Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj odmetnutih?

Statutarna komisija SDP-a potvrdila odluke Glavnog odbora: "Otpisani" SDP-ovci ostaju suspendirani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Statutarna komisija SDP-a odlučivala je o žalbama četvorice suspendiranih članova te potvrdila odluke Glavnog odbora.

Statutarna komisija SDP-a u utorak je odlučivala o žalbi četvorice suspendiranih članova Predsjedništva; Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.

Pročitajte i ovo Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija'' Mišel Jakšić, saborski zastupnik Za Dnevnik Nove TV Mišel Jakšić otkrio tko će biti nositelji lista SDP-a: "Imamo jedan sjajan spoj. Ima nezadovoljnih, ali su u manjini"

Glavni odbor stranke u srpnju im je izrekao stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine. To znači da se u tom razdoblju ne bi mogli kandidirati na izborima.

Suspendirani članovi stranke su na sjednici Statutarne komisije iznijeli obranu, a imali su pravo pozvati i podupirućeg člana stranke. Statutarna komisija je mogla potvrditi ili odbaciti odluke Glavnog odbora. Dan uoči sjednice, član Statutarne komisije Hrvoje Nekić podnio je neopozivu ostavku na tu poziciju. Tvrdi da je bio izložen kontinuiranim pritiscima kolega iz stranačkog vodstva koji su od njega tražili da glasa za potvrđivanje suspenzija.

Sat vremena argumentiranja

Nakon nešto više od sat vremena iznošenja argumentacije četvorice suspendiranih članova Predsjedništva SDP-a pred stranačkom Statutarnom komisijom u utorak uvečer, čelnik šibenskog SDP-a Tonči Restović u ime svih izvijestio je da su "iznijeli stav da ničim, nijednim svojim aktom nisu prekršili nijednu odredbu Statuta stranke".

"Samo kritiziranje načina na koji predsjednik Davor Bernardić vodi stranku ne samo da nije kažnjivo našim Statutom nego je, kao i u cijelom demokratskom svijetu, dopušteno i dobro jer to samo može pridonijeti da budemo kvalitetniji kao stranka", istaknuo je zajedničko mišljenje suspendiranih i njihovih podupiratelja.

"Ako su odluke suprotne Statutu, ali i zdravom razumu i razlozima zbog kojih mi kao stranka postojimo, ne mislim da bi ih na bilo koji način trebalo uvažavati. Ne vidim nijedan način na koji bi Statutarna komisija potvrdila odluku o suspenzijama", ocijenio je Restović.

"Očekujem da će odluke o suspenziji biti poništena jer su ne samo nestatutarne nego je i sadržaj tih odluka duboko u suprotnosti s demokratskim standardima koje mi kao stranka imamo i koje želimo imati kao društvo", zaključio je.

Odbio je predviđati što će se dogoditi ako Statutarna komisija ipak potvrdi srpanjsku odluku Glavnog odbora o dvogodišnjoj suspenziji što se u konačnici i dogodilo.

Došli su prezentirati svoje stavove

Željko Kolar, predstavnik suspendiranih, inače župan Krapinsko-zagorske županije, uoči dolaska na sjednicu kazao je kako očekuju priliku da isprezentiraju svoje stavove te da se na članove statutarne komisije vrši pritisak.

"Očekujemo priliku da isprezentiramo naše stavove. Prošlo je šest mjeseci od novog statuta, a to nije dobro. Vrši se pritisak na kolege koji su članovi statutarne komisije. Kroz medije se prezentira da se radi o četiri kolege, što nije točno. Radi se o nas 96 koji smo potpisati pismo za ostavku Davora Bernardića. Zahtjev koji je Siniša Hajdaš Dončić predao, za ostavkom Bernardića, nije njegov stav nego stav SDP-a u Krapinskoj-zagorskoj županiji. Ima tu puno argumenata o kojima ćemo govoriti", kazao je Kolar.

"Mi ćemo iznijeti argumente koje imamo pa ćemo vidjeti. Osam članova komisije imamo, ja nisam nikoga posebno pozivao da dođe i ne znam tko će doći. Vidjet ćemo kako će se glasati. Moramo imati nadpolovičnu većinu, barem relativnu. Sva osmorica bi trebali doći i glasati za tu odluku, bez obzira kakva ona bila", dodao je Kolar i zaključio da im je nebitno hoće li se mišljenja iznositi o svakom pojedinačno ili skupno. Isto tako, rekao je, da im je potpuno svejedno tko će sjesti s "druge strane".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene