Obavijesti Video Pretražite Navigacija
problemi zbog kiše

Potop u Dalmaciji: U Splitu nije ovoliko palo kiše od 1975. godine, vučna služba izvlačila automobile iz poplave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilna kiša stvorila je probleme u četvrtak u Splitu, gdje su brojne ulice i prometnice poplavljene.

U Splitu je u četvrtak ujutro pala obilna kiša koja je poplavila brojne ulice i prometnice, a u centru grada u Ulici Domovinskog rata stvorila se i bujica. Kako se vidi na snimkama čitatelja, poplavljena je i splitska četvrt Plokite.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Vatrogasci su ispumpavali vodu u nizu objekata, propustio je i krov na zgradi Županije. U centru grada pred poplavljene trgovine postavljale su se i vreće s pijeskom kako novi val vode ne bi opet ušao u prostorije.

Snimku velike poplave kod stadiona Poljud objavio je i reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič. Na snimci se vidi da je voda u potpunosti poplavila prometnicu.

Na fotografijama iz Splita vidi se i da je morala reagirati vučna služba, koja je izvlačila automobile iz poplave.

Uslijed obilnih oborina koje su pogodile cijelu Dalmaciju došlo je do naglog dizanja vodostaja svih rijeka na splitskom području, javlja Dalmacija Danas. U popodnevnim satima na području Mosora i Žrnovnice, palo je od 80 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, a rijeka Žrnovnica je nabujala.

Voda iz slavina na području Žrnovnice je žuto-smeđe boje i vrlo vjerojatno nije pitka, javlja Dalmacija Danas. Napominju kako Žrnovnica opskrbljuje vodom s izvora Žrnovnice a ne kao grad Split i okolica iz izvorišta rijeke Jadro.

Neuobičajeno puno kiše

U Splitu je u zadnja 24 sata palo više od 120 litara kiše po metru kvadratnome. Zadnji put je ovoliko kiše u Splitu palo u srpnju 1975. godine, javlja Dalmacija Danas. 

Dežurni sinoptičar Državnoga hidrometeorološkog zavoda u Splitu Jurice Miljka otkrio je kada je postignut dnevni rekord. 

"Danas je na splitskom području palo 120 litara kiše po četvornome metru, ali dnevni rekord postignut je još 1948. godine, kad je u Splitu u jednom danu palo 228 litara kiše po četvornome metru", rekao je Miljak.

Istaknuo je kako hrvatski rekord po količini kiše u jednom danu drži Zadar. U rujnu 1986. godine u Zadru je u jednom danu palo 345 litara kiše po metru četvornom, što je dosad najveća registrirana količina kiše koja je pala u jednom danu u Hrvatskoj, rekao je Miljak.

Obilna kiša u Kaštelima: 40-ak intervencija vatrogasca

Obilna kiša pala je i u Kaštelima, a na staroj kaštelanskoj cesti voda je bila visoka i do pola metra, što je ometalo promet kao i kamene ograde koje su se srušile na nekoliko mjesta.

Tijekom dana vatrogasci su intervenirali na 40-ak mjesta u Kaštelima ispumpavajući vodu iz podruma i prizemlja stambenih zgrada te vodu koja se izlila probijanjem šahtova, rekli su vatrogasci. U Kaštel Sućurcu voda je na četiri mjesta uz cestu srušila kamene ograde koje su privremeno zaustavile promet.

U Kaštel Gomilici voda je poplavila i vatrogasni dom te su vatrogasci pozvali kolege iz Solina da im pomognu prilikom intervencija. Kaštelanski vatrogasci su rekli kako će raditi i tijekom noći jer pozivi građana za pomoć i dalje stižu.

Problemi i u Šibeniku

Problemi su nakon kiše nastali u Šibeniku, gdje su zbog velike količine vode koja je ostala na cestama reagirali i iz cestarske službe, a promet se odvija otežano.

Dan radije dijelove Hrvatske zabijelio je snijeg, a Državni hidrometeorološki zavod najavio je da će se zimski uvjeti nastaviti i u četvrtak, kada se očekuju i opasne vremenske pojave za koje tek slijede upozorenja.

Najavljena je obilna kiša i olujni vjetar na moru, obilniji snijeg u gorju, snježni pokrivač ponegdje i u nizinama na sjeverozapadu te kiša koja se smrzava na tlu i stvara opasnu poledicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene