Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Dragama

Otkriven spomenik Miri Barešiću: Na svečanosti bili general Gotovina, Hasanbegović, Medved...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miro Barešić bio je borac u Domovinskom ratu. 70-ih se o njemu izvještavalo kao hrvatskom emigrantu osuđenom za terorizam u Švedskoj. Barišić je 1992. pokopan sa svim državnim počastima i promaknut posthumno u bojnika Hrvatske vojske.

Na 25. godišnjicu pogibije Mire Barešića u Dragama mu je i svečano otkriven spomenik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dugo je trajalo Miro Barešić dobio 'krvavu' ruku i nogu Slika nije dostupna Otkrio spomenik 4. brigadi Gotovina o događajima u Vukovaru: Sve je to proces

Svečanosti su prisustvovali general Ante Gotovina, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar branitelja Tomo Medved, glavni tajnik HSP-AS-a Pero Ćorić i brojni građani. Kip je djelo akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Miro Barešić poginuo je ubrzo nakon što se iz Paragvaja vratio u Hrvatsku boriti u Domovinskom ratu. Poginuo je zadnjeg dana srpnja 1991. godine kada je tijekom borbene akcije sa suborcima upao u zasjedu. Barišić je 1992. pokopan sa svim državnim počastima i promaknut posthumno u bojnika Hrvatske vojske.

Barešić je kao mladić zbog svojih stavova završio na Golom otoku, a nakon toga je pobjegao u Švedsku gdje se povezao s pripadnicima hrvatske političke emigracije. Ondje je sa skupinom Hrvata osuđen na doživotan zatvor, a zbog ubojstva jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića. Kasnije je završio u Španjolskoj, pa u Paragvaju, zatim opet u Švedskoj odakle je protjeran u Paragvaj. 1991. se vratio u Hrvatsku da pomogne u obrani Domovine.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene