Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJEVI SELOTEJP I GARAŽA

Obrana traži da se suđenje Branimiru Glavašu iz Zagreba premjesti u Osijek, na sudu ga brani sin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki kazneni sud razmatrat će zahtjev obrane Branimira Glavaša da se ponovljeno suđenje za ratne zločine u postupcima "selotejp" i "garaža" zbog ekonomičnosti premjesti sa zagrebačkog na osječki Županijski sud, odlučeno je u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu.

Suđenje za zločine nad osječkim Srbima koje je u ponedjeljak formalno krenulo iznova vodi sudac Županijskog suda u Zagrebu Dražen Kevrić, jer je ranija sutkinja Tanja Pavelin otišla na Visoki kazneni sud.

Pročitajte i ovo Presuda Branimiru Glavašu - 3 Bio je u BiH Osuđeni zločinac u tišini se vratio: "Normalno sam prešao granicu i bez problema se krećem po Hrvatskoj" Slika nije dostupna Ročište odgođeno Vrkić odbio pomirbu s Glavašem: 'Ne smatram se krivim!'

Glavaš je po izlasku iz sudnice kazao da je prije početka ponovljenog suđenja podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Visokog kaznenog suda Željka Horvatovića zbog, kako je rekao, kaznenog djela iz kataloga kaznenih djela iz nadležnosti Uskoka.

''O sadržaju kaznene prijave ne mogu govoriti jer su Uskočke istrage tajne'', kazao je ocijenivši da je suđenje njemu i njegovim suoptuženicima ''klasični montirani proces koji je montiran u fazi pretpristupnih pregovora s Europskom unijom radi zaključivanja poglavlja 23. gdje je hrvatsko pravosuđe trebalo pokazati kako je u stanju procesuirati ratni zločin''.

Glavaš prozvao tužitelja iz prvog postupka

Glavaš je prozvao i zamjenika osječkog županijskog državnog odvjetnika iz prvog postupka Miroslava Kraljevića za kojeg je kazao da je nedugo nakon izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu ''nagrađen najvišim odličjem tadašnjeg Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića''. Pozvao je i Kraljevića da nastavi raditi na tom predmetu na osječkom sudu.

''Neka dokaže svoj kvalitetan rad okončanjem ovog postupka. Ako uspije, neka mu Bajić da još jedno odlikovanje, a ako ne uspije neka vrati odličje koje mu je dao Bajić'', nadodao je.

Glavaševi branitelji su na suđenju, koje je počelo iznova zbog izmjene sudskog vijeća, zatražili izmjenu mjesne nadležnosti suđenja iz Zagreba u Osijek zbog, kako tvrde, ekonomičnosti suđenja.

''Branimir Glavaš više ne sudjeluje u aktivnom političkom životu, a suđenje u Osijeku bi bilo ekonomičnije jer većina aktera prebivaju ili borave u Osijeku'', pojasnio je Glavašev branitelj i sin Filip Glavaš.

Drugi Glavašev branitelj, odvjetnik Dražen Matijević, istaknuo je da su "dugotrajnim sudskim procesom prekršena sva moguća prava okrivljenika'' te da bi se prenošenjem mjesne nadležnosti ''lakše i brže proveo postupak u Osijeku".

"Okrivljenicima su nametnuti teži financijski uvjeti pristupanju sudu i psihički i fizički jer odlazak i dolazak s rasprave predstavlja putovanje od 600 kilometara pa su optuženici izloženi fizičkim i psihičkim naporima", ustvrdio je Matijević.

Od početka odbacuje optužbe

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba.

Prethodno suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu početkom 2015. ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao u svibnju 2009. uoči izricanja prve presude.

Glavaš je u međuvremenu u lipnju 2019. podnio kaznenu prijavu protiv Krunoslava Fehira za teško ubojstvo i ratni zločin na štetu Čedomira Vučkovića, a koju je Županijsko državno odvjetništvo odbacilo u srpnju 2020. navodeći da je vještačenje priloženo uz kazneno prijavu izradila osoba iz Srbije koja prema hrvatskim propisima nema vjerodostojnost niti pravnu snagu u RH.

Svjedočenje nekadašnjeg krunskog svjedoka Glavaš smatra lažnim

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela. Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je krajem svibnja Branimir Glavašu sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika koje mu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene