Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA MOŽE BOLJE

Okrugli stol uoči prosvjeda: "Upast ćemo u balkansku kaljužu kao u živo blato"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Hrvatska može bolje" naziv je okruglog stola koji bi trebao dati odgovore na pitanja gdje se Hrvatska trenutno nalazi s obrazovnom reformom te što se promijenilo u području obrazovanja od velikog prošlogodišnjeg prosvjeda na Trgu bana Jelačića.

Okrugli stol pod nazivom "Hrvatska može bolje" održava se u Novinarskom domu u organizaciji GOOD inicijative, na kojem se razgovara o tome gdje je Hrvatska trenutno s obrazovnom reformom te što se u području obrazovanja promijenio nakon velike podrške građana obrazovnoj reformi. 

Pročitajte i ovo Boris Jokić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV "Radi se o patološkim odnosima" "Muškarci u odijelima na TikToku izgledaju blesavije nego što jesu": Boris Jokić analizira kampanju, poruke biskupa... Slika nije dostupna Godinu dana nakon prosvjeda Prosvjedna akcija "Hrvatska može bolje": Tražimo ostavku Barišića i Vican

U raspravi sudjeluju Boris Jokić, Neven Budak, Vedran Mornar, učenica Alma Đafić, učiteljica Helena Valečić, Ariana Bogner Boroš i Željko Stipić.

Pozvani su i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, predsjednica Povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije Dijana Vican, novoimenovana voditeljica Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme Jasminka Buljan Culej, no nisu se pojavili.

Vedran Mornar, bivši ministar obrazovanja, rekao je da nije u prvom momentu primijetio da je dio akcijskog plana Buljan Culej, kojim se prijavila na natječaj za voditeljicu ekspertne skupine, zapravo prepisan iz akcijskog plana Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, kojem je i on član. 

"To je bilo teško uočiti usprkos tome što se u javnosti pokušalo pokazati da smo imali 30 dana vremena za uvid u dokumente, ali to nije točno. Još smo u srijedu dobili obećanje da ćemo dobiti dokumente na mail, a u četvrtak smo doznali da ne možemo, pa u petak, zadnji radni dan pred izbore, dobili informaciju da možemo to pogledati u Ministarstvu, pod kontrolom i paskom. To smo učinili profesor Milat i ja, u tom kratkom vremenu teško je uočiti podudarnosti. Orjentirali smo se u tom času na suštinu i formu", rekao je Mornar, dodajući da on svoj potpis na takav akcijski plan neće staviti.

Na pitanje znači li to da će podnijeti ostavku, Mornar je rekao da ga svi za to prozivaju. "Dat ostavku je lako, "nafuriti" se i otići. Još uvijek mislim da je bolje biti unutra, konstruktivno se izboriti. Ako sve te stvari ostanu tamo zacementirane, onda mi nema druge nego dati ostavku", rekao je Mornar.

Jokić: Upast ćemo u balkansku kaljužu kao u živo blato

Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme, rekao je da mu nije važno što on nije izabran za voditelja te da čestita svakome tko je izabran u ekspertnu radnu skupinu. "Nije pitanje da li ću to voditi ja ili netko drugi. Bitno je kako se vodi i što se tu radi. Cijeli problem ovog procesa nije da će ga voditi Jokić ili netko drugi, nego javnost zna kako će se voditi", rekao je Jokić. 

Dodao je da ono što je pratilo taj proces ne mogu biti uzusi koji krase hrvatsko društvo. "Mi nismo društvo koje je bahato, koje pljuje na rad 500 ljudi. To ne mogu biti vrijednosti ovog društva. U tu balkansku kaljužu upast ćemo kao u živo blato. Ako to radimo u sustavu u koji se toliko kunemo mi smo dugoročno izgubljeni kao društvo", rekao je Jokić, dodajući da nije u pitanju tko je izabran, već su u pitanju laži. "A u laži su kratke noge. Po meni je to najveća hrvatska obrazovna prevara", oštar je bio Jokić.

Upozorio je i na nelogičnost kod "preuzimanja" reforme od njega i njegovog tima. "Kada blagajnica u dućanu preuzima smjenu onda pita kolegicu da joj kaže što je bilo u smjeni. Na sedam nitko nije pitao što smo napravili ili što bi trebalo napraviti bolje", rekao je Jokić.

"Za 10 godina ćemo imati prijedlog za izbacivanje evolucije u školama"

Neven Budak je upozorio na to da u obrazovnoj hijerarhiji ima puno članova Hrasta, konzervativne političke grupacije koja na izborima dobiva vrlo malo glasova te rekao da ih je tamo instalirao HDZ.  

Upozorio je i na to da jedan novoizbrani član radne skupine za provedbu reforme kaže da u kurikulumu biologije prevladava prirodoznanstveni pristup koji je nametnut od prethodnog režima. "Taj čovjek direktno negira evoluciju, dovodi u pitanje temeljni postulat moderne znanosti", rekao je Budak, dodajući da se u zapadnoeuropskim demokracijama ne može dogoditi da neko stručno tijelo negira evoluciju. 

"Ako se to ne zaustavimo sad, za 10 godina ćemo sigurno imati prijedlog da izbacivanje evolucije u školama bude zakon", rekao je Budak.

Uvod u prosvjed

Okrugli stol je svojevrstan uvod u poslijepodnevni prosvjed na kojem se traže ostavke upravo Barišića i Vican. 

Barišić je prije nekoliko dana odgovorio na prozivke i traženja njegove ostavke rekavši da o njoj ni ne razmišlja. "Nema potrebe razgovarati o bilo kakvoj ostavci, ne razmišljam o tome", rekao je Barišić novinarima prije tjedan dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene