Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje marži

Opskrbljivači plinom šokirani: Najavili otpuštanje radnika, smanjenje plaća, čak i bankrot

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladino obećanje da građanima od prvog travnja neće poskupjeti plin, pretvorilo se u noćnu moru za opskrbljivače plinom. Upravo na njihov teret planira se kompenzirati najavljena mjera, objavila je HERA. A smanjenje marži dovoljno je veliko da neki već spominju otpuštanje radnika, smanjenje plaća - pa čak i bankrot.

Računica je konačno jasna - da građanima ne poskupi plin, opskrbljivači će morati smanjiti svoje marže za 31,7 posto. Ovaj izračun Hrvatska energetska regulatorna agencija jučer je poslala u šestodnevnu javnu raspravu. Opskrbljivači su šokirani.

Pročitajte i ovo HEP - 2 Najnovija afera Oporba se pita što radi DORH: "Svima koji su upleteni u aferu s HEP-om poručujem, spremite tople pidžame" Ilustracija JOŠ I TO! Novi udar na džepove građana: Od 1. travnja iduće godine stižu veći računi za plin

"U svakom slučaju ovo je velik udarac za naše prihode. Ovih 32 % smanjenja naše marže je zapravo negdje između 15 i 20 % smanjenja cjelokupne godišnje zarade", ističe Davor Šestan, glasnogovornik gradske plinare Zagreb - opskrba.

U slučaju zagrebačke gradske plinare, to znači 200-tinjak milijuna kuna manje na godinu. Gubitak petine prihoda prijeti i ostalima od ukupno 33 tvrtke koje u Hrvatskoj opskrbljuju kućanstva plinom.

"Ako ne dođe do korekcije te tarife, opskrbljivači će morati tražiti rezove. A puno tu prostora nema. Dakle, jedino što mogu - smanjivati plaće, otpuštati radnike ili eventualno povećati tarife u onom nereguliranom dijelu - dakle gospodarstvu, što svakako ne bi bilo dobro", kaže Srećko Ezgeta, predsjednik grupacije distributera i opskrbljivača plinom pri HGK.

Manji opskrbljivači tvrde da bi ih ovoliko manje marže mogle čak i odvesti u bankrot. Za komentar smo kao i proteklih dana zvali državnog tajnika za energetiku, a on se, baš kao i proteklih dana, obratio priopćenjem.

"Podsjećamo da je trošak za opskrbu plinom u dvije godine porastao za gotovo 50 %, a da nije bilo povećanja troškova opskrbljivača ili značajnijeg podizanja kvalitete usluge te je sama ta činjenica vjerojatno bila dovoljna i HERA-i kao neovisnom regulatoru da korigira opskrbnu maržu", stoji u priopćenju.

Za utorak je dogovoren sastanak Ante Čikotića s predstavnicima oskrbljivača plinom. Što očekuju od državnog tajnika?

"Prvenstveno očekujemo dijalog. Znači, očekujemo da naše argumente sasluša i eventualno učini ono što je u njegovoj moći", kazao je glasnogovornik zagrebačke plinare.

Jesu li opskrbljivači uspjeli smanjiti smanjenje marži znat će se za 5 dana kada završava javna rasprava.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene