Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog kiše i vjetra

Kamena gromada srušila se na cestu kraj Omiša, promet se preusmjerava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog kamene gromade na cesti Zakučac - Omiš, promet se preusmjerava zaobilaznom cestom.

Zbog odrona na cesti D70, (Omiš-Gata) cesta je zatvorena za promet, a  promet se preusmjerava obilazno, izvijestili su u petak ujutro iz splitske policije, nakon što je gromada kamena i zemlje prepriječila put.

Iz Hrvatskih cesta priopćili su kako je do odrona došlo usljed obilnih padalina i vjetra. Ističu kako nije bilo posljedica u smislu materijalne ili druge štete.

Prema navodima portala Dalmacija danas, baš u vrijeme odrona tim dijelom ceste prolazio je automobil.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na snazi narančasti meteoalarm Obilna kiša izazvala kaos u Dubrovniku: Stablo palo na Jadransku magistralu, grom izazvao požar

U tijeku je sanacija i raščišćavanje ceste. Alpinisti uklanjaju preostali nestabilni materijal koji je ostao na litici.

"Lice predmetnog pokosa se redovito čisti od nestabilnih blokova i materijala, a zadnji put u mjesecu srpnju ove godine kada je uklonjeno više od 200 kubnih metara nestabilnog materijala. Unatoč tome, upravo zbog geološke strukture stijenske mase i mnogobrojnih diskontinuiteta koji je ispresijecaju, pojavljuje se osipanje kamenog materijala sa lica pokosa, i to obično nakon nevremena, jačeg vjetra ili potresa", navode iz Hrvatskih cesta.

U cilju rješavanja navedene problematike, Hrvatske ceste su u planu nabave predvidjeli izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju državne ceste na dionici Omiš-Zakučac, od km 0+150,00 do km 1+400,00, duljine cca 1.25 km. Navedeni projekt će pored rekonstrukcije same prometnice, predvidjeti metode sanacije, odnosno zaštite, na ovom dijelu državne ceste DC 70, ističu u priopćenju.

"Isto tako bitno je napomenuti kako su izvršeni radovi na obaranju i čišćenju nestabilnih blokova na državnoj cesti D70 u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša. Naime, radovi na obaranju i čišćenju nestabilnih blokova izvršeni su pod svim sigurnosnim parametrima zaštite te je istima litica kanjona stabilnija i sigurnija od eventualnih odrona, budući da je prevezeno preko sto kamiona oborenog kamenog materijala", priopćili su iz Hrvatskih cesta te dodali kako će sve navedene aktivnosti, izvedene i planirane kao rezultat imati povećanje razine sigurnosti prometa predmetne dionice.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene