Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Municija

Odbijen istražni zatvor za osumnjičenog za šverc oružjem, nisu mu određene ni mjere opreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV donosi nove detalje u aferi švercanja oružjem. Istraga koja još uvijek traje trebala bi odgovoriti na niz pitanja, i na ono najbitnije kakva je veza između vojnih pilota i onih koji su, prema sumnjama, trgovali streljivom.

U nadležno državno odvjetništvo u Zadru, ali i pred suca istrage doveden je 36-godišnjak kojega su prije dva mjeseca piloti neovlašteno i bez dozvole, prevozili u helikopteru. Sudac je odbio prijedlog za istraživanje istražnog zatvora.

"To je zapravo jedina točna odluka koju je sudac mogao donijeti sukladno Zakonu", prokomentirao je odluku zadarskog suca Ivana Markovića, Boris Radman, odvjetnik osumnjičenog. 

Muškarac je priveden i zbog novih kaznenih djela, a sumnjiči ga se za nedopušteno posjedovanje, izradu i nabavu oružja i eksplozivnih tvari.

A što se tiče trojice pilota, oni nisu prije osuđivani i sve su priznali te za njih nije traženo određivanje istražnog zatvora. Protiv njih su podignute kaznene prijave, ali su i dalje u vojnom sustavu te su kažnjeni su od svog poslodavca. Ne smiju letjeti tri mjeseca i ostaju bez letačke naknade, što znači da nastavljaju raditi, ali uredske poslove. Prijeti im stegovni postupak pred vojnim sudom jer osim civilne slučaj istražuje i vojna policija.

I dok se kriminalistička istraživanja nastavljaju, nastavlja se i niz pitanja o aferi koja posljednjih dana trese vojni sustav u Hrvatskoj. No, prvi čovjek Ministarstva obrane, Damir Krstičević, smiruje napetosti, i poručuje: "Ovo nije najveća afera. Jučer je i predsjednica ponovila - afera sa MIG-ovima je jedina velika afera u Ministarstvu obrane".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AFERA MUNICIJA Ponovno priveden švercer oružjem kojeg su vojni piloti prevezli helikopterom, ministar Krstičević razgovarao s pilotima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prebačeni na "rad za stolom" Zapovjednik baze u Zemuniku o trojici pilota koji su prevozili švercera oružjem: ''Iskreno, nisam ni posumnjao da je riječ o nečemu ovako velikom''

Tada je premijer bio SDP-ov Zoran Milanović. Koji ministra obrane, i predsjednicu pak optužuje za zataškavanje.

"Dva prokleta mjeseca je podatak o kriminalu i krijumčarenju oružja zrakoplovima hrvatske vojske skrivan od javnosti", kazao je Zoran Milanović, predsjednički kandidat SDP-a.

Premijer Andrej Plenković pak brani ministra i tvrdi da nema političke odgovornosti: "Odgovorni će bit sankcionirani, evo da ste i vi ministar, ne biste ni znali tko vam ulazi u neku bazu. To je odgovornost hijerarhijska".

Oporba ipak očekuje potez predsjednice koja je jučer u Zadru poručila da nema ugroze nacionalne sigurnosti.

A što se točno u Zemuniku dogodilo, osim policije, istražuju i dva povjerenstva koja bi trebala odgovoriti i na pitanje: kako je moguće da netko neometano uđe i ugrozi sigurnost vojne baze? Odgovori bi trebali stići početkom tjedna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene