Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaradili ocjenama

Kako su HGSS-ovci s Brača djeci iz Petrinje uzvratili gostoprimstvo: "Bili smo smješteni u školi. Prekrasno su nas primili". Zbog toga su ih zvali na tjedan za pamćenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak osmaša iz Petrinje imalo je tjedan za pamćenje. Uz sunce i more, uživali su u najboljem što im otok Brač može ponuditi.

Kajtali su na Bolu, spustili se u rudnik u Škripu, brodom, obilazili otok.

"Sve mi se svidjelo", kaže nam Petar Duspara, učenik 8. razreda. "Uživamo odmaramo, mnogo novih mjesta smo obišli, mnogo novih iskustava. Obišli smo Pustinju Blaca, klesarsku školu, cijeli otok zapravo. Bol mi se jako svidio, ali na kraju dana najljepše je vratiti se u Milnu i izići s društvom. Tu smo već kao kod kuće", govori.

Sve je pokrenuo Petronije Tasić, voditelj ronilačkog centra u Milni i iskusni HGSS-ovac.

Pročitajte i ovo Potres kod Siska Zatreslo se Potres u blizini Siska: "Ovo je gadno streslo! Skoro sam pala sa stolca" Andrej Plenković u Petrinji - 3 Tri godine od potresa Plenković poručio da HDZ-ovci nisu lopovi: "To je najgluplja i najnetočnija imbecilna teza"

"Kada smo zimus s gorskom službom bili u Petrinji, bili smo smješteni upravo u Osnovnoj školi Mate Lovraka. Prekrasno su nas primili, a kad se tek sjetim dirljivih poruka zahvale koje su nam slali… još ih imam sve sačuvane."

Još je tada odlučio da se takvo gostoprimstvo jednostavno mora vratiti. Sam ronilački centar ima desetak ležajeva, a Turistička zajednica, kad je čula za ideju, osigurala je dodatni smještaj. U projekt su se uključili ugostitelji, poduzetnici, ekološke udruge.

"Svaki smo dan doživjeli nešto novo i nešto totalno drugačije, učenici su puni dojmova. Zahvaljujem svim ljudima koji su se potrudili, izdvojili svoje vrijeme da bi nas tako lijepo ugostili", kaže ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka Ankica Krnjaić Magić.

Kada su iz Milne dobili prekrasnu ponudu za ljetovanje, trebalo je, kaže, još samo odlučiti prema kojemu kriteriju odabrati učenike koje će njime nagraditi.

"S obzirom na to da smo socijalnim kategorijama jako puno pomagali nakon potresa, Učiteljsko vijeće je odlucilo da će ovo ljetovanje namijeniti učenicima koji su izvrsni po učenju i vladanju, iako i među ovom djecom ima onih koji sa svojim obiteljima, nažalost, još uvijek žive u kontejnerima."

Izvrsna je to poruka i poticaj za daljnji rad kaže i osmašica Lana Čolić: "Jako sam sretna jer sada vidim da se sav moj trud i svo moje učenje isplatilo." Ona sama najviše je uživala u moru i plažama koje su je oduševile.

U tjedan dana odlikaši iz Petrinje obišli su gotovo cijeli otok. Vidjeli su Pustinju Blaca, Vidovu goru, bili u klesarskoj školi, posjetili muzej ulja. Spustili su se u rudnik Minerva, zmajarili na Bolu, gliserom obišli i susjednu Šoltu. Doznali su i sve o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti, prije svega u našem Jadranskom moru. Kući se vraćaju puni dojmova i sa željom da se na Brač kad tad opet vrate.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene