Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S doktoratom u Sabor

Među oporbenjacima u Saboru velik broj doktora znanosti, provjerili smo kako će svoje znanje koristiti na novom radnom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među oporbenim zastupnicima koji će prvi put sjesti u saborske klupe popriličan je broj doktora znanosti. Provjerili smo kako će svoje znanje koristiti u sabornici i hoće li nastaviti s radom na svojim sveučilištima.

Sanja Radolović doktorirala je ekonomiju. Vodi Pulski SDP, gradska je i županijska vijećnica, a predaje i na pulskome sveučilištu. Sve svoje znanje primijenit će i na novom poslu. ''Osim što predajem, vodim i ured za projekte primarno financirane iz EU fondova i znanost, tako da svakako primarno kroz rad saborskih odbora, a nadam se i u javnom političkom prostoru planiram djelovati u tom smjeru'', kaže Radolović.

Praktičnu primjenu svojega znanstvenog rada tražit će i Nino Raspudić. ''Doktorat sam radio na temu nečeg što sam nazvao Jadranski poluorijentalizam. Točnije, kako nas vidi najbliži zapad, a to je velika talijanska kultura i civilizacija, a to se može primijeniti na to kako nas je i Europa vidjela oduvijek, kao neku vrstu drugog svijeta, ne baš trećeg svijeta, ali nikada sebi ravnima'', pojašnjava Raspudić.

Pročitajte i ovo Marin Miletić, Marija Selak Raspudić "Pogrešno se izrazila" Raskol u Mostu? Miletić prozvao Selak Raspudić zbog izjave o pobačaju, ona mu odgovorila: "U najtežoj sam izbornoj jedinici" Saborski maraton - 2 Oporba nije zadovoljna Sabor o izvještaju o radu DORH-a: "Bit će to još jedna duga večer, a možda i noć u Hrvatskom saboru"

Kroz tu prizmu, kaže, treba gledati današnji naš odnos prema Europskoj uniji i Unijin prema nama. I rad njegove supruge primjenjiv je za trenutak u kojem živimo. ''Jer sam se bavila odnosom teorije i prakse, načinom na koji ideje prerastaju u ideologije, a poglavito ulogom intelektualaca u kriznim, pa i totalitarnim vremenima'', kaže Marija Selak Raspudić.

Ekonomija i gospodarstvo bit će najvažnije teme u idućem razdoblju, pa ih kao prioritet ističu i oni kojima to nije primarna struka. ''Bavim se političkim pitanjima, modelima upravljanja, bioetičkim pitanjima i slično. Ja sam uvjeren da model upravljanja kod nas nije dobar, da naša ekonomija nije dovoljno slobodna i uključiva'', kaže Stjepo Bartulica.

Dok je za jedne prioritet slobodna ekonomija, za druge su to radnička prava. ''Moja zadaća i zadaća mojih kolega bit će da se bavimo pitanjima rada, radništva, radnog prava i radnog zakonodavstva'', poručuje Katarina Peović.

Što očekuju od novog saziva Sabora?

Oko novog saziva Sabora većina ih je optimistična. ''Očekujem kvalitetne rasprave u Saboru. Čini mi se po ovome što sam do sada vidio da će to biti jedan od najkvalitetnijih u intelektualnom smislu sastava Sabora do sada'', kaže Raspudić. ''U posljednjih nekoliko saziva građani su uvijek ocjenjivali Sabor jedva prolaznom dvojkom. Nadam se da ćemo svi saborski zastupnici u ovom 10. sazivu Hrvatskog sabora to promijeniti nabolje'', optimistična je Radolović.

Ipak, prema budućim kolegama neki su oštri u startu. ''To što netko ima doktorat ili je profesor na sveučilištu ne znači nužno da se zalaže za ispravne ideje'', smatra Bartulica. 

Većina planira uz Sabor ostati i na svojim fakultetima. Status će zamrznuti jedino Peović, no ne zadugo. ''Prakticiramo rotaciju na svim zastupničkim mjestima, što znači da ću ja nakon godinu dana otići iz Sabora, zamijenit će me netko iz Radničke fronte. To je naša praksa i da se ne bismo osjetili previše sigurnima na tim mjestima na kojima se nalazimo.''

Sraz stavova i ideja u Saboru počinje već idućega tjedna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene