Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizlječiva

BOLEST KOJA SE TEŠKO MOŽE PREPOZNATI 'Zvuči kao da izdahom odljepljujete čičak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se priključila europskoj kampanji za što ranije otkrivanje i prevenciju rijetke plućne bolesti čiji se simptomi teško mogu prepoznati na vrijeme. Riječ je o idiopatskoj plućnoj fibrozi.

Prije dvije godine gospodin Nedjeljko počeo je osjećati konstantan umor, teško je disao i imao virozu. Na pregledu su liječnici posumnjali u bolesna pluća. Daljnje pretrage pokazale su kako boluje od idiopatske plućne fibroze.

Pročitajte i ovo Liječenje rijetkih bolesti Koračamo naprijed Europa se ujedinjuje u liječenju rijetkih bolesti! Slika nije dostupna Plan postoji, ali... Više od 250.000 oboljelih: Za liječenje rijetkih bolesti nema dovoljno novca

"Fizički se osjećam još uvijek dobro. A što se tiče same bolesti, ja na to ne mislim. Hrabar, idem dalje!", kaže Nedjeljko.

A kaže kako su mu na početku liječnici prognozirali tek dvije godine života.

''Ja se osjećam vrlo dobro i nadam se da ću se poslije ove terapije na koju sad idem, osjećat još bolje. Živim u nadi", kazao je Nedjeljko.

Idiopatska plućna fibroza je vrlo rijetka, neizlječiva bolest za koju mnogi ne znaju da od nje boluju.

"Vrlo mali broj bolesnika s idiopatskom plućnom fibrozom se otkrije slučajno. Oni uglavnom imaju tegobe - otežano disanje, suhi kašalj'', rekla je Marija Alilović iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac,

''Najspecifičnije je zvuk na slušalicama kad vas doktor sluša, zvuk koji zvuči kao da izdahom odljepljujete čičak", opisala je Sandra Karabatić iz Udruge Jedra.

Akciju su podržale i zvijezde sapunice Zlatni dvori. "Kod ovako teških bolesti kao što je ova rijetka plućna bolest jako je bitna rana dijagnoza", rekla je Ecijana Ojdanić.

"Ljudi nisu ni svjesni koliko se zapravo život može promijeniti u trenutku. Tako da je ovakve stvari i ovakve akcije za oboljele od IPF-a jako važno podržati", rekao je Matko Knešaurek, glumac.

"Ono što svi trebamo podržati kad se otkrije da postoji nešto za što i ne znamo da nosimo u sebi, a postoje zapravo stručnjaci koji će nam objasniti o čemu se radi, onda svakako treba dati podršku", rekla je dizajnerica Matija Vujica.

Na ovaj će se način potaknuti bolja edukacija i prevencija građana, jer to je jedini način kako se na vrijeme mogu otkriti simptomi ove teške bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene