Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN RUŽIČASTE VRPCE

"Bilo mi je najgore kad sam odlazila u bolnicu. Ja i suprug se nismo mogli pogledati u oči"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osamnaestu godinu zaredom, udruga Europa Donna Hrvatska organizirala je prigodan program obilježavanja Dana ružičaste vrpce na Cvjetnom trgu.

Tema ovogodišnje kampanje tijekom listopada jest "Rak dojke ne bira spol" čime se, uz žene, posebno želi osvijestiti i muškarce o važnosti prevencije i brige o vlastitom zdravlju. Između ostalog, na Cvjetnom se, u sklopu humanitarne kampanje Darujmo ružičasti život, prikupljao novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, a bio je prisutan i dugogodišnji partner udruge Europa Donna, tvrtka Salvus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRABRA MAMA TREBA POMOĆ Četiri godine herojske borbe: "Ana Mari se cijelo vrijeme bori, za dan bez napada, dan bez boli, bez mučenja za udah. Svaki napad može biti koban" Slika nije dostupna Dan ružičaste vrpce Marijin život s rakom: 'Živjeti dalje normalno - to je najbitnije od svega'

U subotnjim jutarnjim satima, u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, od Hrvatskog narodnog kazališta krenula je 18. po redu ružičasta povorka. Svojim sudjelovanjem sudionici su se i ove godine prisjetili žena i muškaraca koji su, nažalost, izgubili bitku s rakom dojke, ali i izrazili podršku svima onima koji se bore s ovom bolesti. S obzirom na to da je tema ovogodišnje kampanje "Rak dojke ne bira spol", koloni je svoju podršku izrazio i značajan broj pripadnika muškog spola. Povorka sjećanja i hrabrosti zaustavila se na Cvjetnom trgu, gdje je prigodnim programom obilježen 18. dan ružičaste vrpce.

Dramatičnu borbu s karcinomom dojke Sanja Šutej je počela prije 9 mjeseci, zbog čega je bila dva puta operirana.

"Bilo mi je najgore onaj dan kad sam odlazila u bolnicu. Ja i suprug se nismo mogli pogledati u oči. To je bilo najteže. I kad sam ga vidjela da silazi dolje u suzama. To je bio jedan od najtežih trenutaka u mom životu. Poslije, kada sam operirana, imala sam osjećaj kao da sam izvadila tonu iz sebe", priča Sanja.

Danas, s obitelji, u povorci za sve oboljele i preminule od raka dojke. Teški dani su, kaže, iza nje.

Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, prim. dr. med., podsjetila je na poražavajuće statistike i poslala poruku svim ženama da redovito odlaze na preglede dojki.

"Dragi prijatelji udruge Europa Donna, zahvaljujem vam od srca što smo se okupili u ovako velikom broju na obilježavanju 18. Dana ružičaste vrpce. Sretna sam što ste nam podrška već gotovo dva desetljeća jer svaka osoba koju na vrijeme osvijestimo o važnosti prevencije i brige o vlastitom zdravlju naša je zajednička pobjeda. Tužna sam što danas moram reći kako je u prošloj godini život od raka dojke izgubilo 990 žena i 12 muškaraca, no sretna sam da je ove godine taj broj manji za čak 52 osobe - što još jednom potvrđuje kako činimo iznimno važan posao", rekla je doc. dr. sc. Vesna Ramljak te istaknula kako je zahvalna i tvrtki Salvus, koja im pomaže u prikupljanju 4,5 milijuna kuna potrebnih za kupnju aparata za intraoperativno zračenje

Naime, tijekom listopada u ljekarnama diljem Hrvatske prodaje se Solgarov proizvod Skin, Nails and Hair označen ružičastom vrpcom, a 10 kuna od svake prodane bočice Solgar će donirati udruzi Europa Donna Hrvatska za kupnju spomenutog aparata.

Domagoj Lindinger, magistar nutricionist iz tvrtke Salvus, koja je zastupnik za Solgarove vitamine i dodatke prehrani, komentirao je akciju sljedećim riječima: "Sretni smo što je Solgar već četvrtu godinu zaredom partner Europi Donni u kampanji Darujmo ružičasti život. Danas smo ovdje prvenstveno kao prijatelji udruge stoga smo i posebno sretni što vidimo da ljudi zaista razumiju važnost prevencije i brige o sebi. To se danas, naime, pokazalo brojnim upitima građana koji su došli izmjeriti stanje minerala i vitamina u organizmu, ali su i bili željni konkretnih informacija o vitaminima i mineralima te njihovom učinku. Liječenje raka dojke dugotrajan je proces, a teške lijekove tijelo nerijetko podnosi vrlo loše. Solgar je upravo zato, kao proizvod koji želi povezati s akcijom, odabrao Skin, Nails and Hair jer ljepota i zdravlje dolaze iznutra. Pozivamo građane da prepoznaju akciju i pomognu."

Ispred zagrebačkog HNK okupljenima su se obratili predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Madžar te izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba g. Andrija Mikulić te pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo g. Vjekoslav Jeleč.

Dan ružičaste vrpce podržale su i brojne osobe iz javnog života: ambasadorica udruge Europa Donna Hrvatske Josipa Pavičić Bernardini, Ecija Ojdanić, Tara Rosandić, Mia Kovačić, Natalija Đorđević, Csilla Barath Bastaić, Suzy Josipović, Tamara Garbajs, Igor Barberić, Robert Zuber, Dalibor Petko, Dubravko Šimenc i brojni drugi…

Kupnjom Skin, Nails and Hair proizvoda i pozivom na broj 060 91 91 91 i vi možete poduprijeti akciju prikupljanja sredstava za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene