Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U organizaciji HDZ-a

FOTO Lisinski dupkom pun: Tomislav Karamarko, bivši i sadašnji ministri, Ljubo Ćesić Rojs... Pogledajte atmosferu na proslavi 100. godišnjice Tuđmanova rođenja

U Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog" u održala se svečanost povodom stote obljetnice rođenja Franje Tuđmana, na kojoj je pred nekoliko tisuća sudionika govorio premijer Plenković uz ostale stranačke dužnosnike.

U Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog”, u kojoj je u veljači 1990. godine bio održan Prvi opći sabor HDZ-a, u 19 sati počela je svečanost povodom obilježavanja stote godišnjice od rođenja Franje Tuđmana.

Na samoj svečanosti je pred oko 3000 sudionika govorio premijer Andrej Plenković. On je poručio kako se malo koji državnik 20. stoljeća može mjeriti s Tuđmanom po povijesnom značaju za vlastitu naciju.

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što" riječi su Franje Tuđmana, hrvatskog velikana i jednog od najvećih Hrvata u povijesti, rekao je Plenković u govoru.

Poručio je kako je Tuđmanov stoti rođendan spomen na njegovo životno djelo, a to je uspostava slobodne i suverene Hrvatske.

Istaknuo je kako je Tuđman čovjek koji je dijelio sudbinu svoga naroda i predvodio ga mudro i odlučno. Svojim vizionarstvom prepoznao je prijelomni trenutak kraja Hladnog rata i pada Berlinskog zida za ostvarenje ideje slobodne hrvatske države, rekao je.

“U tome je uspio jer je kao povjesničar godinama proučavao nacionalna pitanja u Europi i iščekivao pravi trenutak za realizaciju svoje ideje i spremno ga dočekao”, naveo je Plenković.

Politička ostavština Franje Tuđmana je sve što danas živimo - to su demokracija, sloboda i država, rekao je Plenković dodavši kako je Tuđman vjerovao da ljudi različitih svjetonazora mogu dati vrijedan doprinos u ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa.

Zalagao se za svehrvatsku pomirbu te za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, a na tim je uvjerenjima sazdao HDZ, rekao je Plenković.

"Zbog svega možemo slobodno ustvrditi da se malo koji državnik 20. stoljeća može mjeriti s njim po povijesnom značaju za vlastitu naciju”, istaknuo je Plenković.

Poručio je kako današnji HDZ već šest godina zagovara demokršćanske, narodnjačke, domoljubne i univerzalne humanističke vrijednosti, što su vrijednosti oko kojih je Tuđman okupio Hrvatsku. “Njegova ostavština temelj je i unutarnje i vanjske politike današnje Hrvatske, koja ima snažno proeuropsko usmjerenje i gaji pripadnost srednjoj i mediteranskoj Europi”, rekao je Plenković.

Plenković se obratio i onima “koji su u posljednjih 20 godina radili na tzv. detuđmanizaciji”, pokušavajući osporiti Tuđamnove zasluge i ogromnu političku ostavštinu, te im poručio da u tome nisu uspjeli niti će uspjeti.

Puna dvorana

Uz Plenkovića, na pozornici su se pojavili i drugi stranački dužnosnici, poput Vladimira ŠeksaGordana Jandrokovića i Maria Kapulice, predsjednika Zajednice utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice.

Pročitajte i ovo Polaganje vijenaca ispred Tuđmanove rodne kuće dva svečana programa FOTO I VIDEO 100. obljetnica rođenja Franje Tuđmana: Vodstvo HDZ-a položilo svijeće i vijence u Velikom Trgovišću te na Mirogoju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neki iz većine bili protiv Bačić otkrio kada bi u Sabor napokon mogao zakon o pobačaju: Ključan je jedan uvjet

Manifestacija je privukla veliku pozornost i prema riječima organizatora događaja, dvorana je bila dupkom puna. Događaju su prisustvovali i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ali i bivši general Ljubo Ćesić - Rojs, bivši i sadašnji ministri...

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prisustvovao je događaju i bio je gost u Dnevnika NoveTV.

"Upravo je ovo svjedočanstvo inkluzivnosti modernog HDZ-a pod vodstvom premijera Plenkovića", rekao je.

Obilježavanju 100. obljetnice smrti Franje Tuđmana u Zagrebu nazočili su i članovi obitelji Tuđman – kći Nevenka Tuđman, kao i Vanja Morić, supruga preminulog starijeg sina Miroslava Tuđmana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene