Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA OPĆINA GRADI NASELJE ZA MLADE

Osmijeh ne silazi s lica budućih stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je prošle godine izgubila gotovo 50.000 stanovnika, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Gotovo 17.000 više je umrlih nego rođenih, a oko 30.000 otišlo ih je u inozemstvo.

Kako bi spriječili smanjenje broja stanovnika u Perušiću u Lici, odlučili su se na gradnju naselja za mlade.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast Ilustracija Ulog za budućnost Tvrtka svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi kako bi ih potaknula da imaju djecu

Strojevi napokon stižu u naselje Kunjača u Ličkoj općini Perušić. Dugo su stanovnici čekali ovaj dan. Na gradilište je počeo stizati i građevinski materijal koji daruje država, dok je zemljište poklonila općina. Osmijeh ne silazi s lica budućih stanovnika.

Jedanaest godina trajala je priprema dokumentacije za projekt gradnje ovog naselja sa sto obiteljskih kuća.

'Na svu sreću imamo puno zainteresiranih, sad ih 80 u realizaciji i očekujemo kroz mjesec, dva dana da će doći po pet obitelji do realizacije projekata i gradnja kuće', kaže Ivan Turić, načelnik općine Perušić.

I dok je Hrvatsku prošle godine napustilo gotovo 30.000 ljudi, neki se vraćaju u rodni kraj. 'Ja sam se vratila iz Pule i s troje djece sam došla živjeti tu. I djeca su jako sretna ovdje i sve im paše, zrak i sve. Ja sam sretna', rekla je Marijana Erjavec.

Povratak ljudi u općinu koja je nekada imala 30.000 stanovnika, a danas tek tri, veseli i mjesnog župnika.

'Prošle godine kada sam došao tu imali smo 57 sprovoda i 15 krštenja. Ove godine je bolja situacija do sada imamo 10 krštenih, 15 mrtvih', kaže župnik Josip Štefančić.

Mali Perušić postaje veliko gradilište. Posla ima i za konzervatore. Dio novih stanovnika mogao bi posao naći i u industrijskoj zoni koja se širi, ali i veći gradovi poput Gospića i Zadra gdje je lakše naći posao nisu daleko. Perušić čini se postaje mjesto pogodno za život.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene