Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"DOLAZIM U DOBROJ VJERI"

Vučić prihvatio poziv Predsjednice da posjeti Hrvatsku: "Nije vrijeme da se vrijeđamo, već da rješavamo probleme"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aleksandar Vučić se očitovao o pozivu Kolinde Grabar-Kitarović da u veljači posjeti Hrvatsku.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu se očitovao o pozivu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da posjeti Hrvatsku.  Podsjetimo, Predsjednica je tijekom obraćanja medijima u utorak rekla da je Vučića pozvala u posjet Hrvatskoj sredinom veljače.

Pročitajte i ovo Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume" Sarah Ferguson - 2 u posjetu hrvatskoj Sarah Ferguson za Dnevnik Nove TV otkrila što zna reći na hrvatskom i komentirala svoj odnos s kraljicom Elizabetom

Vučić je na obraćanju medijima nakon sastanka s Antonijem Tajanijem iz EP-a kazao kako smatra da je za Srbiju vrlo važno što je dobila poziv Grabar-Kitarović.

"Gospodin Tajani je bio fer pa je rekao da bi možda trebao znati kakav je moj odgovor na poziv hrvatske predsjednice, ja sam mu rekao svoj odgovor - smatram da je za našu zemlju veoma važno što smo dobili poziv, mi taj poziv prihvaćamo i mislim da će se on odigrati 12. i 13. veljače.

Razgovarat ću sa svim hrvatskim dužnosnicima, posjetit ću i predstavnike srpskog naroda. Nije vrijeme da govorimo teške riječi i vrijeđamo se. Vrijeme je da rješavamo probleme koji postoje između dvije države. Ne samo probleme prošlosti, nego da gledamo i u budućnost. Da mi s jedne strane pomognemo Srbima u Hrvatskoj, da vidimo što i mi trebamo napraviti po pitanju hrvatske manjine u Srbiji. Ali i da rješavamo probleme nestalih, probleme protjeranih osoba.

Ti razgovori neće biti laki, neće biti ugodni, ali će biti korisni i za Srbiju i za Hrvatsku. Ići ću u najboljoj vjeri, da napravimo što više. Ići ćemo da pomaknemo neke stvari nabolje, ali da bude lošije od trenutnog stanja teško da možemo očekivati", kazao je Vučić.

Podsjetimo, Vučićev posjet Hrvatskoj bio je planiran i za studeni prošle godine, ali je odgođen zbog zaoštravanja u odnosima dviju zemalja.

Ured hrvatske predsjednice procijenio je da zbog pogoršanja odnosa nema preduvjeta za posjet pošto je u Beogradu otkriven spomenik majoru bivše JNA koji je 1991. samoubilačkim potezom ubio 11 hrvatskih branitelja, a srbijanski ministar obrane proglasio je Domovinski rat i velikosrpsku agresiju "građanskim ratom".

Kada je u prosincu odgovarao na pitanje zašto je posjet otkazan, Vučić je rekao "sastanak (s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović) - možda hoće, možda neće, ja sam uvijek spreman".

Komentirajući najnoviju najavu dolaska Aleksandra Vučića u Hrvatsku, urednica vanjske politike u informativnom programu Nove TV, Ivana Petrović, rekla je kako misli da je dobro da on dolazi i da sigurno dolazi s nekakvim rješenjem o nečemu.

Odgovarajući na pitanje zašto su odnosi dviju zemalja sve lošiji, rekla je da je razloga toliko da bi mogla nabrajati do ujutro.

"Srbija je dugo ulagala sav svoj politički i diplomatski kapacitet da umanji svoju ulogu. To se stvarno realiziralo nekakvim napadima na Hrvatsku i mislim da ti odnosi neće biti do kraja jako dobri dok su god u Srbiji na vlasti protagonisti prošlog rata, na ovaj ili onaj način, ali bolji bi trebali biti", rekla je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene