Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nametnici koji ne biraju metu

Oprezno u prirodi! S dolaskom ljeta, dolazi i njihova sezona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhunac je sezone opasnih krpelja, koji se najčešće skrivaju u travi i šumama. S obzirom da zbog toplog vremena građani češće borave vani, liječnici pozivaju na oprez jer zaraženi krpelji mogu prouzročiti opasne bolesti, pa čak i smrt.

Sunčeve zrake, toplina i vlažna trava idealni su za razmnožavanje opasnih nametnika. Gospođa Paula Lukin ovih se dana kloni i trave i stabala.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Debljina Traje javno savjetovanje Akcijski plan protiv bolesti koja prijeti trećini građana: "Često sve počinje od najranije životne dobi"

"Kako se čuvam? Idem po sredini ceste da ne dođem do trave. Pa da, jer krpelj skače. I onda ti fino dođe na nogu i dođeš doma i dobiješ boreliozu i gotov si", rekla je Paula.

Ovo je dio godine kada su krpelji najaktivniji. Gotovo neprimjetna životinja može izazvati ozbiljne bolesti. U Hrvatskoj je lani zabilježeno 468 slučajeva lajmske borelioze i 6 slučajeva krpeljnog meningoencefalitisa. Nametnika je lakše ukloniti ako se ranije uoči, a djelovanje se može spriječiti cijepljenjem. Liječnici upozoravaju da opasnost najviše prijeti u sjevernom dijelu Hrvatske.

"Bolesnik se pojavi sa vrućicom koja traje tri do četiri dana, a zatim na tijelu pojavi osip. Naravno da su te bolesti, čim zahvate mozak i moždane ovojnice, opasne i mogu završiti smrtonosno" tvrdi dr. sc. Miro Morović iz Odjela za infektologiju OB Zadar.

Djelovanjem zaraženih krpelja ugroženi su i kućni ljubimci, naročito psi.

"To su paraziti koji se u velikom broju mogu nakačiti na psa" rekla je doktorica veterinarske medicine Petra Kovačić, te dodala da se "bolest očituje izrazito visokom temperaturom, slabošću, potištenošću i gubitkom apetita."

Uzročnik infekcija metu ne bira. Zato ga je važno na vrijeme uočiti. A najlakše je kloniti se zaraslih područja na kojima se najčešće skriva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene