Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postrojavanje u Varaždinu

Obilježavanje 27. obljetnice osnutka "Puma": "S krunicom oko vrata, viteški su oslobađali dio po dio Lijepe Naše"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanim postrojavanjem pripadnika 2. mehanizirane bojne 7. Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske "Puma", na Kapucinskom trgu u Varaždinu u petak je završilo obilježavanje 27. obljetnice osnutka te gardijske brigade HV-a, a varaždinsku vojarnu u petak ujutro je posjetio i premijer Plenković.

Premijer je, predvodeći državno izaslanstvo položio i vijenac i zapalio svijeću u kapelici sv. Jurja za poginule, umrle i nestale pripadnike "Puma".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović AKTUALNE TEME Milanović: ''Da nije bilo mene i troje ljudi, Hrvati bi i dalje bili robovi banaka... Ovako smo im stali na papak'' Tihomir Buden među prvima je u ušao u Knin (Foto: Privatni album) - 3 7. gardijska brigada Pume Kako smo oslobodili Knin: "Gledaš u grad s Dinare i misliš si, to je sad to. Cijela zemlja od nas to očekuje. To će biti kraj rata"

Na svečanosti na Kapucinskom trgu na povijest brigade podsjetio je brigadni general Željko Dvekar, drugi zapovjednik 7. gardijske brigade "Puma" i potpredsjednik Udruge veterana te postrojbe, istaknuvši da je na ratištu provela 840 dana.

"7. gardijska brigada je ukupno provela 35 dana u napadnim djelovanjima i oslobodila 748 četvornih kilometara teritorija. Tijekom ratnih djelovanja poginuo je 91 pripadnik 7. gardijske brigade, a jedan se naš pripadnik nažalost i danas vodi kao nestali“, rekao je Dvekar. Oko 500 pripadnika brigade ranjeno je tijekom Domovinskog rata, a kroz brigadu je prošlo 4100 djelatnih te 450 mobiliziranih pripadnika, dodao je.

Zapovjednik 2. mehanizirane bojne Puma, bojnik Stjepan Jalžabetić, govoreći o tradiciji koju su naslijedili, kazao je da je varaždinski kraj i sjeverni dio Hrvatske "oduvijek živio hrvatstvo i hrvatsku pravicu".

"Pripadnici 7. gardijske brigade Puma pronijeli su te vrijednosti kroz sva bojišta na kojima su se nalazili, a njih nije bilo malo. S krunicom oko vrata, viteški su oslobađali dio po dio Lijepe Naše, a kulminacija njihovog ratnog puta bilo je isticanje državnog stijega na tvrđavu kraljevskog grada Knina", rekao je Jalžabetić.

"Vratili smo i dostojanstvo hrvatskom vojniku"

General-bojnik Boris Šerić, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, naglasio je da su "Pume" na svim bojišnicama protiv agresora ostvarivale samo pobjede.

"Podizanjem hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi upravo ste vi udarili završni pobjednički pečat oslobodilačkom Domovinskom ratu i time zauvijek ušli u najsvjetlije trenutke hrvatske povijesti", rekao je Šerić.

Okupljenima na svečanom postrojavanju obratio se i brigadni general Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane, istaknuvši da Hrvatska vojska znanjem i sposobnošću doprinosi stabilizaciji i miru, ali i promociji Hrvatske u svijetu. Podsjetio je da je aktualna Vlada premijera Plenkovića nakon deset godina Hrvatsku vojsku vratila u Varaždin.

"Ali vratili smo i dostojanstvo hrvatskom vojniku, dočasniku i časniku. I na tome ćemo raditi i dalje. Još jednom poručujem kako će Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane, ali i Ministarstvo hrvatskih branitelja, nastaviti promicati vrijednosti Domovinskog rata. To je naša dužnost, ali i naš trajni zalog zbog očuvanja naše prošlosti, ali i za našu bolju budućnost", zaključio je Jakop.

Državni vrh na obilježavanju obljetnice

Uoči svečanog postrojavanja pripadnika 2. mehanizirane bojne Puma, u programu obilježavanja 27. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade "Puma", u kapelici Svetog Jurja položeni su vijenci u spomen na 91 poginulog i jednog nestalog te umrle pripadnike brigade.

Zajednički vijenac položili su premijer Plenković, izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora zastupnik Anđelko Stričak, s ministrima branitelja Tomom Medvedom i minitrom gospodarstva Darkom Horvatom te državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Jakopom.

Pleković je iskazao poštovanje prema svim pripadnicima 7. gardijske brigade koja je osnovana u prosincu 1992. godine.

"Proveli su praktički na terenu pune tri godine i sve ono što su učinili za oslobađanje hrvatskih krajeva, a posebno činjenicu da je ovo brigada koja je došla prva u Knin, znači jako puno i za slobodu i za povijest hrvatskog naroda", rekao je Plenković i dodao kako je dužnost i dalje tražiti nestale branitelje.

7. gardijska brigada "Pume" bila je gardijska motorizirana brigada HV-a, a ustrojena je 23. prosinca 1992. u vojarni "Ivan V. Drašković" u Varaždinu. Gardijska brigada ustrojena je od pripadnika 5. bojne 1. gardijske brigade "Tigrovi" (1. A brigade ZNG-a “Tigrovi”).

Za prvog zapovjednika brigade bio je postavljen dotadašnji zapovjednik 5. bojne 1. A brigade ZNG-a “Tigrovi” Ivan Korade. Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena. Slijednici tradicije brigade iz Domovinskog rata su pripadnici 2. mehanizirane bojne. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene