Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VEĆA ZAŠTITA DUŽNIKA

Hoćemo li ovakve slike rjeđe gledati? Doznajte koje su najvažnije planirane izmjene zloglasnog Ovršnog zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je predstavio prvu radnu verziju novog ovršnog zakona kojim bi se ovrhe na temelju vjerodostojne isprave ponovno vratile u nadležnost sudova, a javni bilježnici bi u postupku sudjelovali tek kao sudski povjerenici.

Novine koje je u nacrtu predvidjela radna skupina trebale bi uvesti i veću zaštitu dužnika, sniziti troškove ovršnog postupka, ukinuti mogućnost fiducijalnog upisa vlasništva na nekretnini dužnika, poboljšati elektronsku komunikaciju, povećati sigurnost dostave, proširiti krug izuzetih iz ovrhe, uvesti obvezu obavještavanja dužnika o pokretanju ovrhe te zabraniti deložacije u zimskim mjesecima.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Andrija Jarak i Božo Petrov - 4 Gost Dnevnika Nove TV Petrov žestoko po vlastima: "Ovo je gaf Vlade, neke odluke su se donosile bez uporišta u zakonu"

"Prijedlog zakona nudi brži, jednostavniji i jeftiniji sustav", kazao je ministar Dražen Bošnjaković na konferenciji za novinare u utorak, prenosi Hina. Očekuje da će rad na novom zakonu biti gotov do kraja godine, nakon čega slijedi Vladina i saborska procedura.

Po ministrovim riječima, najniža cijena ovršnog postupka trebala bi biti 300 kuna, umjesto sada maksimalne veće od 1800 kuna. Ustvrdio je i da sudovi imaju dosta kapaciteta za dodatne poslove te da se bilježnici u radnoj skupini nisu bunili na smanjenje ovlasti.

"Mi kao država imamo pravo odrediti pravila kako će se postupati", zaključio je Bošnjaković, rekavši da zakon ne rješava u potpunosti pitanja blokiranih, ali uvodi jasnija pravila.

Najbitnije novosti

1. Ovršni postupak u cijelosti je pod nadzorom suda. Sudska nadležnost je pravilo (javni bilježnici isključivo pomoćno tijelo u postupku) s ciljem da se odluka suda može izravno provesti u državama članicama Europske unije na temelju donesenih EU uredbi.

2. Poslodavci i HZMO više nisu tijela u postupku koja provode ovrhu, čime se poslodavci administrativno rasterećuju od poslova provedbe ovrhe na plaći i mirovini te povećava razina sigurnosti. Predlaže se novo uređenje - centralizirana provedba ovrhe na novčanim sredstvima putem FINA-e koja ovrhu provodi pod nadzorom suda. U tom slučaju poslodavcima ostaje samo obveza distribucije (uplata na račun) prema nalogu suda/FINA-e iznosa plaće koji je izuzet od ovrhe.

3. Uvodi se pravilo o pokretanju postupka elektroničkim putem na propisanom obrascu.

4. Smanjuju se troškovi postupka, i to na sljedeći način - brišu se odredbe o određivanju predvidivih troškova postupka, potvrda o ovršnosti se izdaje automatizmom, slijedom čega više nema troška izdavanja te potvrde, u slučaju da ovršenik tijekom postupka podmiri tražbinu ili se s ovrhovoditeljem drugačije sporazumije, snosi samo minimalan iznos na ime troška ovrhovoditelju, sudske pristojbe na rješenje o ovrsi su fiksne.

5. Podiže se razina zaštite dužnika - prethodno opominjanje i veća sigurnost dostave (nakon dva bezuspješna pokušaja, dostava putem oglasne ploče uz obvezno slanje obavijesti dužniku u poštanski sandučić i osobni korisnički pretinac – e-Građani).

6. Brišu se odredbe o ugovoru o osiguranju prijenosom vlasništva (fiducija), čime takvi ugovori postaju ništetni.

7. Uvodi se pravilo da se deložacija ne može provesti u zimskom razdoblju (1. studenog – 1. travnja) te se uz postojeću zabranu ovrhe na nekretnini u kojoj ovršenik stanuje povisuje limit do kojeg je zabranjena ovrha na nekretnini, s 20.000 kuna na iznos od 40.000 kuna.

8. Proširuje se krug primanja izuzetih od ovrhe (uz postojeća, dodaju se i nova: božićnica, uskrsnica, regres do porezno priznatog odbitka; terenski dodatak, pomorski dodatak, sindikalne socijalne pomoći i pozajmice, dnevnice i naknade za službeni put u inozemstvo, naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, naknade za odvojeni život – u cijelosti) te se uvodi pravilo da u svakom slučaju nije moguće provesti ovrhu na primanju s naslova plaće iznad zakonom propisanog iznosa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene