Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na tragediju

U Zaprešiću tuga i ljutnja: Građani paljenjem svijeća prosvjedovali zbog tragične smrti Mattea Ružića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt mladića u Zaprešiću pokazala je sve manjkavosti hrvatskoga sustava hitne medicinske pomoći. Timovi bez liječnika očito za pacijente nisu najbolje rješenje. Zbog tog tragičnog događaja građani Zaprešića odlučili su se u ponedjeljak navečer okupiti u mirnom prosvjedu ispred gradske uprave.

U Zaprešiću je u ponedjeljak vladala uglavnom ljutnja. Jedan mladi život, smatraju, mogao se i morao spasiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija naručivanje u istom terminu Noćna mora za pacijente - zašto se ovo i dalje događa: "Bila sam šokirana kad sam došla pred vrata!" Milan Kujundžić (Dnevnik.hr) OBJAVIO MINISTAR KUJUNDŽIĆ Potpisan sporazum: Hitni pacijenti iz doline Neretve ići će na liječenje u Mostar

''Mogao je dečko još živ biti. Sigurno'', kaže Karlo. ''Vidite kako funkcionira. Ne funkcionira'', dodaje Tomislav. Kristina uspjeva izustiti samo ''Žalosno.Užas'', dok Dubravka kaže kako joj ''nije normalno da nije bilo liječnika u timu, ali kako ona sama to nikada nije doživjela.

Iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije poručuju: Tim s liječnikom bio je na drugoj intervenciji, ali sve je učinjeno rema pravilima i propisima.

Prosvjed u Zaprešiću

Stanovnici Zaprešića u ponedjeljak navečer su prosvjednom šetnjom i paljenjem svijeća ispred Gradske uprave prosvjedovali zbog tragične smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića, pozivajući gradonačelnika da nađe mehanizme za bolje funkcioniranje hitne pomoći u Zaprešiću.

Građani, koji su pred Gradskom upravom palili svijeće poručili su da je to opomena gradonačelniku kako se više ne bi dogodilo da ičije dijete umre na takav način.

Zaprešićani su se okupili u prosvednoj šetnji u organizaciji facebook grupe Zaprešić bez cenzure, koja je pozvala i Splićane i građane drugih gradova da na sličan način izraze svoje negodovanje. Mediji su javili da su prosvjednici blokirali dio prometnice u Zaprešiću, no iz zagrebačke policije su rekli kako tijekom paljenja svijeća ispred Gradske uprave nije bilo nikakvih problema i da su okupljeni građani mirno nogostupom krenuli prema centru grada.

Oglasio se Zavod za hitnu medicinu: Dok je Hitna iz Jastrebarskog bila na intervenciji u Zaprešiću, ondje je umrla druga osoba

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije u detalje je objavio korake koji su bili provođeni tijekom intervencije u Zaprešiću, prilikom čega je preminuo 21-godišnjak. Pri tome je otkriven još jedan uznemirujući podatak. Dok je hitna iz Jastrebarskog bila na intervenciji u Zaprešiću, ondje je umrla jedna osoba.

''Uvidom u ispise poziva hitne medicinske službe za dan 12. kolovoza 2018. godine utvrđeno je sljedeće:

Telefonski poziv upućen je preko tel. broja 112 u 17:25. Razlog dojave: astmatičar, jako teško diše, u ulici Stanka Vraza S Poziv je predan Zaprešiću u 17:27.

Zbog zauzetosti zaprešićkog tima T1 koji je bio na intervenciji (alkoholizirana djevojka bez svijesti), a samoborski tim T1 je u to vrijeme bio na intervenciji na prometnoj nesreći u Kalinovici na Staroj karlovačkoj, tim sanitetskog prijevoza iz Zaprešića u sastavu med. sestra prvostupnica i vozač (a što je zakonski propisano) krenuo je na intervenciju u 17:28 u Stanka Vraza S. Istovremeno Prijavna dojavna jedinica obavještava najbliži slobodan T1 tim (Jastrebarsko) o potrebi za intervencijom.

Na mjesto intervenicije tim sanitetskog prijevoza je došao u 17:30 s punom opremom i započeo s reanimacijom. Za vrijeme pružanja reanimacije pristupio je tim T1 iz Jastrebarskog koji je došao u 17:54. Unatoč svim naporima kod reanimacije, gosp. R. je preminuo.

 

Nažalost, dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1 jer je bio na ovoj intervenciji, u isto vrijeme je preminula jedna osoba u Jastrebarskom.

Sukladno Mreži hitne medicine ( NN 49/16,67 /17) rad je organiziran na način da u smjeni radi jedan tim.

Broj timova hitne medicine utvrđen je Mrežom hitne medicine kojom je propisano po 5 timova T1 u sastavu 1 doktor medicine, med. sestra/ med. teh. i vozač za područje ispostava zajedno sa pripadajućim općinama (Dugo Selo, lvanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti lvan Zelina, Samobor, Vrbovec i Zaprešić ) te 10 timova u Velikoj Gorici. Nastavno na Mrežu Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije sklopio je ugovor sa HZZO-om za navedeni broj timova u svakoj ispostavi.

Ovom prilikom ističem da su svi djelatnici stručno osposbljeni sa svim potrebnim tečajevima te posjeduju valjane licence. Također, Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu propisanu opremu (Zaprešić ima 5 defibrilatora ).

Još jedno želim istaknuti žaljenje zbog navedenog događaja, ali iz svega navedenog razvidno je da je za ovakva područja broj od 5 timova T1 nedostatan", stoji u priopćenju Zavoda za hitnu medicinu zagrebačke županije.

O svemu se oglasio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši kako je raniji zahtjev za dodatnim timovima hitne medicinske pomoći odbijen. "Tražili smo 20 dodatnih T1 timova hitne medicinske pomoći s obzirom na naš geografski položaj, važne cestovne koridore, međunarodnu zračnu luku i, ono najvažnije, činjenicu da na našem području nemamo bolnicu. Naš zahtjev nije usvojen u potpunosti jer smo dobili samo 15 T1 timova hitne medicinske pomoći i, nažalost, tragedija na koju sam upozoravao, se dogodila", istaknuo je Kožić.

Podsjetimo, u nedjelju je na ulici u Zaprešiću preminuo 21-godišnjak nakon što mu je pozlilo. Građani Zaprešića ogorčeni su jer je Hitnoj koja je udaljena tek nekoliko stotina metara od mjesta događaja trebalo 15-ak minuta na dođe na intervenciju, a došli su i bez liječnika. Traže odgovornost nadležnih. Tvrde da u Zaprešiću na Hitnoj tijekom dana radi samo jedan liječnik. (I.D./Barbara Štrbac/Hine)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene