Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Muku muče s radnicima

Tko kaže da se ne isplati? Ova obitelj već je unaprijed prodala sve što je uzgojila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obiteljsko gospodarstvo iz Velike, pokraj Požege, doslovce može reći da od poljoprivredne proizvodnje na kraju sezone dobije – šipak. Na obroncima Papuka Antonija je podigla ekološku plantažu divljih ruža.

''Znači, Rosa canina, to je vrsta koja je izdvojena, na koju se kalemi inače prava ruža, a ova je specifična po ljepoti boje, i ima puno svojstava vitamina i nema puno dlačica“, kaže Antonija Zelenika, vlasnica plantaže šipka.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti Slavonija - 1 Projekt Slavonija Plenković se hvali boljim životom, ali što kažu Slavonci? ''Procijenite sami kad muž i ja živimo s 450 eura''

Suša je požurila dozrijevanje i 1300 grmova šipka spremno je za berbu. Loši vremenski uvjeti prepolovili su urod, a u nedostatku radnika prvi put pozvani su strojevi.

''Trebalo bi mi bar dnevno 20 ljudi, koliko je nemoguće naći. Svi koji su za mene brali prošle godine, otišli su za Njemačku, Austriju ili na more“, kaže Zelenika.

Ivica je u Veliku stigao sa svoje plantaže aronije nedaleko od Slatine. I sam suočen s manjkom sezonaca, kupio je u berač bobičastog voća koji je po Slavoniji sve traženiji.

''U svakom zlu nešto dobro, evo, koliko stižem, uspijevamo. Nadam se da će svake godine biti bolje i uspješnije“, kaže Ivica Bogadi, proizvođač aronije.

Da će i sljedeće godine biti problem naći radnika, svjestan je i Đuro iz Pleternice, koji je stroj došao rezervirati već sada.

''Došao sam vidjeti berbu šipka jer posjedujem ekološki nasad aronije i pripremam se za iduću godinu za berbu“, kaže proizvođač aronije Đuro Blašković.

Proizvođači se snalaze da im ne propadne urod. Sav ovaj šipak unaprijed je prodan. Kao sok, čaj, pekmez ili džem, završit će na turističkom tržištu na jugu.

''U Dubrovnik idem svake godine, već 6, 7 godina idem na takmičenje pekmeza, džemova i marmelada, tamo sam dobila 6 zlatnih medalja“, kaže Antonija Zelenika.

Sve to sa pola hektara zemlje, koje Antonija namjerava i proširiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene