zna je li današnji sastanak početak kraja razmirica.

Premijer kaže da nije čuo tu izjavu.

Osvrnuo se i na slučaj Zadravec koja je smijenjena dok proziva za korupciju.

"Vodstvom i odlukama se bavi VD ravnatelja. Ostalo nije tema za mene", odgovorio je novinarima te dodao kako je ministar zdravstva u ime Vlade dao izjavu da se svi navodi istražuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "nije bilo neugodno" Milanović nakon sjednice Vijeća za obranu: "Bilo je jasno, kratko... Mislim da smo se jako dobro razumjeli"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objava odluke 28. svibnja? Marić i Banožić o sastanku Vijeća za obranu: "Sve je bilo mirno i profesionalno", "Premijer je uvijek hrabar"

Odluka o avionima bit će objavljena prije Dana oružanih snaga

Na temu nabave borbenih zrakoplova održana je danas i sjednica Vijeća za obranu na kojoj su sudjelovali i predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Iako Milanović nije htio otkrivati detalje sastanka, rekao je da su se usuglasili te da će odluka sigurno biti objavljena prije Dana oružanih snaga.

Rekao je da će avioni kupljeni na ovom natječaju u Hrvatskoj biti najkasnije 2024. godine, no novinarima nije htio otkriti oko čije su se ponude složili. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene