Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvijek blizak politici

Od sadnje cvijeća do života u dvorcu: Kako je izgledao poslovni put Ivice Todorića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Todorić, još uvijek aktualni vlasnik Agrokora čije imanje od jutros pretražuje policija, svoje je carstvo počeo graditi davne 1976. godine sađenjem cvijeća. Agrokor se već osamdesetih počeo širiti s poslovanjem. Početkom devedesetih bio je i prvi predsjednik udruge poslodavaca.

„Bio sam neki poljoprivrednik, seljak, sadio sam cvijeće, prodavao se i mučio se od jutra od sutra“, opisivao je tako prije sedam godina, Ivica Todorić svoje početke.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

>> Sve o uhićenjima i pretresima vezanim uz slučaj Agrokor čitajte ovdje

Žicu za biznis naslijedio je, kaže, od svog oca Ante koji je bio direktor nekadašnjeg Agrokombinata. Nakon diplome na Ekonomskom fakultetu 1976. pokrenuo je posao s cvijećem. „Ja sam novine kupovao i motali smo u novine, onda kad sam dobio konkurenciju, onda sam morao i ja u najlone slagat u ružice“, pričao je Todorić u veljači 2016.

Uskoro je u tom poslu postao lider u cijeloj Jugoslaviji. Već u osamdesetima posao je proširio na uvoz i izvoz žitarica, uljarica, voća i povrća. „Ja sam dugo maštao, i to me jako smirivalo, da će se meni dogoditi da će meni neki Amerikanac doći i pokloniti najveći dio svoje imovine, i ja budem jako bogat i budem neka velika faca. To mi se nije dogodilo, nažalost, nego sam morao sam se truditi da bih nešto stvorio ili da bih bio neka faca i tako dalje“, pričao je Todorić.

Posrnule tvrtke kupovao jednu za drugom

1989. godine osnovao je dioničko društvo Agrokor kao stopostotni vlasnik. Šest godina poslije stvoren je i Agrokor koncern.

Posrnule tvrtke kupovao je jednu za drugom, vraćao ih u život i širio posao. Gotovo da nema gospodarske grane u kojoj se nije okušao, kako u Hrvatskoj, tako i u susjednim zemljama – BiH, Srbiji, Sloveniji, Crnoj gori i Mađarskoj.

„Agrokor u ovom trenutku u svojim ladicama ima papire za milijardu eura investicija“, kazao je Todorić u veljači 2013.

Njegov stisak ruke mnoge je učinio bogatim. Njega još više. Njegov je dom dvorac. Sa suprugom Vesnom s kojom ima troje djece živi u Kulmerovim dvorima. Posjeduju privatni helikopter, a njegova su djeca na ključnim funkcijama u Agrokoru.

Obitelj Todorić uvijek je bila bliska politici. Državni poticaji nisu izostajali, a priče o tome da je upravo Agrokor generator nelikvidnosti ovako su doživljavane.

„I ja sam te priče čuo, o čemu vi govorite, ali uvijek je dobro u životu čuti i drugu stranu“, kazao je Ivo Sanader 2009. godine.

Ulagao dok je Hrvatska grcala u recesiji

Dok su svijet, pa tako i Hrvatska, grcali u recesiji, on je ulagao, i govorio. „Mi u dan plaćamo. Poštujemo standarde Europe i svijeta i u odnosu na Tesco, Metro. Plaćamo i za 30 posto bolje od drugih“, kazao je Todorić 2013. godine.

Da su se zakoni krojili po njemu, odlučno je odbacivao.  „Izmišljotine, konstrukcije, laži“, govorio je Todorić.

Ivica Todorić jedan je od osnivača i prvi predsjednik Hrvatske Udruge poslodavaca. Godinama je pomagao brojne humanitarne, kulturne, znanstvene, ekološke, obrazovne, sportske i druge projekte. Čak se i osobno angažirao.

Sve što ima u poslovnom smislu, pa i dugove, predao je u ruke države.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene