Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Dnevnika Nove TV

ODNOSI U VLADI NA KUŠNJI Mjesec dana nakon formiranja vlasti Most se pobunio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek je mjesec dana prošlo od formiranja nove vlasti, a odnos HDZ-a i Mosta već je na kušnji.

U Saboru Most ponovno djeluje kao oporba, i prigovorima na zakone koje su podržali u Vladi, zadaje glavobolje ministru Zdravku Mariću. Da stvari baš ne funkcioniraju najbolje - otkrivaju i drugi partneri.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Predizborni skup HDZ-a u Splitu - 1 Remećenje javnog reda i mira Zamjenik gradonačelnika Splita: "HDZ-ov skup je prijavljen policiji, oni ne mogu iznajmiti javnu površinu"

I HDZ-ovi i Mostovi ministri podržali su poreznu reformu na sjednici Vlade. No čim su zakoni prešli Markov trg, Most se pobunio. Prvo zbog rasta plaća dužnosnicima, pa zbog poreznog Uskoka.

"Tijekom razgovora mi smo o tome informirali ministra Marića koji je rekao da će sa poreznim Uskokom ostati sve onako kako je bilo planirano, da će ostati potpuno neovisan", kaže Maro Kristić (Most).

Marić tvrdi da nije izigrao Petrova. "Ne, rekao sam mu, razgovarali smo o neovisnosti, ja sam rekao da i dalje ostaje neovisan što i je u konačnici", pojašnjava ministar Marić.

Da će se ovaj politički brak HDZ-a i Mosta razlikovati od prethodnog uvjeravali su i Plenković i Petrov tijekom rujna i listopada. No na prvom težem testu isplivalo je nepovjerenje.

"Most će uvijek imati jednu opozicijsku ulogu u svojoj Vladi, oni su sami rekli da su jedan korektiv u politici. A mislim da je nesporazum nastao zbog toga što se nije dobro komuniciralo s Mostom i obrnuto", smatra Tihomir Cipek, politički analitičar.

Na taj problem upućuje i treći partner u vlasti. "Otkako je Vlada počela funkcionirati, otkako je formirana, a ni prije toga nismo imali priliku razgovarati, to jest malo neobično stanje za koaliciju koja je sastavljena od tri komponente", ističe Milorad Pupovac (SDSSS).

Oni koji podupiru vladajuće smatraju da će odnosi brzo izgladiti. "Od vlasti nitko nije pobjegao, podjeljene su kućice, dijeli se još ono što ima i mislim da će to funkcionirati", kaže Milan Bandić.

To će ovisiti o tome hoće li neslaganje riješiti dogovorom ili pritiskom.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene