Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osijek slavi 233. rođendan

Iako puževim korakom, slavonska metropola se oporavlja: Osijek ima razloga za slavlje, no još nije dosegao staru slavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrti grad po veličini, grad Osijek, slavi 233. rođendan. Ove godine ima i razlog više za slavlje jer su negativni trendovi zaustavljeni. Nakon masovnih iseljavanja, slavonska metropola počela se oporavljati.

Svoj cvjetni studio Albina Balić u Osijeku je otvorila prije pet godina, u jeku iseljavanja. Bilo je teško, no posao je u međuvremenu počeo cvjetati. ''Sad je dobro, ne mogu se požaliti, stvarno je dobro. Dalmacija, Istra, Zagreb, stvarno cijela Hrvatska, stalno šalju upite i ima posla'', kaže Albina. Ona je iskoristila tada skromne poticaje i ostala u svom gradu.

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve" Najezda komaraca, Bijelo Brdo kod Osijeka invazija je počela VIDEO Prizor kao iz horor-filmova! Pogledajte najezdu krvopija u Slavoniji: "Imam 60 godina i ne pamtim ovakvo nešto, a znamo da najgore tek slijedi"

Poticaji za gospodarstvo danas su višestruko veći. ''U zadnje dvije godine, što govore službeni pokazatelji, podigli smo broj zaposlenih u gradu Osijeku. Trenutačno ih je 49.000'', kaže Boris Piližota, zamjenik gradonačelnik grada Osijeka.

Slobodne stanove teško je naći

Osijek se razvija i kao kontinentalno turističko središte. ''Praktički smo pred cijelim rješenjem da Ryanair ima dvije linije za London i jedna linija će kasnije biti drugih kompanija za Stuttgart. Gledamo još da zadržimo Köln'', kazao je ministar turizma Gari Capelli.

Prednost su i jeftinije nekretnine. Brojne potpore dovele su do toga da je postalo teško pronaći slobodan stan. ''Definitivno se može konstatirati da je tržište nekretnina u Osijeku živnulo i da su kupci mlađi ljudi, odnosno mlađe obitelji. Interesantno je da mlađe obitelji sve češće kupuju obiteljske kuće'', ističe vlasnik tvrtke za prodaju nekretnina Marijan Matijević.

Živnulo je i donedavno mrtvo gradsko središte. Jedna od najvećih realiziranih investicija svakako je uređenje svečano otvorenog novog trga u Tvrđi. Osječani su dobili, ne samo prostrani prostor za organiziranje raznih događaja, poput Adventa koji je upravo u tijeku, nego i uređeni dio baroknog dijela grada koji privlači brojne turiste.

Uređen novi trg u Tvrđi

 

Također, uz trg je otvoren i edukativni i informativni turistički centar mladih, a u Tvrđu će se nastaviti ulagati i sljedeće godine kada je u planu gotovo 90 milijuna kuna uložiti u njezinu infrastrukturu. Većina novca također će stići iz europskih fondova.

Ono što je također iznimno važno i na što se dugo čekalo jest izgradnja IT parka. Naime, IT industrija u Osijeku iznimno brzo raste, broj tvrtki je sve veći i grad je za njih postao pretijesan. Sljedeće godine konačno bi trebala početi gradnja IT parka, radi se o investiciji od 4,6 milijuna eura i o biznisu koji stalno zapošljava uglavnom mlade i obrazovane ljude.

''Puževim korakom, ali u svakom slučaju ide prema naprijed, što se ustvari i vidi ako se i prođe ulicama, doduše, najviše trgovačkim centrima, ali u svakom slučaju naš grad Osijek uz rijeku Dravu ima perspektivu'', smatra povjesničarka Zlata Živaković-Kerže.

Ipak, grad slavljenik još je daleko od onoga što je nekad bio. Pred gradskim ocima je, ali i Osječanima, da mu vrate stari sjaj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene