Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke u gradskoj skupštini

Nezadovoljni otpisom duga koji su sami podržali: "Jednostavno morate birati između dvije loše stvari"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podružnice Zagrebačkog holdinga – kojima građani moraju plaćati račune za plin, vodu, i odvoz otpada – otpisuju dugove. Oporba, koja je i prihvatila da se otpisuje dug bez socijalnog kriterija, nezadovoljna je poslovanjem Holdinga, čije izvješće, poručuje, neće prihvatiti.

Zbog otpisa dugova građanima koji zarađuju milijune, Zagrepčani se ljute na gradonačelnika Milana Bandića. Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo Grada Zagreba, rekla je da je odluka bila "fokusirana na one ljudi koji su u potrebi".

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Slika nije dostupna čelna mjesta holdinga Zagrebačka skupština odbila HDZ-ov prijedlog, Filipović napao Tomaševića: "Htio je da se ta točka makne od očiju javnosti"

U gradskoj skupštini su jednoglasno prihvatili Bandićev otpis duga bez socijalnih kriterija i imovinskog cenzusa.

"Očito je došlo do određenog previda. To svakako hitno treba mijenjati. Vjerujem da će Vlada zakon uputiti na izmjene i dopune da se ta neprava ispravi", rekao je Ivan Ćelić (HDZ), zastupnik u zagrebačkog gradskoj skupštini.

Gordan Maras tvrdi da je htio pomoći građanima.

"Vi jednostavno morate birati između dvije loše stvari. Manje loša odluka za nas je u ovom slučaju bila da se pomogne 7000 ljudi, a da se onda uključi i bogatije građane", rekao je Maras.

"U gradskim poduzećima se zapošljavaju kadrovi u zamjenu za usluge"

Uz porez na dohodak, Zagrepčani plaćaju i najveći prirez od 18 posto. Proračun grada pak premašuje 7,5 milijardi kuna. Na upit o financijama i poslovanju, iz Zagrebačkog holdinga nije stigao odgovor. Kažu samo da se mjera otpisa odnosi na podružnicu Čistoća, na Vodoopskrbu i odvodnju te na Gradsku plinaru.

O poslovanju Holdinga tek će raspravljati u skupštini. Oporba nije zadovoljna izvješćem.

"Čistoća i neka poduzeća nisu dorasla zadatku koji su ispred njih, prvenstveno oko uspostave prikupljanja otpada", rekao je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš).

"U gradskim poduzećima se zapošljavaju neki kadrovi kako bi se radile neke usluge. Primjerice, zapošljava se rodbina saborskih zastupnika koji prelaze u gradonačelnikov klub", doda je.

Od ukupno 326.000 blokiranih građana, Fina više ne provodi ovrhu nad njih 150.000. Iz Grada i Holdinga poručuju da će poslati zahtjev Fini kako bi se iz otpisa isključili oni kojima nije bila namjera oprostiti dug.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene