Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠEFICA HUP-a GORDANA DERANJA

Oštre riječi na skupu hrvatskih poslodavaca: "Građani žele bolji život. Gospodo političari, počnite se baviti bitnim stvarima!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, na tradicionalnom je novogodišnjem susretu ukazala na niz problema u gospodarstvu države te zatražila hitno pokretanje novih reformi.

Tradicionalni novogodišnji susret Hrvatske udruge poslodavaca, koji se održava u Kongresnom centru Forum u Zagrebu, obilježile su oštre kritike Gordane Deranja, predsjednice HUP-a. Kako javlja repoterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović, Deranja je uvodno istaknula da je ova godina prošla u skladu s prognozama te da je "porezna reforma bila dobar vjetar u leđa".

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome''

Dodala je i kako je 2017. "donijela loše trendove, kao i neugodna iznenađenja, misleći pritom na Agrokor. "Što god danas netko govorio, Vlada je, svjesna ograničenja, u kratkom roku ponudila rješenje i takvo postupanje zaslužuje priznanje. Vrijeme koje je kupio lex Agrokor dragocjeno je jer su partneri dobili mogućnost da se restrukturiraju i konsolidiraju."

Ipak, istaknula je kako gospodarstvenici nisu zadovoljni jer osim porezne reforme i aktivnosti vezanih uz Agrokor nisu započete i pripremljene druge reforme. "Rast od tri posto nije dovoljan. Prognoze kažu da ćemo se 2019. vratiti na pretkriznu godinu, a to je poražavajuće za sve vlade koje su vodile državu od krize, pa čak i prije krize. Ivica Mudrinić na desetoj je godišnjici upozorio da je Hrvatska zaglavljena u kružnom toku, još 2003. to smo znali.

Drugi se mijenjaju, provode reforme, a mi se ukopavamo sve dublje. Rezultat toga nije samo loš rejting na doing businessu, već i odlazak mladih ljudi u zemlje koje su svjesne da se stalno treba mijenjati i provoditi reforme. U zemlje koje nisu zabijene u prošlost nego su usmjerene naprijed.

Pravi prostor za povećanje plaća u rashodnoj je strani proračuna koju niti jedna vlada ne želi dirati. Trošak poslovanja u Hrvatskoj je previsok, plaća koju dobiva radnik premala je u odnosu na ono što isplaćuje poduzetnik. Bez toga neće biti konkurentnosti ni investicija, radnih mjesta ni većih plaća.

Politika je dosad bježala od reformi pod izlikom da ih građani ne žele. Čak 83 posto građana smatra da su reforme izuzetno potrebne. Gospodo političari, počnite se baviti bitnim stvarima, građani žele bolji život i za razliku od vas svjesni su da za to trebaju promjene. Ako ih ne bude, odlazit će još brže. Svi koji koče reforme zbog vlastitih pozicija ugrožavaju nacionalni interes i budućnost. Nadamo se da će to (reforme, op.a.) donijeti 2018. godina."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene