Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konzorcij INA-MOL

BIVŠI PREDSJEDNIK UPRAVE INE POD ISTRAGOM Izvlačio novac iz Energopetrola?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo u Sarajevu istražuje bivšeg predsjednika uprave Ine Tomislava Dragičevića i čelnika mađarskog Mola, Zsolta Hernadija, zbog privatizacije tvrtke Energopetrol.

Tužiteljstvo u Sarajevu istražuje bivšeg predsjednika uprave Ine Tomislava Dragičevića i čelnika mađarskog Mola, Zsolta Hernadija, zbog privatizacije tvrtke Energopetrol. Uz njih je osumnjičen jedan menadžer u Molu. Vjeruje se da su na nezakonit način osigurali novac za dokapitalizaciju bosansko-hercegovačke naftne tvrtke Energopetrol.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oporavlja se od operacije ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca Slika nije dostupna Prijevod nije obvezan Vrhovni sud odbacio žalbu Zsolta Hernandija: "Nije povrijeđeno njegovo pravo na pravično suđenje"

Naime, 2006. godine, konzorcij INA-MOL preuzeo je 67 posto dionica te tvrtke i obvezao se u nju uložiti oko 76 milijuna eura. No, prema tvrdnjama radne skupine vlade Federacije BiH, do sada je u Energopetrol uloženo tek 17 milijuna eura. Taj slučaj nalazi se na vladinom popisu spornih privatizacija. Zbog svega su Dragičević, ali i Zsolt Hernadi, te još jedan mađarski menadžer pod povećalom sarajevskih istražitelja.

'Naravno da sam spreman odgovoriti na sva potencijalna pitanja, ali mjerodavnim organima. Ono što bi ja rekao generalno za jedan ugovor koji je potpisan 2006., mislim da je bio korektan, fer, pošten za obje strane, a to ćemo onda i dokazati, ako bude trebalo, na procesu', rekao je Tomislav Dragičević, bivši predsjednik uprave INA-e.

Tužiteljstvo je sada, nakon što istragu provodi već neko vrijeme, poslalo hrvatskom pravosuđu zahtjev za ispitivanje koje bi se moglo dogoditi u rujnu i to putem videoveze. U kasnijoj fazi istrage, BiH može zatražiti izručenje.

'Zašto se diže optužnica, ili se računalo na nečiji zaborav ili se krivo interpretiraju neke stvari, ali kažem, to nema problema, to ćemo sve pojasniti kada bude trebalo', rekao je Dragičević.

Osim Dragičevića, ugovor je kao tadašnji član uprave INE potpisao i Josip Petrović. Dragičević tvrdi da se ne sjeća da je i on bio na potpisivanju. No Petrović nije na popisu istražitelja. Tomislav Dragičević od 2000. deset godina vodio je INU-u, tada najveću hrvatsku tvrtku. Mnogi smatraju da to može zahvaliti svome političkom zaštitniku bivšem predsjedniku Mesiću.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene