Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG ISTANBULSKE KONVENCIJE

Obračun Željka Glasnovića s Mirelom Holy: "Možda ste vi doktorirali ljubavne navike afričke voćne muhe!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči današnje sjednice Sabora na Markovu trgu održan je prosvjed udruga i aktivista, koji traže od Vlade i saborskih zastupnika hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Željko Glasnović odbio je to podržati te se potom upustio u neukusan obračun s Mirelom Holy.

Civilne udruge, aktivisti i političari u petak su pred Saborom organizirali prosvjed kojim, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog, zahtijevaju od saborskih zastupnika i Vlade ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji do kraja ove saborske sjednice, s ciljem da se ženama i djevojčicama u Hrvatskoj osigura konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

Pročitajte i ovo Mirela Holy u Dnevniku Nove TV - 1 Gošća Dnevnika Nove TV Mirela Holy o SMS-ovima: "Vidi se da su pokušavali komunicirati tako da ako to dođe jednom u javnost, ispadne da su se samo informirali" Mirela Holy Hdz i njihovo leno Mirela Holy o aferi HDZ-a sa zapošljavanjem: "Riba uvijek smrdi od glave, a Milanović je ispao potpuni licemjer"

Ispred Sabora organizatori su postavili plakat na koji zastupnici mogu dati potpis za ratifikaciju Istanbulske konvencije, a cilj je toga, kazala je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, vidjeti iz kojih su političkih opcija zastupnici spremni glasati za ratifikaciju.

Od zastupnika traže da preuzmu odgovornost za ratifikaciju Istanbulske konvencije, a samim time i sustavnu zaštitu svih žena Hrvatske od rodno uvjetovanog nasilja, a njihovi potpisi jamčit će da će aktivno zahtijevati ratifikaciju i za nju glasati. Nakon prosvjedne akcije hrvatskoj javnosti predočit će popis klubova, zastupnica i zastupnika koji su preuzeli odgovornost za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Nemušto obraćanje Glasnovića

Bez potpisa su pokraj prosvjednika jutros prošli zastupnici Stevo Culej i Željko Glasnović. Potonji ne samo da potpis nije dao, nego se i upustio u raspravu s okupljenima i Mirelom Holy.

"Gdje su bili ovi stari ljudi, to nećete snimiti, to ćete cenzurirati, kad su hrvatski politički zatvorenici bili davljeni, seksualno zlostavljeni, prisilno hranjeni, kada su dobivali četiri godine jer su čitali novine? Gdje ste bili kada su homoseksualci mučeni u ruskim zatvorima elektrošokovima, kada su dobivali pet godina teške robije u Rumunjskoj, gdje ste onda bili?" pitao je Glasnović. Holy ga je potom upitala znači li to da je on za nasilje nad ženama.

"Mlada damo, nemojte se glupirati... Vi nemate pojma", odvratio je oštro Glasnović, na što mu je ona kazala da je doktorirala na feminizmu. "Možda ste vi doktorirali ljubavne navike afričke voćne muhe. Ja sam 10 godina bio u pravosudnom sustavu i vidio sam više zlostavljanih žena nego što ćete vi ikada vidjeti", ustvrdio je potom. "Ima drugih zakona da se to zaštiti, pa vi nemate sustava gdje vam sustav vode bivši. O tome govorite? Cijeli sustav imate glave iz bivšeg sustava. Sekretari narodne obrane, bivša partija, Ozna i tako dalje", prisnažio je Glasnović.

Holy mu je na to kazala da se Istanbulska konvencija ne bavi time, već su u pitanju ljudska prava. "Gdje ste bili kada su prisilno hranili i zlostavljali u Zenici, gdje ste onda bili?" opet ju je napao Glasnović, na što mu je ona odgovorila da tada nije bila rođena.

"A, niste bili ni rođeni, prava isprika... A što ne govorite o tome? Imate tisuće masovnih grobnica u Sloveniji, o tome ne govorite i sad ste vi veliki kozmopoliti. Koliko ljudi ima ovdje koji su radili protiv svojeg naroda u tajnim službama, cinkaroša? Vi nemate nikakvih kredibiliteta, vi nemate moralno pravo govoriti u ime hrvatskog naroda. Doviđenja", poručio joj je hrvatski saborski zastupnik Željko Glasnović i uputio se u sabornicu.

Kako je izgledao okršaj Željka Glasnovića s Mirelom Holy, možete pogledati u priloženom videu.

Svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena

Pored plakata za potpisivanje postavljeni su plakati sa zabrinjavajućom statistikom, poput one da femicid čini od 25 do 30 posto svih ubojstava, da je svaka treća žena u Hrvatskoj doživjela ekonomsko nasilje u partnerskom odnosu te da svakih 15 minuta u Hrvatskoj bude zlostavljana jedna žena.

U akciju su se uključili brojni aktivisti, političari i stručnjaci, među kojima su Sanja Sarnavka, Vesna Pusić, Rada Borić, Anka Mrak Taritaš, Sabina Glasovac, Mirela Holy, Bojan Glavašević, Goran Aleksić, Davor Bernardić, Boris Jokić i Jadranka Sloković.

"Danas smo ovdje kako bismo obilježili sutrašnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a ove je godine naš ključni zahtjev da se ratificira Istanbulska konvencija do kraja godine i da u ovom trenutku kad se raspravlja o proračunu uđe u proračun za narednu godinu", naglasila je Benčić.

Ne radi se o rodnoj ideologiji, već o konkretnim stvarima - novcu

Kazala je da za ratifikaciju konvencije neće biti samo jedna manja radikalna manjina te je izrazila uvjerenje da će i HDZ na kraju biti za ratifikaciju, kao i većina oporbe.

"Nitko od mainstream političara ne misli da je u pitanju rodna ideologija ili problem ili da postoji teorija zavjere. Oni zapravo samo to vješto koriste kako bi izbjegli još jednu godinu povećati proračun za zaštitu žena i djevojčica od nasilja. Ako to sada ne uđe u proračun i izglasa se naknadno, oni to najvjerojatnije neće staviti niti u rebalans, nego će tek ući u proračun za 2019. Ne radi se o rodnoj ideologiji, već o konkretnim stvarima - novcu koje treba odvojiti za skloništa za žene, SOS linije, stručnu pomoć žrtvama seksualnog nasilja te odlučnost da se počinju provoditi svi oni instrumenti zaštite od seksualnog uznemiravanja i drugačiji način tretmana žena u kaznenim postupcima za seksualno nasilje", ustvrdila je Benčić.

Kazala je da plakat potpisuju zastupnici oporbe. Neki su zastupnici iz Mosta, kaže, za ratifikaciju Istanbulske konvencije, no kao stranka još nemaju jedinstven stav. U HDZ-u su, kaže, također podijeljeni stavovi, jedinstven stav nije dozreo, a mišljenja je da nije dozreo kako to sada ne bi ušlo u proračun, a ne zato što se netko boji rodne ideologije.

Benčić je pojasnila da se ratifikacijom Istanbulske konvencije prvi puta utvrđuje financijska obveza države prema žrtvama nasilje, ako država nije postavila sve mehanizme za zaštitu žrtve od nasilja. Također, traži se od zemlje da u kazneni zakon uvede određena kaznena djela genitalnog sakaćenja, seksualnog uznemiravanja, seksualnog nasilja i fizičkog nasilja. Traži i da država uloži u skloništa dostupna u svim regijama Hrvatska i telefonske linije te dostupnost stručne pomoći za žrtve seksualnog nasilja.

Bernardić: Plenković treba izvršiti svoje obećanje

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić podsjetio je na predizborno obećanje premijera Andreja Plenkovića o ratifikaciji konvencije, zatraživši da to obećanje i izvrši.

"Raste smrtnost žena, nasilje u obitelji, a protiv toga se možemo boriti samo efikasnim mjerama. Istanbulska konvencija donosi čitav niz pravila i mjera za borbu protiv svakog oblika nasilja, a pogotovo nad ženama, koji je najprisutniji i u Hrvatskoj i svugdje u svijetu", poručio je.

"Plenković i njegova Vlada poznati su po tome da stoje na mjestu i ne rade ništa i vode se onom starom - ukoliko ništa ne radimo, vjerojatno ne možemo ništa niti pogriješiti", ustvrdio je predsjednik SDP-a.

Nitko neće nakon ove konvencije prestati biti muškarac ili žena, ili bilo što drugo

Bivši voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme Boris Jokić poručio je da je izrazito važno da Hrvatska potpiše konvenciju zato što ona treba osigurati adekvatnu zaštitu žena.

"Sve druge stvari ulaze u sferu ideologije. Kao civilizirana demokratska zemlja koja teži zapadnim civilizacijskim standardima, trebamo je potpisati. Rod je riječ i pojam, ne treba se toga bojati, nitko neće nakon ove konvencije, ako bude usvojena, prestati biti muškarac, žena ili bilo što drugo. Radi se o zaštiti ženskih prava i sprečavanju nasilja nad ženama, to je jedini razlog potpisivanja konvencije", kazao je.

Odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da bauk rodne ideologije kruži Hrvatskom, a nitko zapravo ne zna o čemu se tu zapravo radi. "Tu nema nikakvog sadržaja koji je protivan svemu onome što smo mi dosad u svojim zakonu i Ustavu usvojili", dodala je. (D.B./Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene