Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ucjena preko weba

Predatori vrebaju: Muškarac iz Slavonije poslao nepoznatoj ženi svoje eksplicitne fotografije pa upao u zamku i ostao bez novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez nekoliko tisuća kuna ostao je Slavonac koji je još u veljači nepoznatoj osobi poslao svoje golišave fotografije. No, umjesto avanture dočekala ga je ucjena koju je na kraju prijavio policiji.

Bezazleno dopisivanje na društvenim mrežama, 54-godišnjeg muškarca odvelo je u zamku. Nepoznata ženska osoba od muškarca je zatražila da joj pošalje svoje eksplicitne fotografije što je on učinio nakon čega su krenule ucjene.

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi

"Nakon što je 54-godišnji hrvatski državljanin poslao te fotografije, ona mu je prijetila i ucjenjivala ga ukoliko mu za isti sadržaj ne plati određeni iznos, da će objaviti te fotografije na internetu i na taj način ga osramotiti", rekao je Zoran Kohn, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Iako je uplatio traženi novac, ucjenjivač je tražio još. U Centru za sigurniji internet kažu da je takvih slučajeva i više nego što znamo.

"Na žalost, zbog srama, odrasle osobe ne prijavljuju toliko često. Ustvari postale su mete na internetu", otkriva Tomislav Ramljak iz Centra za sigurniji internet.

Prevara na internetu sve je više. U prvih devet mjeseci ove godine prijavljeno je 1368 kaznenih djela, od čega je riješeno 92,6 posto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, porast je to od 30 posto.

"Odrasli najčešće budu na meti ucjenjivača, ne samo prilikom eksplicitnih fotografija, nego kod krađe identiteta i u stvari ono koje je najgori slučaj, a to je da su žrtve različitih financijskih prijevara", kaže Ramljak.

Iako su djeca najranjivija skupina, predatori vrebaju i odrasle koji često zanemaruju vlastitu zaštitu.

"Treba kritički pristupiti i razmisliti o tome s kime dijelimo s druge strane ekrana naše osobne informacije", upozorava Ramljak.

Muškarca iz Slavonije nepažnja je stajala nekoliko tisuća kuna. Policija traga za nepoznatom osobom, koja možda i večeras nekog vreba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene