Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srpska nacionalna manjina

Obilježena 300. godišnjica pravoslavlja u Rijeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
300. godišnjica pravoslavlja u Rijeci obilježena je svečanom misom te akademijom na kojoj su sudjelovali, osim pripadnika srpske nacionalne manjine, predstavnici Vlada - Hrvatske i Srbije.

U Rijeci se trude poboljšavati odnose, no kad se u javnosti pojave srbijanski ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, to im ipak malo teže ide.

Pročitajte i ovo LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti" Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje"

Hram Svetoga Nikole u Rijeci bio je premali da primi sve vjernike koji su došli proslaviti 300. obljetnicu pravoslavlja. ''Sama poruka ljudima je da i dalje budu na putu istine, ljubavi, suživota sa svima'', rekao je Gerasim, episkop Gornjokralovački.

Pravoslavni vjernici u Rijeci čine nešto manje od 7 posto stanovništva. Loše odnose Hrvatske i Srbije, kažu, ne osjećaju. ''Ono što se dešava na vrhu baš ne silazi do dna'', rekao je Milan Popadić iz Zajednice Srba Rijeka.

A na vrhu - odnos "toplo"- "hladno" između Beograda i Zagreba, već mjesecima. Predsjednica je, stoga, Aleksandru Vučiću predložila da odgodi svoj posjet Zagrebu. Njegovi ministri "aktivno" po Hrvatskoj:

''Lazarević je odslužio kaznu, Haradina je predsjednik Vlade koji će tek da odsluži kaznu a da ne govorim o tome da Gotovina se sprema da bude predsjednik Hrvatske'', rekao je Dačić.

I ponavljaju tezu o građanskom ratu. ''U svakom građanskom ratu postoji onoliko istine koliko postoji strana u građanskom ratu kraj'', rekao je Vulin 7. listopada.

Ovakve izjave ne doprinose poboljšanju odnosa. U Prosvjeti osjete napetosti. ''Najviše se to reflektira na malim ljudima, uvjetno rečeno malim, među političarima se to manje osjeti'', rekao je Jovica Radmanović, potpredsjednik SKD „Prosvjeta".

Današnji skup u Rijeci bio je prigoda političarima za raspravu o položaju i pravima srpske manjine u Hrvatskoj ali i hrvatske u Srbiji. ''Postoji dobra volja i želja. Vlada ima svoj program kvalitetan i podržava sve manjine u Republici Hrvatskoj'', rekao je Gari Cappelli, ministar turizma i izaslanik predsjednika Vlade RH.

''Hrvatska manjina uživa najviša moguća prava koja garantira Europska unija, iako mi nismo članica europske unije ali slijedimo upute koje dobijemo od Europske unije'', rekao je Dejan Masliković, zamjenik ministra kulture RS.

Hrvati čine manje od jedan posto stanovništva Srbije, priznati su kao nacionalna manjina, no nemaju pravo izravnog izbora zastupnika u parlament za razliku od srpske manjine u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene