Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PRIČE U PROVJERENOM

Hrvatska liječnička komora zagrebačkom ortopedu oduzela licenciju na godinu dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog vulgarnog vrijeđanja pacijentice Časni sud Hrvatske liječničke komore kaznio je liječnika iz Kliničke bolnice Dubrava s oduzimanjem licencije na godinu dana. Cijeli slučaj je pokrenut nakon što se time bavilo Provjereno.

Časni sud Hrvatske liječničke komore kaznio je liječnika iz Kliničke bolnice Dubrava s oduzimanjem licencije na godinu dana, što je dosad najteži oblik kažnjavanja liječnika za neetično ponašanje.

Pročitajte i ovo Otkriveni improvizirani laboratoriji u Dubravi - 5 Kućna radinost FOTO/VIDEO Policija otkrila nekoliko laboratorija za uzgoj trave u Dubravi: Neke bi opremljenost i dob dilera mogla iznenaditi Provjereno: posljedice estetskih operacija - 1 DORH na potezu Pacijentice godinama optužuju zagrebačkog kirurga da ih je unakazio, konačno reagirala i Komora

Reportažu o neetičnom ponašanju ortopeda kojemu je svjedočila pacijentica objavilo je Provjereno prošle godine, a ubrzo se javilo još nekoliko pacijenata koji su imali slične pritužbe na njega. Samo tjedan dana nakon priloga liječnik je dobio otkaz, a protiv njega je sada dovršen i disciplinski postupak pred Hrvatskom liječničkom komorom.

Podsjetimo na neka od svjedočanstva: "Nakon što sam ušla u ordinaciju nema tu 'dobar dan, izvolite, što vam je?' Njegov prvi komentar je bio: 'A kaj ste vi došli, ja vidim da vama nije ništa, šta trebate, penziju ili bolovanje? Njegova poštapalica je: 'Moliiiim? Ajmo hrvatski, ajmo ispočetka, dobar dan gospođo, što niste razumjeli?'" Dijagnozu je već imala. Riječ je o skoliozi. Bolovi u leđima postajali su sve jači pa je pomoć potražila u zagrebačkoj KB Dubrava. Na pregled je stigla s kompletnom dokumentacijom i ranije učinjenim nalazima.

"Koji k*** ste išli kod fizijatra, oni tako i tako ničemu ne služe, zašto niste odmah došli k meni", odmah joj je kazao. No, to je bio samo uvod. "Čitavo vrijeme je spominjao da imam ogromne grudi. Ne znam spada li to u redovni ortopedski pregled. U jednom me trenutku pitao, znam li da od rođenja imam - grbu?"

Na pregledu koji je trebao biti rutinski, u samo 20-ak minuta doživjela je, kaže, najgori oblik poniženja. "Jednog trena, ovo mi je sad stvarno neugodno reći zato što sam to i napravila, on mi je rekao da se primim za č***, ja sam rekla: 'Moliiim? Ne razumijem o čemu pričate?', a on mi je rekao: 'Što niste dobro čuli? Primite se za č***'. Kad sam u nevjerici pitala zašto, rekao je šta u p*** m***** zašto? Hoću li da me on primi i neka to napravim..."

Dosad najteža kazna

Da ju je vulgarno vrijeđao, Lana Tovarlaža Žugec je i prijavila liječnika. Nakon deset mjeseci dočekala je da ga kazne. "Sretna sam što je dobio kaznu, međutim nisam zadovoljna s kaznom koju je dobio jer smatram da za ovo što je napravio je trebao dobiti najstrožu moguću kaznu, a to je trajni gubitak licence'', rekla je Lana.

O prostačenju liječnika Lana je govorila i u Provjerenom, koje je i pokrenulo cijelu priču, nakon čega je liječnik dobio i otkaz. "Tijekom čitavog suđenja ta osoba, taj prijavljeni liječnik nije pokazao ni trunku žaljenja ni kajanja za ono što je napravio'', kazala je Lana. 

Uz gubitak licencije liječnik će morati platiti i 80 tisuća kuna troškova postupka, no, još se čeka pravomoćnost odluke. U komori kažu dosad je to najteža kazna za neetično ponašanje, a trajnim oduzimanjem licencije još nijednog liječnika nisu kaznili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene