Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komemoracija

Kraus u Jasenovcu o ustaškom pozdravu: Tražimo da se Vlada i Sabor pridržavaju Ustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u RH dr. Ognjen Kraus istaknuo je u nedjelju na komemoraciji žrtvama bivšega koncentracijskog logora Jasenovac da se Vlada i Hrvatski sabor moraju pridržavati hrvatskoga Ustava, odnosno toga da je neustavan pozdrav "Za dom spremni".

Komemoracija žrtvama bivšega ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, u kojemu su stradali brojni Židovi, održana je u nedjelju u organizaciji ŽOZ-a i Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, a treći put zaredom priređena je neovisno od središnje državne komemoracije.

Skandalozna poruka da se "Za dom spremni" može koristiti u komemorativnim prilikama

Pročitajte i ovo Milorad Dodik na komemoraciji žrtvama jasenovačkog logora u Donjoj Gradini (Foto: Dnevnik.hr) Kao i prošle godine Komemoraciju žrtvama jasenovačkog logora u Donjoj Gradini zasjenio novi Dodikov diplomatski incident Slika nije dostupna O ploči u Jasenovcu Plenković: Obnovili smo dijalog s predstavnicima udruga HOS-a

Okupljenim sudionicima komemoracije Ognjen Kraus je objasnio zašto ove, kao i u prethodne dvije godine, sami organiziraju komemoraciju u Jasenovcu, odnosno zašto treći put ne sudjeluju u središnjoj državnoj komemoraciji.

"Mi tražimo da se Vlada i Sabor pridržavaju Ustava Republike Hrvatske. Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću, nakon godinu dana rada, utvrdilo je da je pozdrav 'Za dom spremni' neustavan. Zato je njegova poruka još skandaloznija, kada predlaže da se taj pozdrav može koristiti u komemorativnim prilikama. Dakle, izuzetno - što god to značilo", istaknuo je predsjednik ŽOZ-a . Dodao je kako je "predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio da bi se ta iznimka regulirala zakonom".

S tim u vezi, Kraus je ustvrdio kako se "u pravnim državama, kada je neka zakonska odredba neustavna, ona usklađuje s Ustavom, a kada su upravni akti nadležnih tijela u suprotnosti sa zakonom ili Ustavom, oni se poništavaju, odnosno stavljaju van snage".

Za Židove je u bilo kakvoj uporabi i obliku neprihvatljiv pozdrav "Za dom spremni"

"Mi očekujemo da Vlada u najkraćem roku uputi u Sabor prijedlog zakonskih odredaba, koje će se uskladiti s hrvatskim Ustavom da se konačno riješi ovo pitanje njegovim izglasavanjem. Pozdrav - Za dom spremni - u bili kakvoj upotrebi i obliku u RH za nas nije prihvatljiv", istaknuo je Kraus.

Predsjednik ŽOZ-a ocijenio je da se "židovska zajednica ne može složiti s revizijom povijesti, ne možemo se složiti s izjednačavanjem NOB-a i NDH, NDH i SFRJ, kada se govori o totalitarizmu. NDH je bila sazdana na rasnim zakonima, zar se to može izjednačavati".

Kraus je zatražio da hrvatska predsjednica i Vlada budu "jasni u svojim porukama i bez stalnog ali".

"Doprinos Židova kulturnom, privrednom, znanstvenom, zdravstvenom i drugim područjima djelovanja u povijesti Hrvatske u nesrazmjeru je s našim brojčanim prisustvom nekada, a posebno danas. Zato smatramo da zaslužujemo barem minimalno poštovanje, razumijevanje i dijalog kad se nešto radi ili odlučuje u vezi sa židovskom zajednicom", ustvrdio je Kraus.

"NDH je bila jedina država u Europi koja je imala rasne zakone prema uzoru na nacističke, podsjetio je Kraus, a obraćanje je završio riječima - "Nadam se da ćemo dogodine svi zajedno komemorirati žrtve ovoga logora."

Molitvu za duše ubijenih Židova u jasenovačkom logoru održao je glavni rabin ŽOZ-a i rabin Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Luciano Moše Prelević,, a potom su u prostor kamenog cvijeta položeni vijenci i po židovskoj tradiciji mali kamenčići.

U ime države Izrael vijenac je položila veleposlanica u RH Zina Kalay, francuski i kanadski veleposlanik, te predstavnici veleposlanstva Njemačke, Austrije, SAD, Srbije kao i Srpskoga narodnog vijeća (SNV). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene