Obavijesti Video Pretražite Navigacija
guma glavu čuva

Veće kazne: Zimska oprema od danas je obvezna na cestama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimska oprema od danas je obvezna na cestama, što znači da je vrijeme za postavljanje zimskih guma na automobile.

Od danas je na cestama obvezna zimska oprema. Zimske gume automobili moraju imati do 15. travnja iduće godine, stoji u Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Pročitajte i ovo Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku

Ta se odluka odnosi na ukupno 839,2 kilometara autocesta i 1523,3 kilometara državnih i županijskih cesta te 68,1 kilometar državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Interaktivna karta Hrvatskog autokluba prikazuje koje su to zimske dionice u Republici Hrvatskoj.

Zimska je oprema obvezna za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, a to uključuje poledicu i snijeg. Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Visooke kazne za vozače

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08), zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako policija na cesti zatekne vozilo bez zimske opreme, u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, vozaču može narediti da zaustavi vozilo, nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

No postoje i veće kazne za vozače bez zimske opreme. Kaznom od 5000 do 15.000 kuna policija će kažnjavati pravnu ili fizičku osobu ''ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave'', stoji u Zakonu. Za vozače koji upravljaju vozilom bez propisane zimske opreme kazne su od 1000 kuna.

Propisana sankcija za nekorištenje zimske opreme je 700 kuna i tu je mogućnost isključenja vozila iz prometa ako ono ne ispunjava uvjete za daljnje sudjelovanje u prometu.

Guma glavu čuva

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost. HAK podsjeća da je dobro da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7 °C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put, što je vrlo opasno, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba. Kod temperature od -10 Celzijevih stupnjeva automobil s ljetnim gumama pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene