Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan grada Splita

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća, Krstulović Opara: "Na Žnjanu smo pomeli bezakonje i uveli zakon i red"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dana grada Splita i blagdana sv. Dujma, koji se slavi 7. svibnja, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak dodijeljene su nagrade za životno djelo te osobna gradska nagrada i skupna nagrada, a sjednici je nazočio i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, koji je istaknu važnost Splita za očuvanje hrvatskog identiteta.

Nagrade za životno djelo Grada Splita za 2018. pripale su kazališnom redatelju i piscu Anti Jelaski te posmrtno bivšem gradonačelniku Zvonimiru Puljiću i splitskom arhitektu Vjekoslavu Ivaniševiću, a osobna gradska nagrada izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću za osvojeno drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Skupna nagrada Grada Splita dodijeljena je Klubu dobrovoljnih darovatelja krvi "Promet-Split".

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Zahvaljujući u ime nagrađenih, Jelaska je pozvao na više međusobnog razumijevanja bez svađa. "Život je prekratak za svađe, potrebno nam je više razumijevanja i uvažavanja", poručio je Jelaska.

Obraćajući se nazočnima, premijer Plenković istaknuo je važnost Splita u njegovanju hrvatskog identiteta. "Split, koji živi više od 1700 godina, dio je snažnog hrvatskog identiteta, naše kulture, baštine i vjere, a dio je i baštine UNESCO-a", rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je na sjednici Vlade, koja je prije godinu dana održana u Splitu, potpisano ugovora vrijednih oko dvije milijarde kuna. "Mnogi od tih projekata kapitalni su za razvoj Splita i Splitsko-dalmatinske županije", istaknuo je hrvatski premijer.

Najavljeno otvaranje novog terminala u zračnoj luci

Najavio je skorašnje otvaranje novog terminala splitske zračne luke, u koji je, kako je rekao, u pogledu državne imovine dano na raspolaganje više od 230 milijuna kuna.

"Spomenuo bih i projekt vodoopskrbne infrastrukture aglomeracija Split-Solin koji je vrijedna 1084 milijarde kuna, a njegovo odobrenje očekujemo u dugom kvartalu ove godine, a taj će projekt biti veliki iskorak u kvaliteti života na splitskom području", rekao je premijer Plenković.

Također je najavio zajednička ulaganja u poboljšanje prometne infrastrukture u Splitu kako bi se izbjegli zastoji u prometu i olakšao pristup Trajektnoj luci.

Po njegovim riječima, potpisano je sve što je trebalo potpisati da se realizira projekt Centar za gospodarenje otpada u Lećevici.

Plenković je također rekao kako je Vlada podržala Hrvatski vaterpolski savez u kandidaturi da Split bude domaćin Europskoga vaterpolskog prvenstva 2022. godine. "Za organizaciju tog natjecanja osigurali smo 19 milijuna kuna i bit će to još jedna velika sportska manifestacija u Splitu", istaknuo je.

"Pomeli bezakonje i uveli zakon i red"

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na svečanoj je sjednici Gradskog vijeća rekao je da je Split jedinstven po ljepoti, baštini, pjesmi, sportu i mentalitetu. Istaknuo je kako je odlagalište Karepovac "gotovo pa sanirano".

"Na Žnjanu smo pomeli bezakonje i uveli zakon i red", kazao je Krstulović Opara.
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u svojem je govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća istaknuo da su "kršćanin i progonstvo, Dujam i mučeništvo nedjeljive stvarnosti osvjedočene u križu Isusa Krista".

"Čini se da svijet iznova pokušava poroditi imperatore koji u kršćanstvu vidi neprijatelja samo zato što ono svjedoči o Bogu koji je ljubav, o čovjeku stvorenom na njegovu sliku, o praštanju onima koji ih progone", rekao je monsinjor Barišić.

Nakon svečane sjednice uslijedilo je potpisivanje ugovora o darivanju Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu, sufinanciranju pripreme projekata za KBC Split te izgradnji biciklističke staze i šetnice na području Omiša.

Potpisan ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma

Ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu potpisali su u ponedjeljak u Splitu predsjednik Vlade Andrej Plenković​, ministric​a​ kulture Nine Obuljen Koržinek, ministar državne imovine Goran Marić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

​Čestitavši na potpisanom, kako je rekao, povijesnom ugovoru, a prije svega na rješenju koje je zahtijevalo zakonske izmjene, puno truda i rada svih uključenih, p​remijer Andrej Plenković je kazao da će se iz europskih sredstava pokušati iskoristiti što više sredstava za zaštitu kulturne baštine u Hrvatskoj. "Vlada ostaje privržena davati snažnu potporu razvoju grada Splita i to u svim područjima", istaknuo je premijer i najavio još intenzivniju suradnju.

​Davanje na uporabu Dioklecijanovih podruma Splitu velika je stvar, ustvrdila je m​inistrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekavši da se rješavaju potencijalno i druge takve situacije kao što su Labinski rudnici i suburbia konstrukti ispod urbane jezgre Siska. Istaknula je da su u zajedničkom dogovoru u ugovor koji je danas potpisan uveli i neke specifične obveze grada Splita.

"Sredstva koja će se prikupiti iskorištavanjem ovoga spomenika dalje će se ulagati u spomenik, odnosno primarno u Podrume, a onda i u druge dijelove spomeničke cjeline koja je pod zaštitom UNESCO-a. Tako smo nakon Pule koja na održiv način upravlja Arenom i Dubrovnika koji ima zidine, te isto tako ulažu u baštinu, stvorili pretpostavke da se i u Splitu pokrene kotač koji će ulaganjem u baštinu otvarati nove prostore i omogućavati nove prihode", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Odluka donesena prije godinu dana

Radostan zbog potpisivanja ugovora bio je i ministar državne imovine Goran Marić koji je rekao da je riječ o "izvan kategorijalnom kulturnom dobru, o bisernoj građevini, sinonimu Splita i jednoj od najljepših turističkih atrakcija u ovom dijelu Europe". Nastavio je da je ugovor potvrda da institucionalna Hrvatska prati i reagira na potrebe jedinica lokalne samouprave.

​Gradonačelnik Krstulović Opara je podsjetio kako je Vlada prije godinu dana​ donijela odluku o dodjeli podruma gradu Splitu na upravljanje i da se radi o važnoj odluci koja je tada imala vrlo složenu proceduru popisivanja i upisivanja svih čestica u imovinske knjige. Tim ugovorom će grad konačno moći upravljati s nečim što su građani mislili da je odavno gradsko, kazao je.

"Grad Split će upravljati nečim što nije samo najobičniji spomenik već je najveći natkriveni antički prostor nakon Domus Aurea u Rimu. Većeg natkrivenog antičkog prostora u svijetu nema. On je iznimni prostor u kojem se događaju prekrasne manifestacije, to je poprište kulturnih događanja, mjesto susreta i mjesto u kojem naši gosti vide ishodište odakle je iznikao ovaj grad. Ovim potpisom i upravljanjem podrumima Split će moći povući značajna sredstva za očuvanje, obnovu i održavanje ovog značajnog spomenika i dijela baštine", poručio je Krstulović Opara.

Novinari su premijera pitali da komentira mirovinsku reformu za koju je on kazao da je izglasana još krajem prošle godine i da je riječ o velikoj i ozbiljnoj strukturnoj reformi koja ima za cilj da mirovine budu više, da nema diskriminacije među umirovljenicima i da sustav bude održiv za hrvatske javne financije.

Upitan za komentar Bleiburga i kako do sada nije tamo dolazio, premijer je kazao da je Sabor pokrovitelj komemoracije, te da će kao i prošle godine tamo ići njegovi izaslanici, te predstavnici Vlade. (Hina,M.V.)

Aktualno Velik potencijal, a prijeti mu izumiranje: Jedini hrvatski geopark na visinama buja, a na obroncima – nestaje Dnevnik u vašem selu: Geopark Papuk (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik u vašem selu: Geopark Papuk (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Geopark Papuk (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik u vašem selu: Geopark Papuk (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Geopark Papuk (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska Velik potencijal, a prijeti mu izumiranje: Jedini hrvatski geopark na visinama buja, a na obroncima – nestaje 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene